Stomatologija  (1130)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Stomatologija | Odgovoreno: 30.07.2009
Odgovara:

Poštovana,
Nisam Vas baš najbolje razumela za predhodno pitanje koje sam Vam postavila. Izvinite ako Vas uznemiravam ali mi je baš bitno da saznam što više o tom ne-ortodonskom ispravljanju zuba. Sigurno ste čuli za Ljiljanu Vujović stomatologa iz BG koja radi to za dve posete, ali ne razumem kako. Ona mi je dala neko površno objašnjenje da se moji zubi ne vade i da se za dva sata sređuju zubi. Zanima me kako je to moguće i koliko je ta metoda trajna? Šta znaci kompjuterska tomografija? Da li se hiruški ispravljaju ili pomoću tih mostova i krunica?
Unapred hvala, Ivana

Poštovana,
Biću jasnija. Ne postoji neortodontsko ispravljanje zuba. Postoji samo mogućnost njihovog brusenja i stavljanja navlaka ili venira (ukoliko ne zelite da nosite fiksni ortodontski aparat). To je intervencija koja se radi u većini stomatoloških ordinacija, samo se ne naziva ispravljanjem zuba već izrada metalokeramičkih ili keramičkih kruna i vrlo je efikasna ukoliko želite da promenite izgled svojih zuba. Ukoliko je kolegenici poznata neka nova metoda, najbolje bi bilo da Vam ona to detaljnije objasni, izuzetno je važno da se informišete kakva vrsta rada se planira u Vašim ustima i da imate odnos zasnovan na poverenju sa svojim doktorom.
Kompjuterizovana tomografija je metod snimanja koji se koristi u radiografskoj dijagnostici i daje trodimenzionalni prikaz telesnih struktura. Naravno, princip samog metoda je značajno složeniji, ali prevazilazi ovu formu, stoga sam Vam to približila pojednostavljivanjem. Ako želite dalje da se informišete, postoje lepi članci u inetrnet enciklopedijama o principu rada skenera. Tomografski metodi se u stomatologiji koriste najčešće za planiranje implantata i preoperativnu analizu slučaja.
dr Aleksandra Skundrić. Pozdrav.


 Komentari (0)» Postavite komentar

Nema postavljenih komentara za ovaj odgovor.