Neurologija  (4282)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 14.11.2008
Odgovara: dr Nikola Vukasinović

Poštovani,
već duže vreme imam bol u palcu leve ruke, koji se javlja obično uveče, ali i preko dana i vrlo je oštar, odsečan bol (kao da neko zabada nož). Bila sam na snimanju i nisu nadjene nikakve promene, a po načinu bola imam osećaj kao da je neki nerv u pitanju.
Šta bih mogla od analiza da uradim da bih utvrdila poreklo bola? Da li možda ipak nije u pitanju neurološki problem, nego možda srčani (mada nema trnjenja, već samo bola koji sam opisala).
Hvala

Poštovana,
šta ste snimali? Treba da uradite (ako niste) rentgen vratne kičme, EMNG ruke i laboratoriju sa krvnom slikom. Da li imate spolja promene na koži ili na samom palcu.
Pozdrav


 Komentari (5)» Postavite komentar

Postavio: Snezana
01.01.2011. 17:48:56
Postovani, procitala sam prvi post, i pronasla se u njemu. . . Vec par dana me iz sna budi jak bol u palcu leve ruke, palac je vruc i blago pulsira u predelu ispod nokta i sa unutrasnje (leve) strane nokta. Ne mogu nista da radim sa njim, boli kad pritisnem, kad se zakopcavam i slicno. . . Spolja na kozi nema nikakvih promena. Spomenuli ste krvnu sliku, ja sam moju izvadila pre 10ak dana i sve je u normali. Sta da radim?
Postavio: Mirjana Diklić
15.01.2015. 03:41:56
Poštovanje
iste tegobe imam i ja. Počelo je prije puno godina polako, al danas je ta bol na momente nesnošljiva, ali za sreću intezitet bola se mijenja. Nekada ne mogu spavati. Vratna je jako promjenjena, ali ta bol nije locirana u cijeloj ruci već je najača u palcu. Nema promjena na izgled baš nikakvih. Na rtg običnoj snimci na gornjoj falang ima jedna cista za koju kažu da nije razlog za tu bol. L. Zdravstveni sam radnik i nitko me ozbiljno ne doživljava. Dali se radi o problemima nervusa radijalisa, suženju karpalnog tunela... To je jaka lansirajuća bol ali tako jakogf inteziteta za sreću nije dugotrajna ali stalno prisutna i stvara mi jako opterećenje. Palac je bolno jako osjetljiv na palpaciju u lijevoj strani nokta u samom korjenu nokta. Ne znam fizijatar kaže masaže ledom više puta ali uzalud. Da li bi se na mr snimci možda što vidjelo? Ako ništa molila bih vas za savijet. Analgetike rijetko trošim jer bol jaka koja je nesnošljiva i sama popusti ali ona srećom kratko potraje, kao da mi netko iglom podraži živac. 
Unaprijed hvala na razumijevanu sr mirjana
Postavio: Zana
18.12.2016. 16:52:54
Poštovanje, moj problem je sljedeći, naime već skoro godinu dana osjećam bol u lijevoj strani grudnog koša u gornjem dijelu u blizini grudne kosti, sad osjećam bolove i u desnom palcu ruke. Bila sam kod ljekara, propisao mi neke lijekove od kojih i nije bilo neke koristi, kaže da je u pitanju kičma. Molim za vase misljenje. Unaprijed hvala
Postavio: Slavica
09.01.2018. 19:09:58
Postovanje, pronasla sam se i ja u ovim postovima. Imam bol u palcu leve ruke od rane mladosti, a sad imam 46 godina. Ne znam šta je razlog, ali ga nisam ni trazila, s tim sto mislim da je bol jaca sa godinama. Nekad povezujem sa promenom vremena, kao danas, mada me zna boleti i kad je lepo vreme.
Uglavnom je to noću, to su iznenadni oštri bolovi koji traju par sekundi, pa opet ali jako cesto u toku te noci ili dana. Uglavnom me boli čitav dan, pa prodje.

Ne pomaže ni toplo ni hladno, ni lek za bolove, ni za opustanje. Ovo traje preko 20 god. Ako neko ima simtome kao ja, a slučajno je i otkrio šta je, nek podeli.
Postavio: Snježana
24.05.2018. 08:54:04
Poštovani, isti problem imam i ja, od prije 3 dana iz čista mira osjetila sam (a osjećam i dalje) bol u palcu lijeve ruke. Na rtg slici šake ne vide se ništa. Uglavnom, jako boli, ne mogu kvaku vrata obuhvatiti, presječe me bol, sličnih situacija ima još, palac kao da nije moj, to mi sve otežava svako dnevne pokrete sa šakom, nije me nikakva bubica ugrizla da bi to bila posljedica. Imam 54 godine. Ortoped preporuča ako se tegobe nastave, otići kod vaskularnog kirurga. Taj me palac boli u svoj svojoj dužini, a najviše duž vanjske strane počev od korijena nokta pa naniže. Ne znam što poduzeti. Pozdrav