Hematologija  (807)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Hematologija | Odgovoreno: 21.11.2008
Odgovara: Vladimir Kecman

Poštovani doktore,
Obraćam se ponovo pitanjem koje se odnosi na trombocitopeniju. S obzirom da su sve linije u terapiji iscrpljene predložena je operacija slezine. Operacija je izvršena 29.okt.uspešno (broj trombocita je bio 60 000). Postoperativni tok je u redu, što se tiče hirurgije, a broj trombocita nakon operacije je bio 194 hilj., zatim 220 hilj, 250 hiljada i trećeg, odnosno četvrtog dana 375 hilj.
Da li je to dobar odgovor posle operacije (čini se da da, napominjem da nisu dodati trombociti sa separatora ). Posle operacije 29.okt. pacijent je otpušten kući sa brojem trombocita 77 hilj. i propisana je terapija pronizona od 60 mg dnevno u tri doze po 20 i zakazana kontrola za sedam dana. Nakon sedam dana uz terapiju broj trombocita pada na nivo od 59 hilj. da bi danas (od petka do srede danas) iznosio 35 hilj.
Šta dalje, kada trombociti padaju, da li promeniti terapiju, da li je moguće osloniti se na prirodno lečenje preparatima za jačanje imuniteta tipa ekomer, aloje , soka od bobica zove i sl. ili nastaviti i dalje sa propisanom terapijom ili čak sa lekovima koji su u izgledu da se uvedu, a to su jaki citostatici/imuran, endoksan...Inače je dijagnoza ITP / idiopatska trombocitopenija. Da li sve ovo što se dešava i posle splenektomije znači vraćanje na isto i pakao koji svi prolazimo i pacijent (26 godina ima) i mi kao porodica.
Molim Vas doktore pomozite nam savetom šta da radimo i kako da se nosimo svi zajedno sa ovom bolešću. Inače i pacijent i svi mi do sada slušamo savete lekara i zabrinuti smo i ne znamo kako dalje....

Pretpostavljam da ste bili pod direktnim nadzorom lekara sa Instituta za hematologiju. Budite sigurni da preporuke za dalju terapiju koje dobijete na istom mestu će sigurno biti u Vašem najboljem interesu. Alternativnu medicinu Vam sigurno ne bih nikad preporučio..


 Komentari (1)» Postavite komentar

Postavio: safija
24.05.2010. 19:15:38
Isti problem je i kod mog sestrića, on ima 25 godina i prije 15 dana je urađena splenektomija, a već mu je doktor ukljućio endotoksan a da ga ništa nije ni pitao. Poslije 7 dana trom. Su pali na 5, rađena mu je biopsija kosti, pošto nije urađena prije operacije i čekamo analizu. Prima solumedrol od danas 80 mg. A inaće je primao 120 mg. Svo vrijeme. U međuvremenu je i šećer malo porastao, on je umoran, slabije se kreče i ima česta krvarenja na nos. Mi takođe neznamo šta da radimo, razmišljamo da potražimo mišljenje u nekom drugom centru (ljubljana, zagreb) . Sačekaćemo analizu citogenetike i onda čemo odlučit. Ja se još uvijek nadam da će to biti dobro jer tvde da treba i 6 mjeseci da se trombociti normalizuju. Uz veliko razumjevanje pozdrav, i ako nešto novo saznate da javite. Nadam se da čemo svi odahnuti kada nam najmiliji ozdrave.