Endokrinologija  (1924)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Endokrinologija | Odgovoreno: 04.11.2008
Odgovara: ass.dr Milena Velojić-Golubović

Poštovana,
2005 mi je totalno odstranjena štitna žlezda zbod T1 papilarnog karcinoma, primila odmah terapiju radioaktivnog joda i uvedena terapija Letrox 150 ug, kontrole sve do sada uredne. Posle par stresnih situacija ove godine prvi put mi TSH skače na preko 2.15 (a mora biti jedva očitavan, oko 0) i uvode mi povećanje na 200 ug. Sada je TSH uredan (0,014 mlU/ml) ali mi je FT3 povećan 7,60 pmol/ml (3,10-6,80) i FT4 povećan 31,3 pmol/l (12-22). Lekar mi je delimično vratio smanjio terapiju i to 3dana 200 ug a 4 dana 150 ug. Tg zadovoljavajućih niskih vrednosti, ATA nije prisutno u titru.
Molim Vas da mi objasnite šta znači povećanje FT3 i FT4?
Unapred zahvalna!

Poštovana, Cilj terapije nakon operacije maligniteta štitaste žlezde nije samo nadoknada tireoidnih hormona, već i sto veća supresija TSH, kako sami kažete poželjne su vrednosti oko nule. Koko su to obično nešto veće doze leka, moguće je da se pri kontrola dobilu i veće vrednosti tireoidnih hormona. U skladu sa eventualnim tegobama koje zbog toga eventualno imate, Vaš lekar će korigovati dozu L-tiroksina, uz očuvanje što nižih vrednosti TSH. ass.dr Milena Velojić Golubović


 Komentari (0)» Postavite komentar

Nema postavljenih komentara za ovaj odgovor.
kuca zdravlja
aerogaga.com/karte.php
Table 'q' is marked as crashed and should be repaired

Pregledajte odgovore: