Kožne bolesti  (4054)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Kožne bolesti | Odgovoreno: 26.03.2007
Odgovara: Zorana Zlatanović

imam svrab ispod kolena a peckanje i svrab po ledjima a nema trajnih manifestacija na kozi. posle kupanja pojavi se crvenilo na slabinama simetricno na obe strane. Peckanje i svrab po ledjima (vise u gornjem delu i po vratu) u trajanju od otprilike dvadesetak minuta. Pred jutro me probudi svrab na ledjima sa naglaskom na onoj strani na kojoj lezim. Uzimao sam sledece lekove: pressing claritin bromazepam mazao sa raznim mastiam ali bez trajnog uspeha. Napominjem da mi mast za sugu kratkotrajno pomaze. Od bolesti imam dijabetes melitus, povecane trigliceride i slabije krvne sudove. Lekove za te bolesti ne pijem. Drzim dijetu. napominjem da mi je secer u granicama normale.
Hvala u napred

Svrab je neprijatna senzacija koja izaziva zelju za cesanjem.Moze biti udruzen sa primarnom koznom bolescu ili simptom neke sistemske bolesti.Generalizovani svrab je najcesce posledica "suve koze" i cest je kod gerijatrijskih pacijenata.Fizioloski uzroci svraba i cesanja mogu biti:anksioznost,depresija,poremecaji ishrane,ingestija opijata,amfetamina,aspirina..Svrab svakako zasluzuje laboratorijska ispitivanja na 6-8 meseci.U konkretnom slucaju bih Vam preporucila -tusiranje mlakom vodom i blagim tesnim sapunima nakon cega na kozu nanesite emolijente koji sadrze mentol(l-2%)Od antihistaminika su delotvorni samo oni sa sedativnim efektom ( Tbl.Phenergan 2xl jedan duzi vremenski period , ali za to vreme ne upravljajte masinama !!!!).
dr Zorana Zlatanovic
dermatovenerolog


 Komentari (3)» Postavite komentar

Postavio: spasenka scopu
20.08.2009. 14:54:50
Imam jak svrab, prvo mi je počelo na temelju glave i nonstop sam se češala, zatim oko laktova, zatim po telu i to jak svrab, ne znam kako da lečim ovo i koji sprej, cremu ili mast da uzmem, veoma neprijatan svrab kao šuga, svuda se češem tuširam se ne pomaže mi ništa.
Postavio: Samir Alekic
29.01.2011. 15:02:18
Vec nekoliko godina imam velikih problema sa svrabezom koze u predjelu ledja i stomaka. Ima dana kada sam miran i nikako se nejavlja ali cim se malo ponem grijati bilo od kretanja ili samo zbog temperature svrabez i kao neko peckanje pocinju, pa cak i dok se tusiram zna otpoceti i to me drzi desetak minuta.
Postavio: spale
17.02.2012. 18:11:03
Imam nevidljiv svrab na ledjima na desnoj lopatici, kada se unervozim pocije da me pecka po celom telu. Sta treba da preduzmem? Poz