Ocenite članak:
  • 94
(2.98 / 94)

Osteoporoza - značajan problem i u stomatologiji


Autor: doc dr Zorica  Ajduković   

osteoporoza-značajan-problem-i-u-stomatologiji

Mesec koji prolazi-oktobar, posvećen je zbivnjima u prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze, odnosno to je mesec borbe protiv osteoporoze. Problemi gubitka koštanog tkiva uzrokovani osteoporozom zauzimaju sve značajniji zdravstveni i ekonomski problem savremene civilizacije zbog svojih posledica, preloma kostiju. Najčešći su prelomi kičmenih pršljenova, kuka, podlaktice i viličnih kostiju.

Koliko će kosti biti zdrave zavisi od toga kako se izgrade u detinjstvu i mladosti. U periodu rasta i razvoja značajna je raznovrsna ishrana sa unosom dovoljne količine kalcijuma, vitamina D, izlaganje osoba suncu kao i povećana fizička aktivnost i vežbanje. U odraslom dobu važno je pridržavati se ovih principa kako bi se sačuvala zdrava i kvalitetna kost. Ovo je naročito važno za žene nakon prestanka menstrualnog ciklusa jer se tada smanjuje lučenje ženskih polnih hormona i tako prestaje njihova zaštitna uloga na koštano tkivo. Na taj način dolazi do gubitka koštane mase, smanjenja čvrstine kostiju i nastanka osteoporoze. Kod muškaraca je gubitak koštane mase znatno sporiji, kosti su čvršće pa zato oni ređe oboljevaju od osteoporoze.

 Zdrava kost

os1.jpg
U osteoporozi kost postaje krta i lako lomljiva. Osteoporoza ne daje nikakve simptome na početku i najčešće se prepozna tek kad se jave spontani prelomi ili prelomi nakon dejstva neznatne traume. Gubitak koštanog tkiva uzrokovan osteoporozom zauzima značajno mesto u oblasti stomatologije, posebno u oblasti stomatološke protetike jer sve vrste protetskih nadoknada (krunice, mostovi, proteze) imaju kost kao osnovu koja održava njihovu stabilnost. Razređenje koštanog tkiva uzrokovano osteoporozom čini koštanu bazu nedovoljno čvstiom i stabilnom tako da dovodi do nemogućnosti adekvatnog protetskog zbrinjavanja pacijenata. Kod ovih pacijenata dolazi do smanjenja gustine i ubrzanog gubitka viličnih kostiju što vodi labavljenju i smanjenju broja preostalih zuba u vilici. Kod pacijenata sa odmaklim stepenom osteoporoze vilične kosti postaju krte tako da pod dejstvom neznatne sile u toku stomatološkog zbrinjavanja može doći do preloma viličnih kostiju ili prelomi mogu nastati spontano.

Osteoporotična kost

os2.jpg

 Da ne bi došlo do ovih problema treba delovati preventivno i sačuvati zdrave i čvrste kosti. Da bi sačuvali čvrstinu viličnih i ostalih kostiju potrebno je unositi hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, povećati fizičku aktivnost, izbegavati sedenje u zatvorenom prostoru, izbegavati pušenje i unošenje alkohola, održavati higijenu usta i zuba, ići redovno stomatologu. Osobama ženskog pola uzrasta preko 45 godina savetuje se provera gustine kosti jednom godišnje. Ovo su načini koji Vam pomažu da sačuvate zdravlje svojih kostiju.


 Komentari: 2 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru