Ocenite:
  • 54
(2.61 / 54)

Otok i hematom očnog kapka

Otoci i hematomi spadaju u vaskularne poremećaje kože očnih kapaka. Otok predstavlja nakupljanje tečnosti, a hematom krvni podliv u korijumu i vezivnom tkivu pod kožom kapaka.

Uzrok nastanka

Otoci mogu biti zapaljenjski i nezapaljenjski. Nezapaljenjski otoci nastaju kod bubrežne i srčane insuficijencije. Zapaljenjski se javljaju pri infekcijama i zapaljenjima samih kapaka ili pri zapaljenjskim procesima u okolini (orbita, suzna kesica, paranazalne šupljine).

Klinička slika

Otečeni kapci su zadebljali i to u znatnoj meri, tako da njihovo otvaranje može da bude sasvim onemogućeno. Nastaje naglo i iščezava brzo po prestanku delovanja uzročnika. Otok može da dostigne velike razmere, tako da se otvor kapaka suzi ili sasvim zatvori. Za sobom obično ne ostavlja posledice. Nezapaljenjski otok se naziva i hladnim otokom (oedema frigidum), a zapaljenjski toplim otokom (oedema calidum).

Kod hematoma koža kapka je lividne boje, kapci su zadebljali, otvor kapaka je sužen ili zatvoren. Pokreti kapaka su ograničeni. Zbog bogate vaskularizacije i dovoljnog prostora u potkožnom vezivnom tkivu hematomi kapka nastaju često, dostižu velike razmere, a resorbuju se za dve do tri nedelje bez posledice.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Otok kapaka se leči delovanjem na uzročnu bolest. Hematomi kapaka ne zahtevaju lokalno lečenje, već kauzalno (krvne diskrazije).

 Komentari: 5 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar