Onkologija  (53)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovara: Dr Luka Jovanović

Poštovani,

Moj tata je 29. 11. 2017. operisao tumor na mozgu. Ph nalaz je glioblastom gradus 4. Bio je dobro do 25. 12. kada dobija jak epi napad i opet ostaje nepokretan ali pri pameti. Na ct, recidiv 4 cm×2, 8. Išao je na bilježenje za zračenje ali zbog pogoršanog opšteg stanja vraćen je kući. Trenutno stanje je strašno, nervozan je, ne spava, slabo jede i često se zagrce, jako loše se razumije šta priča. Molim da mi neko kaže šta i kako dalje. Da li on ima pravo na palijativno liječenje i kako mu jednostavno pomoći?

Poštovana,

Palijativna zračna terapija se sprovodi pri uslovno rečeno dobrom stanju pacijenta ( s obzirom na psnovnu bolest). Kako zračenje izazva otok zračene regije ukoliko dolazi do pogoršanja simptomatologije i pre sprovedenog zračenja palijativna zračna terapija se odlaže, a pacijentu pripisuje neki od vidova suportivnog lečenja, kao na primer antiedematozna terapija što je verovatno i dobijao ( kortikosteroidi ili mantiol, profilakticke doze antiepileptika itd.) , po oporavku opšteg stanja obično se ponovo izlazi na konzilijum radi nastavka palijativne zračne terapije. To bi bila otprilike skica, ako sa takvim pacijentom. Modalitet lecenja odlucuje nadlezni konzilijum i zavisi od opsteg stanja pacijenta, osnovne bolesti i statovova lekara clanova konzilijuma. Predlog za terapiju ne možete dobiti preko interneta, to Vam je valjda jasno. Svako dobro i svu sreću želim.

Pozdrav


 Komentari (1)» Postavite komentar

Postavio: Dijana
19.02.2018. 09:48:06
Hvala na odgovoru, respekt vama jer treba imati strpljenja sa nama svima. Ja sam mislila na odjel palijativne njege da li tata ima pravo s obzirom na loše zdravstveno stanje. Svaki dan je slabiji. Tegretol dexason contraloc benesedin i protiv bolova on koristi. A ponekad bas dugo bude budan i nemiran al bar ga uspijemo nahraniti koliko toliko i terapiju mu dati, a ponekad spava bas dugo i ne mozemo ga probuditi bar terapiju da uzme. Mozete li mi reći neku prognozu znam da boljeg nema čitala sam dosta al koliko će se on patiti. Veliki pozdrav i hvala vam