POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Ortopedija  (412)

Lekari saradnici

    prim dr Dragoljub Živanović
    Doc. dr Dušan Marić
    dr Duško Spasovski
    dr spec. Gordan Gavrilović
    Prof. dr Ivan Micić
    dr Marko Virijević
    dr Predrag Živanović
    dr spec. Vojislav Basara
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.03.2017
Odgovorio: dr Marko Virijević

Pitanje broj #150254

Ovako glasi dijagnoza: msct ls kičme - početne degerativne promene u vidu rubnih osteofita i schmorlovih hernija. Na nivou l4 - l5 prisutna je dorzomedijalna protruzija diska sa kompresijom duralne kese. Na nivou l5-s1 prisutna dirzomedijalna protruzija diska. 
Molim vas za objašnjenje! Hvala

Poštovana,
imate početni oblik diskusa kako se u narodu kaže. Prilikom iznenadnih pokreta kičme, može doći do daljeg pomeranja i proširenja promena koje su već kod Vas otpočele. Ako nemate neurološke simptome (peckanje, trnjene, odsustvo osećaja) na koži noge ili oko analnog otvora, odsustvo inkontinencije (svesna kontrola izmokravanja i crevnog praznjenje) kao i gubitak snage u mišićima, onda je preporučeno konzervativno lečenje. Ako se nešto od zadnja dve stvari pojavi, onda se zahteva hitna hirurška intervencija. Svakako bih vam preporučio da sa nalazima odete kod neurohirurga na konsultaciju.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.03.2017
Odgovorio: dr Marko Virijević

Pitanje broj #151191

Poštovani,
prije 6 mjeseci sam na treningu (treniram rukomet) izvrnula skočni zglob. Došlo je do kidanja prednjeg talofibularnog ligamenta i parcijalne rupture tibiofibularnog ligamenta. Naime, doktori ovdje nisu mislili da je to toliko strašno, nisam nosila gips, samo ortozu. Medjutim, zbog ne pravilnog položaja noge (koja nije bila pod uglom od 90°) i tako 2 mjeseca, došlo je do skraćenja ahilove tetive i nemogućnosti hodanja. Dugo sam radila bezuspješne fizikalne terapije (2 x 15) i onda sam otišla kod doktora koji me je uputio opet na fizikalnu terapiju. Te terapije su bile uspješne, i u novembru sam normalno prohodala. Rekli su mi da mogu početi trenirati od februara i počela sam, ali se pojavila bol u peti i to me i dalje spriječava da trčim. Ako možete da mi kažete zašto, i da li je potreban hirurški zahvat? 
Veliki pozdrav

Poštovana,
prema mojim saznanjima trebalo bi izbegavati hirurške zahvate u tom delu. Posto imate pozitivnu tendenciju oporavka, obratite pažnju na treninzima, i po mogućstvu ne opterećujte puno nogu. Operacija svakako ovde nije poželjno resenje.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.03.2017
Odgovorio: dr Marko Virijević

Pitanje broj #150128

Pozdrav! 
Već desetak godina imam tvrdu kvrgu na vanjskom dijelu šake. Moja doktorka mi je rekla da me to ne treba zabrinjavati osim ako me počne boliti. Mene povremeno znalo boliti, pa prođe. Ovo ljeto mi se ta kvrga malo povećala, pa sam se zabrinula. Zna me povremeno boliti. Bila sam na rtg koji je bio uredan. Nalaz glasi: na rtg snimlama lijeve šake u 3 mjera primjerena mineralizacija vidljivih kosti. Nema znakova koštane traume, uredna kongruetnost zglobnih tijela, nema znakova upalnog ili degenerativnog procesa zglobova, u projekciji mekih česti nema zadebljanaj koje bi koreliralo navedenoj izbočini. Potom sam napravila uzv, a nalaz je rc zglob bez izljeva ili sinovijalne proliferacije. Prikazane ekstenzorne tetive svih 6 kompasrtmenta na nivou rc zgloba bez peritendinoznog izljeva, održanog kontinuiteta. Na mjestu na kojem se palpira kvržica uzv iregularitet košrtane površine cmc iii zgloba uz manju anehogenu ovalnu cistu iznad kosti veličine 0,42 x 0,20 cm, bez upalnih protoka prema pdl. U slučaju indikacije (rasta, jačih bolova) učiniti mr šake. 
Moje pitanje je znate li o čemu bi se tu moglo raditi? Da li bi se sumnja na hondrosarkom mogla vidjeti na rtg ili uzv? 
Srdačan pozdrav

Poštovana,
ni rtg ni uzv ne mogu da Vam potvrde dijagnozu, kao ni mrt, već samo biopsija. Ukoliko Vam pravi probleme ta promena, savetujem Vam je da je hirurški odstranite. To je inače ambulantna operacija, istog dana bićete pušteni kući.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.03.2017
Odgovorio: dr Marko Virijević

Pitanje broj #149971

Poštovani, 
moj otac je imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio otvoreni prelom nadlaktice, nakon čega mu je izvršena operacija i ubačeni šrafovi i pločica. Samo 10 dana nakon operacije skinut mu je gips. Posle dve, dve i po nedelje od operacije javio se otok u celoj ruci, visoka temperatura (i do 39) i ruka je pomodrela. Prvo je pet dana primao penicilin i još neki jak antibiotik što nije pomoglo, pa je vraćen u bolnicu. Pronađena je bakterija (tačno koja nisam siguran, ali je doktor rekao da je najblaža koja je mogla da zakači) i tamo je nastavio da prima antibiotike, infuziju i svakodnevno su mu otvarali ranu da bi čistili gnoj. Nakon 7 dana u bolnici pušten je kući (7.12.2016) i danas mu se ponovo pojavila tačkica iz koje gnoji. Da li mi možete reći koja je vaša pretpostavka, odakle upala i gnoj, jer doktori u bolnici u kojoj se leči ili ne znaju ili ne žele da kažu? 
Pozdrav

Poštovani,
mogu saVama da podelim praksu koja postoji u Nemačkoj, gde i radim. Svaki otvoren prelom se tretira kao teška telesna povreda jer je praćena velikim rizikom od infekcije. Stoga, pri hirurškom zbrinjavanju takvih pacijenata, u toku operacije se daje intravenski antibiotik (iz grupe cefalosporina), a zatim se u bolničkim uslovima nastavlja dalje davanje tog istog antibiotika intravenski minimum 5 - 7 dana. Sve vreme se prate u krvi parametri zapaljenja. Ako bude sve u redu, ili se prekida davanje antibiotika ili se nastavi u vidu tableta u kućnim uslovima. Vrlo je važno da što pre ode u bolnicu, gde bi trebalo da se odradi u sterilnim uslovima (operaciona sala) ponovna operacija ali pod anestezijom, kako bi hirurg mogao temeljno da očisti inficirano mesto. Ukoliko infekcija potraje, može se razviti zapaljenje kostiju i potencijalna sepsa, što sve dodatno otežava lečenje i ukupan oporavak.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.03.2017
Odgovorio: dr Marko Virijević

Pitanje broj #149792

Poštovanje, 
operisala sam skoliozu i kifozu. Ugradjeni su mi imlatanti, imam 14 šrafova. Zanima me, s obzirom da mi je suprug krupan, da li može da dodje do pucanja tih imlatanata kad vodimo ljubav?
Jako sam uplašena. 
Hvala

Poštovana,
šrafovi su obično od titana, koji je jako čvrst materijal, ali opet i on ima svoje limite, tako da jedino mogu da Vam preporučim da izbegavate vratolomije i pri savijanju nepotrebno opterećenje kičme.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 83 |  Sledeća»