Ocenite:
  • 85
(2.98 / 85)

Perniciozna anemija

Perniciozna anemija je najčešća megaloblastna anemija i nastaje usled nedostatka unutrašnjeg činioca. Za resorpciju vitamina B12 neophodno je prisustvo unutrašnjeg činioca. Prestankom njegove sekrecije, usled atrofije želudačne sluzokože, nastaje poremećaj resorpcije i nedostatak vitamina B12.

Uzrok nastanka

Uzrok nelučenja unutrašnjeg činioca u želudačnom soku je atrofija sluzokože želuca s gubljenjem parijetalnih ćelija. Ulogu u nastanku imaju nasledni faktori i autoimuni mehanizam. Oko 90% bolesnika ima u serumu antitela protiv parijetalnih ćelija želudačne sluzokože i i antitela protiv unutrašnjeg činioca.

 

Klinička slika

Bolest je podmukla, razvija se postepeno i sporo napreduje. Počinje malaksalošću koja se pojačava zamaranjem, lupanjem srca i bledilom. Nastaje gubitak apetita, nadimanje i pojava proliva. Može se pojaviti osećaj pečenja jezika, naročito pri uzimanju kisele hrane i gubitak osećaja ukusa. Zapažaju se depresivne promene, poremećaj pamćenja, parestezije ekstremiteta, naročito nogu, u vidu trnjenja i bockanja. Takođe, javljaju se bolovi u nogama i otežan hod, a vrlo retko nastaje oduzetost nogu i poremećaj pražnjenja mokraće i stolice.

 

Bolesnici su bledi, malaksali, ponekad vezani za postelju. Jezik većine bolesnika je gladak, bez papila, kao lakiran, a retko se javlja glositis (zapaljenje sluzokože jezika) sa erozijama sluzokože (Hunterov glositis). Nastaje dispneja (poremećaj disanja) pri naporu, ubrzan rad srca, sa pojavom funkcionalnog šuma na srcu. Jetra i slezina mogu biti uvećani. Neki bolesnici imaju oštećenje nervnog sistema. Nastaje poremećaj dubokog senzibiliteta, pojačani refleksi, i pojava patoloških refleksa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu karakteristične krvne slike, nalaza megaloblasta u kostnoj srži, pozitivnog Schillingovog testa, prisustva antiparijetalnih antitela, gastroskopskog i patohistološkog nalaza atrofičnog gastritisa.

 

Lečenje

Lečenje treba se sprovodi parenteralnom primenom vitamina B12.

 

 Komentari: 2 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti krvi (Hematologija)