POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pedijatrija  (1789)

Lekari saradnici

    dr Danijela Todorović
    dr Gordana Grujić
    dr Ivana Stepanović
    doc dr Jelena Vojinović
    Dr Jelena Jadžić
    mr Jelica  Bokonjić
    dr Lidija Ubavić
    dr Milena Kostić
    dr Milica Kotlajić
    dr Miroslava Šarac
    Prim. dr Ruža Bajić
    dr Slavica Veselinović
    dr Snežana Nikolić
    dr Tijana Antin Pavlović
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 06.09.2018
Odgovorio: dr Slavica Veselinović

Pitanje broj #158015

Pre neki dan dobili smo sina, ali od samog rođenja ima beleg na licu od korena nosa pa na nos gorna usta malo na desno oko pa jedna lenta od 2 sm ide do desne slepoočnice. 
Koža je ista kao i ostala, samo se razlikuje boja koja je tamno crvena (ljubicasta skoro). 

Čini mi se da posle rođenja bilo je svetlo crveno, a sad je malo tamnije. 
Molim vas za neki savet.

Poštovani,

Po vasem opisu promena najvise lici na hemangiom
To je bezazlena promena koja se viđa kod beba, u prvim mesecima zivota i predstavlja promenjene, proširene krvne sudove. 
Najvise se javlja na glavi i vratu. Obično raste u prvoj godini, pošto je i rast bebe tada najveći, a potom se polako povlači, tako da može nestati potpuno od 6 do 9 god. 

Ne predstavlja nikakvu opasnost za bebu, sem ako se ne nalazi na mestu gde se lako moze povrediti, ali i tada je krvarenje oskudno. 
Potrebno je promenu pratiti, jer može da se takva slična promena javiti i na unutrašnjim organima. 
Lečenje može biti u vidu upotebe lekova, ili laser terapije ili eventualno operativno. 
U najvećem broju slučajeva lečenje nije ni potrebno.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 01.09.2018
Odgovorio: dr Slavica Veselinović

Pitanje broj #158913

Poštovani, beba od 4 mjeseca jako teško prihvata hranu. Još od porodilišta mučim muku sa njom, imam mlijeka ali sve slabije jer slabo i sisa. Uvela sam joj dohranu kad je imala mjesec dana jer sam bila u bolnici i nisam imala mogućnost da dojim, ali i prije toga je odbijala da jede sve dok ne bude skroz iscrpljena od gladi. Rodjena je sa 3550 a sada ima 6500, da li dovoljno napreduje i šta da radim da i sebi i njoj olakšam hranjenje?

Poštovana,
Vaša beba i pored svih problema koje navodite dobro napreduje. Ako je napredovala gotovo 3000 gr. Za 4 meseca, to je sasvim u redu (normalno se napreduje od 18 do 30 gr. Dnevno) . Naravno, da vase mleko mora biti prevashodna hrana za vasu bebu. Pokušajte joj dati mleko na kasicicu, ne na flasicu. Prvo joj dajte vaše mleko, ma koliko da pojede, a nakon toga, ako vidite da je gladna, dalje dajte vestacku hranu. Ne znam koje mleko sada dajete, s obzirom da ni ukusi veštackih mleka nisu isti. Roditelji male dece kazu da nan ima najprijatniji ukus. Ako u porodici nema alegijskih bolesti, a dete po vasem misljanju lose jede, moze se razmotriti uvodjenje nemlecne ishrane, u prvom redu zitne kase od pirinca, koje sami mozete napraviti i sa vasim mlekom. Uvek napravite svez obrok, jer je to najbolje za vasu bebu. Jednu namirnicu dajte oko 5-7 dana, a onda mozete uvesti u ishranu drugu, i tako redom, sledece je povrce, sargarepa, kromprir, tikvice. . . . Budite strpljivi i potrazite pomoc iskusnijih i starijih, ako vam je potrebna.
s postovanjem, dr slavica veselinovic, pedijatar i homeopata
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 26.08.2018
Odgovorio: dr Slavica Veselinović

Pitanje broj #158225

Moja ćerka ima 10 godina i 2 meseca i ima 50kg. Pretpostavljam da je to mnogo više nego što bi trebalo, u tim godinama. Rođena je kao velika beba - 4. 600g i uvek bila krupnija od svojih vrsnjaka. 

Kako pomoći detetu oko ishrane, pogotovo sada kada je pubertet pred vratima? Da li treba posetiti stručno lice? Hvala!

