Psihijatrijske bolesti  (2095)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 22.11.2007
Odgovara: ass dr Olivera Žikić

POSTOVANJE DOKTORKA  IAKO NIJE UOBICAJEN, S OBZIROM DA ZIVIM U UNUTRAS NJOSTI, OVO JE JEDINI NACIN DA VAM SE OBRATIM.  DUGO SAM KORISTIO PROZAC KAO ODGOVOR NA DEPRESIJU I PANICNI POREMECAJ.  TAJ LEK MI JE POMOGAO ALI MI JE SMANJIO POTENCIJU-T.J. ZELJU ZA SEKSOM.OBRATIO SAM SE DOKTORU I ON MI JE PREPISAO TRITTICO RETARD TABLETE KOJE SU PO NJEMU NAJBOLJE ZA PACIJENTE SA TIM PROBLEMOM.   PRESRECAN STO CE PROBLEM KONACNO BITI RESEN, POPIO SAM TABLETU I LEGAO DA SPAVAM.MEDJUTIM SUTRADAN RAZLOGA ZA SRECU NIJE BILO.MUKA, VRTOGLAVICA DRHTAVICA BILI SU NEKI OD SIMPTOMA KOJI SU ME SNAS LI   PONOVO SAM OTISAO KOD LEKARA I ON MI JE KAZAO DA JE TO NORMALNO STANJE DOK SE ORG. NE NAVIKN-TJ TO JE DOKAZ DA LEK "RADI".  NA MOJE PITANJE KOLIKO CE TO STANJE TRAJATI,LJUTITO MI JE ODGOVORIO DA MNOGO NE ZANOVETAM JER CE PONOVO DA ME VRATI NA PROZAK.  U SALI MI JE REKAO DA NE MOZE I JARE I PARE I AKO HOCU "ONO"MORAM DA SE NAMUCIM I DA TU VRTOGLAVICU TREBA DA SHVATIM KAO DEO TOG MUCENIS TVA ..(POMISLIO SAM DA SAM ISUS SAMNO STO ON NIJE IMAO POTEBU ZA "TIM")   POPIO SAM I DRUGU TABLETU ALI STANJE SE NASTAVLJA  DA LI ZNATE KOLIKO BI ORJENTACIONO TO STANJE TRAJALO I DA LI JE TRITIKO DOBAR LEK (CAK SU MI PREKO FORUMA MNOGI REKLI DA KOD NJIH PROBLEMA TE VRSTE NIJE BILO, DA JE TO ODLICAN LEK I DA JA TO MALO UMISLJAM ) PROSTO NE VERUJEM DA SAM SKRENUO.....  DODUSE IMAO SAM PROBLEME I SA PROZAKOM ALI SU BILI MNOGO LAKSI  DOKTORKA POMAGAJTE HVALA

Prozak (kod nas Flunirin, Fluoxetin, Flunisan) kao i svi ostali lekovi iz grupe selektivnih serotonergickih reuptake inhibitora (SSRI) imaju kao nezeljeno dejstvo i neki oblik seksualne disfunkcije. To se ne javlja kod svih pacijenata, cesto zavisi i od leka ali i od kolicine leka koji se uzima. Ako je potrebno da i dalje uzimate lek i u istoj dozi, onda je potrebno ubaciti i neki dodatni lek koji blokira nezeljena dejstva. Za to sluze sledeci antidepresivi - Remerom ili Celixta (mirtazapin) i Trittico. Postoje jos neki kojih trenutno nema u nasoj zemlji. Mislim da su nezeljeni efekti koji su se javili nakon uzimanja Trittica zato sto ste ga uveli na pogresan nacin. Trittico se uvodi tako sto se prva tri dana izima samo jedna trecina tablete uvece, naredna tri dana dve trecine uvece a nakon sledeca tri dana podizete na celu tabletu! To je preporuka proizvodjaca i tada retko kad izazove nezeljene efekte osim kod preosetljivih osoba. Pored Trittica odlicne rezultate daje i mirtazapin (Remeron ili Celixta). Ako ni to ne pomaze a imate smetnje potencije, mogu se uzeti lekovi za potenciju poput Cialisa koji ce Vam resiti taj privremeni problem. Sve ove lekove mozete uzimati samo ako Vam ih psihijatar propise i odredi, obzirom da postoje stanja u kojima su oni kontraindikovani, odnosno nesmeju da se uzimaju.


 Komentari (3)» Postavite komentar

Postavio: katarina petrovic
20.06.2012. 11:55:21
Postovani, imam problem kod uzimanja lekaromeron, prvih dva dana sam spavala i ustala posle 6h, i tako dva dana. . . Nakon toga kosmarni snovi i od tada ne spavam uopšte ne deluje na mene. . . . Ujutro ustajem sa pritiskom u grudima i zujanjem u usima. . . . Molim za savet. . . . Inace sam jako nervoznai imam problema sa napetosću. . . Da li i ne depresivne osobe mogu upotrebljavati romeron za nesanicu?
Postavio: Biljana Nisavic
15.01.2014. 19:10:56
Pocela sam da pijen trittico retard, 1/3 uvece, izjutra su mi oci crvene, imam neku cudnu glavobolju, a oci su mi kao uplakane, , , interesuje me da li se moze depresija skroz izlijeciti, ili je to ipak samo zalecivanje. . .
Postavio: Maja
30.05.2017. 21:33:41
Popila sam prvu cijelu tabletu Trittico, po nalogu doktora. Već sam pospana. Inače uz to još pijem Zoloft ujutro i Misar 0. 5 sr ujutro i navečer. Da li još neko koristi takvu terapiju?