Logopedija  (349)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 09.11.2018
Odgovara: dipl. logoped Smilja Vukotić

Postovanje, imam sina 2 god i 8 meseci star. Nece da prica, uglavnom nas vodi za ruku i prstom mumlajuci uuuuu. . . Ili vristeci pokazuje sta zeli. Sve razume boje oblike sta da nam doda sta pricamo medjusobno pa se buni kad ga spomenemo np da nesme puno grickalica itd. Sam donosi stvari i jaknu kad ja i muz pricamo da bi mogli da ga prosetamo. Ali me brine sto ne prica vec mumlajuci pokazuje i objasnjava rukama sta zeli. Jedino izgovara ne i mama i tata. Psihologu nije bilo jasno sto ne prica jer je delovao pametno i preporucila je rad sa logopedom ali je u nasem mestu logoped dugo bio odsutan pa cekamo termin. Moje pitanje je da li je to mormalno u njegovom uzrastu ili ipak postoji neko problem i da li ke obavezan rad logopeda sa njim da bi progovorio? Jos da dodam da ne zna da zvace da i dalje jede pasiran blendiran rucak dorucak veceru jer se davi cim bude i najmanje grudvice ili se ispovraca. I cidno je sto grickalice zna zvakati a hranu i voce ne vec sve blendiramo na kasasto.

Poštovana,
Obavezan je rad logopeda kao i vaš rad sa njim kod kuce prema uputstvima i savetima koje dobijete od logopeda. Dete već ima dosta godina i treba da stigne svoje vršnjake koji sad u ovom uzrastu svaki dan nauče neku novu reč. Mislim da ste i sami svesni da kašnjenje postoji.
dok čekate logopeda da počne da radi. Ono što već sad možete sami da uradite jeste da isključite tv i kompjuter. Da čitate knjige sa detetom tako što ćete mu pričati šta se vidi na slici (a ne čitati tekst koji je napisan) . Aktivno provoditi vreme sa detetom tako što ćete pričati s njim.
a pored svega ovoga, aktivno ćete se posvetiti žvakanju i gutanju. Za pravilan izgovor glasova moramo da žvaćemo hranu!
predstoji vam mnogo rada i truda ali morate biti uporni. Srećno!
Pozdrav


 Komentari (0)» Postavite komentar

Nema postavljenih komentara za ovaj odgovor.