Psihijatrijske bolesti  (2095)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 22.10.2007
Odgovara: ass dr Olivera Žikić

Postovanje! Interesuju me sifre dijagnoze F43,1 i F 32,2. Psihijatar mi je prepisao Asentru 50 mg po pola tablete i bromazepam 1,5 mg 1,1,2 kao terapiju. Do sad nisam imala dodira sa tim medikamentima, pa vas molim da mi ukazete na njihova pozitivna i negativna dejstva. unapred hvala

Prva sifra F43.1 je sifra Posttraumatskog stresnog poremecaja (PTSP). To je reakcija na neubicajno jak stres poput onog koji se javlja tokom rata kada se nadjemo u situacijama gde je nas ili zivot nama bliske osobe ugrozen, tokom katastrofa povezanih sa prirodnim nepogodama ili, u mirnodopskim uslovima, nakon saobracajnih nesreca ili silovanja. Druga sifra F32.2 oznacava da je osoba aktuelno depresivna i da je stepen ili intenzitet depresivnosti procenjen od strane klinicara kao teska depresivna epizoda (postoje jos blaga F32.0, umerena F32.1 i teska depresivna epizoda sa psihoticnim elementima F32.3). Asentra (Sertralin) je lek koji spada u grupu novijih antidepresiva, tz. SSRI (selektivni serotonergicki reuptake inhibitori) i daje dobre rezultate kod oba pomenuta poremecaja. Daje relativno brzo pozitivne efekte (najverovatnije ce brze otkloniti simptome depresije a sporije PTSD-a). Pozitivne osobine sertralina su da se slobodno moze davati u kominaciji sa vecinom lekova (psihijatrijskih i telesnih), da se moze propisivati i kod pacijenata sa skorasnjim infarktom miokarda (koji su veoma cesto depresivni) i da uglavnom ne utice na promenu telesne tezine. Jedini je antidepresiv koji se zvanicno moze propisivati deci. Dobro deluje i u tretmanu anksioznih poremecaja. Kod nas se ovaj lek moze naci pod nazivom Zoloft i Asentra. Od nezeljenih efekata moze da izazove muku i blagu napetost (to su dve najcesce primedbe) ali uglavnom (osim ako je osoba "preosetljiva" na lek) su blagi i prolaze za par dana. Da bi se izbegli nezeljeni efekti, najcesce se lek uvodi postepeno do najmanje dnevne doze od 100 mg. Za Vase tegobe, najverovatnije ce biti potrebna puna doza od 200 mg. Bromazepam je lek koji spada u grupu sedativa tj. anksiolitika. Jako je dobar lek, predstavlja samo dodatnu terapiju osnovnom leku (sertralin) i uzima se samo dok glavni lek ne postigne svoj efekat. Postoji, naravno, mogucnost navikavanja/zavisnosti na ovaj lek, ali je to samo u slucaju dugotrajne upotrbe i to vecih doza leka. Zato je neophodno da lek uzimate pod lekarskom kontrolom. Ponekad je neophodno da se, najcesce zbog PTSD-a, uvedu i dodatni lekovi i/ili psihoterapija (EMDR i CBT) ako ova prva kombinacija ne dovede do potpunog povlacenja simptoma.


 Komentari (5)» Postavite komentar

Postavio: julija
04.08.2009. 14:59:47
Slažem se sa tekst, asentra je odličan izbor ali ipak dobro da ide pod lekarskom kontrolu.
Postavio: Bojana Danilovic
13.05.2013. 21:52:36
Ja imam panicni poremecaj vec nekih 5 godina, imala sam dve jace epizode, i sad ovu trecu, koju moja doktorka definise kao neki pad, sad ne znm imam periode kad sam ok, ali i kad me uhvati jak strah i depresija. . . Mozete mi reci da li je 50 mg asentre ujutru, i 50 mg asentre uvece adekvatna doza, uz ksalol po potrebi?
Postavio: zeljka
17.03.2014. 17:00:22
Mene zanima koji se broj unese kad traze sifra propisanog leka za bromazepam?
Postavio: Драгомир
27.07.2014. 17:25:07
Ne idite kod psijatra po stručnu pomoć? Ni u ludilu! Ti tražiš, na primer, da izlečiš nesanicu problem broj jedan stanovništva a psihijatar te proglasi ludim? Odeš kod drugog psihijatra ali neće valjda da on, , kontrira, , kolegi? I na kraju zaključiš da njemu treba lečenje? Koje je rešenje? Slušajte savete pametnih ljudi? Trostruki sistem zaštite živaca je lek za svaku dušu! Slušaj dobru muziku! Bavi se hobijem! Bicikla neka se nađe. Gaji sve što možeš ako si na selu! Bavi se sportom! Odigrano kolo za igru je super fitnes. Obratiti pažnju na ishranu. Okani se lošeg društva!
Postavio: radmila
22.02.2017. 12:09:58
Zdravo ja imam dg depressio f 32.2. Koliko je potrebno da se izlečim? Pijem lekove hanaks 3 puta maprotilin 2 uveče 25 mg i flunisan 1 ujutru.
Hvala unapred