Poštovana,

Vaše dete ima višak kilograma. Prosečno, u tom uzrastu devojčice bi trebalo da imaju od 32 do 35 kg. 

Verujem da vaš pedijatar prati krivulju rasta i težine vaseg deteta, od rođenja, te vas može bolje informisati o tome. Svakako se prvo javite svom lekaru, pedijatru, a nakon toga, ako preporuke dobijene od njega ne urode plodom, konsultujete i nutricionistu, gde će dete dobiti konkretne preporuke ( jelovnik) kojih se morate pridržavati. Svakakako će se uraditi i laboratorijska ispitivanja, a po potrebi i druga ispitivanja. 

Podrška porodice i gajenje zdravog stila života u okviru porodice je osnovni preduslov da uspete u ovom poduhvatu. Dete mora uravnotežiti svoj kalorijski unos sa trošenjem kalorija, naravno, ne na uštrb rasta i razvoja.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 26.08.2018
Odgovorio: dr Slavica Veselinović

Pitanje broj #158308

Imam sina koji ima 22 meseca. Primetila sam da se ne razvija kao ostala deca. Prohodao je tek pre mesec i po dana. Ništa ne govori, priča nekim svojim jezikom. Zna samo da kaže mama, deda, ne i ajde. Pre je govorio i tata i baba ali je sada prestao. I kada kaže mama kao da vise sam za sebi kaže, a ne zato što stvarno razume gde je mama. 

Neće ništa prstom da pokaže kada nešto želi. Ponekad me uzme za ruku i odvede do igračaka da se igramo ili do stepenica ako želi da se popne gore. Voli se puno maziti i igrati, ali se igra više nekako sam za sebe i ništa mu ne održava dugo pažnju. Najviše voli loptu da baca. 

Sa drugom decom se jako slabo igra, više sam za sebe i ako se smeje deci i raduje se kad ih vidi. Kada je srećan maše rukicama i plješće kada nešto uradi, pa to treba da pohvalimo. 

Najsrećniji je uz decu koja trče i koja su vesela, doduše samo ih posmatra, trči za njima i raduje se. Nikako neku igru da započne sa njima. Zna da imitira drugu decu kad nešto rade. Često ukršta srednji prst i kažiprst što me brine. Na ime neće uvek da se odazove. Malo naredbi razume kad mu se nešto kaže da uradi. 
Mnogo sam čitala o autizmu i brine me da li to mogu biti znaci autizma, ima li mesta za brigu? Ja živim van Srbije i ovde se mesecima čeka da se dođe do specijaliste. Volela bih do tada da cujem vaše mišljenje. 

Poštovana,

Da bi se postavila dijagnoza autizma potrebnio je pre svega pratiti detetov psihomotorni i emotivni razvoj, jer se samo praćenjem i procenjivanjem njegovog stupnja razvoja može postaviti terapija. 
Ne postoji ni jedan dijagnostički test kojim bi se potvrdila dijagnoza autizma. S obzirom da su simtomi ispoljavanja bolesti vrlo raznoliki, i da uzrok bolesti ne znamo, potrebno je da i kada posumljamo na takav poremecaj odmah reagujemo. 

Dete treba da pregleda tim stručnjaka počev od pedijatra, defektologa, logopeda, neurologa. . .
Što se dete ranije uključi u terapiju i omogući mu se da dostigne svoje potencijale, to će njegov život i život njegove porodice biti kvalitetniji.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 26.08.2018
Odgovorio: dr Slavica Veselinović

Pitanje broj #158657

Pozdrav, interesuje me sa koliko se bebi smiju davati espumisan kapi, i da li su preporucljive za davanje, za grčeve kod beba. Unaprijed hvala

Poštovani,
Espumisan kapi mozete davati bebi posle svakog obroka, ili podoja. S obzirom da je njihovo delovanje ograniceno na lumen creva i vazdusni mehur stvorenog gasa koji izaziva kolike, smatramo ih sigurnom terapijom. U svakom slucaju, moje iskustvo pokazuje da ih ne morate davati vise od 4 puta dnevno,
mozete pokusati i sa siroko dostupnim mesovitim homeopaskim lekom po imenu colikind, u dozi od po 3 kapi 3 do 6 x dnevno, nakapane na bebin jezik ili unutrasnju stanu obraza, pola sata pre ili posle jela. Postoje i pojedinacni homeopatski lekovi koji uspesno ublazuju ove tegobe koje vam moze preporuciti vas homeopata.
dr slavica veselinovic, pedijatar i homeopata
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 358 |  Sledeća»