Psihijatrijske bolesti  (2091)

Postavite pitanje

Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 10.10.2008
Odgovara: dr Dragana Krasić

Imam 28 godina. Godinama imam povišenu temperaturu i to najviše 37.1 , 37.2. To sam primetio pre 4 godine i otišao kod lekara na pregled. Doktor mi je slušao pluća, uradio rentgen pluća, krvnu sliku i sve je bilo u redu. Rekao mi je da mi je najverovatnije na nervnoj bazi, pogotovo kada je čuo da sam neposredno pre toga izgubio oba roditelja od karcinoma (grlić materice kod majke, rak pluća kod oca) i da sam napet i uplašen i da treba da se opustim i da je moguće da je to moja \"radna\" temp. i da dosta ljudi ceo život imaju blago povišene temperature. Ja sam to prihvatio i probao da se naviknem da se više znojim, često noću, a i uglavnom mi se tek popodne ili predveče i povisi temperatura. Sličnu stvar mi je rekao i drugi lekar kod kog sam otišao nakon 6 meseci želeći da čujem još nečije mišljenje. 
Da li da prihvatim to objašnjenje mog stanja? Ne znam šta još da proveravam, a polako postajem pravi hipohondar. Takođe sam primetio da mi pri tom znojenju izbija i dosta masnoće na licu, pa izgledam kao da sam od voska-to mi se ranije nije dešavalo. Napominjem da sam u toku bolesti roditelja pušio kao lud, a od njihove smrti uglavnom ne pušim, ponekad pokleknem, pa opet prestanem... Ja se tih temperatura jako plašim, jer je moj otac npr. imao niske temperature i ustanovilo se da ima karcinom pluća koji se video na rentgenu. Imunitet mi je dosta oslabio. Zakačim svaki grip, izbila mi je kandida na genitalijama i jeziku koju jedva držim pod kontrolom.(doduše nije rađen bris, već je čistom opservacijom zaključeno da je kandida- za sada dobro reaguje na Daktanol kremu) Nakon jedne prehlade sam posetio lekara, a analiza krvi je pokazala malo povećane AST transaminaze, bilirubin, kreatin kinaze. To mi se opet desilo u periodu velikog stresa (ponovo bolest i smrt bliske osobe u koju sam bio opet direktno uključen). Uradio sam na infektivnom test na HIV, sve hepatitise, mononukleozu i rezultati su dobri. Rečeno mi je da je najverovatnije neki virus protutnjao kroz mene. Zbog upaljenog ždrela sam pio antibiotike. Pio sam mesec dana i lek RELIV za jetru i sada sam (mislim) ok. Kandida me i dalje gnjavi, prehladim se na svakih mesec-dva i to obično bez visokih temperatura. Samo me te niske muče koje imam non stop i često mi je upaljeno grlo. Pošto sam obisao lekare, uradio analize krvi i mokraće i urinoklukturu, slušali su mi pluća, gledali mi grlo, da li je moj problem zaista na nervnoj bazi? U tolikoj meri da se razboljevam svaki čas? Prosto ne znam šta da radim. Imate li neki savet šta da radim i kako da se ponašam, s obzirom na moje probleme.
Hvala

Postovani, zaista biste trebalo da posetite psihijatra u mestu u kome zivite, jer psihoterapijska pomoc bila bi Vam neophodna da biste se opustili,resili napetosti,straha u nerasolozenja,kao i losih misli, Srdacno Dr Dragana Krasic


 Komentari (2)» Postavite komentar

Postavio: Igor
25.03.2011. 15:37:53
Poštovani, i ja imam isti problem kao dotični gospodin. Imam sve simptome osim kandide. Radio sam sve te analize, čak su mi savetoavli da operišem krajnike zbog konstantne upale što sam i uradio. Inače imam 23 godine, a povišenu temperaturu imam oko godinu i 5 meseci. Bude oko 37, 2-37, 4, a nekad ide i do 37, 6. Uradio sam sve analize. Davao sam krv i urin nekoliko puta, kod infektologa na hiv, hepatitis, koksaki potom ultrazvuk štitne, bubrega, jetre, bešike, snimao sam pluća dva puta, bris grla nekoliko puta i sve je bilo ok. Samo je jednom crp bio povišen i tada su mi rekli da ima neko žarište i posle toga je bio u normalnoj vrednosti. Da li postoji mogućnost da je to temperatur na nervnoj bazi? Ipak imam 23 godine pa mi je to malo nelogično. Unapred zahvalan, miličić igor.
Postavio: Aleksandar
08.09.2014. 13:35:11
Ja sam pre tri meseca poceo da radim u jednoj prodavnici stocne hrane, i pre neke tri nedelje sam osetio neke promene u zdravstvenom smislu sve sam to pripisivao otrovima, mirisima koncentrata. . . Dok se, jelte, ne navikne (pogresna dijagnoza) . . . U glavi mi se sa vremena na vreme javi neki cudan pritisak i blaga vrtoglavica. . . I poslat sam pod hitno da uradim kks i rezultati su pokazali da imam povisenu masnocu u krvi sa tim da mi je indek arteroskleroze povisen uzasno?? Nisam medicinski potkovan ali sam na netu nasao znacenje svega. . . Sto se tice moje ishrane bazirana je na povrcu, piletini. . . Pokoji slatkis. . . Raznovrsna ishrana uz mali procenat mesnih preradjevina i crvenih mesa. . . I kada sam izlozio problem doktorici i rekao joj kako se hranim. . . Nije mogla da veruje. . . Vodim dosta zdrav i rekreativan zivot, cigarete sam ostavio pre 4 god. . . I dok sam pusio bio sam zdraviji 10 puta. . . I doktorica mi je rekla da promenim posao jer sam masnocu dobio na nervnoj bazi???. . .