Ocenite članak:
  • 182
(3.74 / 182)

Pejsmejker – ritam života (ugradnja pejsmejkera)


pejsmejker-–-ritam-života-ugradnja-pejsmejkera

 

Ritmične kontrakcije srca su posledice stvaranja električnih impulsa u grupi specijalizovanih ćelija u desnoj pretkomori srca koje su organizovane kao „sinusni čvor“ ili prirodni pejsmejker srca. Ovako stvoreni električni impulsi se šire kroz tkivo pretkomora a zatim kroz cpecijalizovane ćelije AV čvora, koji je jedini put od pretkomora ka komorama i na kraju kroz specijalizovane ćelije Hisovog snopa u levu i desnu srčanu komoru. Srce normalno radi tokom dana frekvencom od 60 do 80 otkucaja u minuti a 40 do 60 otkucaja tokom sna. To znači da srce dnevno ima oko 100000 otkucaja. Ako prirodni pejsmejker srca ne radi adekvatno, ako je frekvenca srca previše niska ili se između dva otkucaja prave velike pauze, dolazi do smanjenog priliva krvi u vitalne organe, pogotovu mozak. Rezultat je niz neprijatnih simptoma kao što su vrtoglavica, nesvestica, osećaj slabosti, gušenje, brzo zamaranje ili čak i gubitak svesti. 

Šta je pejsmejker?

Pejsmejker je jedna od najsavršenijih tehnoloških proteza, sretan spoj medicine i elektronike. Generator proizvodi električne impulse koji se prenose do srca preko elektrode i na taj način povećava srčanu frekvencu do zadovoljavajućeg nivoa. Savremeni pejsmejkeri traju i preko desetak godina zahvaljujući moćnoj jodo-litijumskoj bateriji.

 

Ugradnja pejsmejkera

Pejsmejker se ugrađuje potkožno u desnu ili levu potključnu regiju, gde se nakon pravljenja incizije na koži prepariše vena cephalica i kroz nju se uvodi elektroda u desnu komoru, desnu pretkomoru ili u obe šupljine. Aki se ne nađe vena cephalica punktira se neka velika vena i tako se ubacuje elektroda. Zatim se elektroda spaja sa generatorom. Ova procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji a pacijent sledećeg dana može da ide kući. Previjanje rane je na treći dan a konci se skidaju posle desetog dana. 

Provera funkcije pejsmejkera

Pejsmejker je kondtruidsan tako da ne dozvoljava da broj otkucaja padne ispod programirane frekvence, koja se obično kreće od 50 do 70 u minuti. Prva kontrola se obično vrši posle mesec dana a naredne na 6 meseci ukoliko nema potrebe za ranijim kontrolama. Ako pacijent primeri da mu je broj otkucaja ponovo nizak, ima obavezu da se javi u najbliži pejsmejker centar gde će se uraditi elektronska kontrola pejsmejkera. Nakon ugradnje moguće su i lokalne komplikacije kao što su infekcija lože pejsmejkera, fascikulacije ali su one jako retke i lako se mogu rešiti. 

Zamena pejsmejkera

Kada baterija pejsmejkera počne da pokazuje znake slabljenja (a to se registruje na kontrolama) treba planirati zamenu generatora. Baterija pejsmejkera ne otkazuje naglo već je to proces koji traje preko godinu dana. Nakon otvaranja lože iznad starog pejsmejkera on se odvoji od elektrode (koja ostaje u srcu), novi pejsmejker se poveže sa elektrodom a operacioni rez se zatvori.


 Komentari: 16 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru