Ocenite članak:
  • 126
(3.67 / 126)

Operacija ušiju (Ortoplastika)


Autor: doc dr sci med dr stom Predrag Kovačević    

operacija-ušiju-ortoplastika

U zavisnosti od toga da li se radi korekcija isturenih ušnih školjki ( klempave uši) ili se radi i smanjenje, govorimo o jednoj ili dve operacije koje se nekada kombinuju. Nekada je operaciju potrebno uraditi samo na jednom uhu.

Operacija korekcije isturenih ušnih školjki (klempavih ušiju)

Iako se klempavost uočava u ranom detinjstvu, operacija se može se raditi kod deteta posle navršene 7 godine. Ralog za to je da ušna školjka u tom periodu ima definitivan izgled i položaj koji će imati celog života. Platični hirurg tu intervenciju može uraditi i u starijem uzrastu pacijenta, a moje iskustvo je da se najveći broj pacijenata javlja u periodu od 12 do 14 godina.

Vrsta anaestezije zavisi od uzrasta pacijenta. Deca se operišu u opštoj anesteziji, a stariji pacijenti mogu se operisati u lokalnoj infiltrativnoj anesteziji (primenjuje se injekcija anestetika u ušnu školjku i iza nje).

Operacija se izvodi tako da se ukloni deo kože sa zadnje strane ušne školjke i da se potom pristupi hrkavici uva. Posebno definisanom procedurom vrši se remodeliranje hrskavice i potom se vrši ušivanje rane iza uva. Sa prednje strane uva ne postoje nikakvi rezovi niti ožiljci.

Operacija nije bolna, a postoperativni bolovi se kontrolišu primenom tableta protiv bolova.

Posle operacije je obavezno nošenje elastičnih zavoja 7 do 10 dana. Konci se uklanjaju desetog dana i ta procedura je potpuno bezbolna. 
Ožiljak od operacije iza uha je nevidljiv.

Smanjenje ušiju

Ova operacija se ređe izvodi i radi se takođe u opštoj ili loklanoj anesteziji. Posebnom tehnikom se uklanja deo hrskavice i kože uva. Konci se uklanjaju nakon 10 dana.

Korekcija deformacije ušne školjke

Deformacija ušne školjke može biti različitog intenziteta i klinički se karakteriše prisustvom kvržice na vrhu uva, do potpunog nedostatka ušne školjke.

Ove operacije spadaju u domen rekonstruktivne estetske hirurgije i nekada je potrebno uraditi više operacija za korekciju potpunog nedostatka ušne školjke.

Komplikacije

Komplikacije su ekstremno retke i mogu biti:

  • Otok i krvni podliv U prvom periodu posle operacije može da se javi blag otok na vratu u veoma retko krvni podliv u predelu iza ušne školjke ili na ušnoj školjci. Krvni podlivi se, ako uopšte nastanu, spontano povlače. 
  • Formiranje hipertrofičnog ožiljka u predelu operativnog reza - Kod pacijenata koji su skloni formiranju grubih ožiljaka moguće je da ožiljak bude izraženiji. Primenom različitih preparata moguće je korigoavati nastali problem. 
  • Pucanje rane posle skidanja konaca - Ako u postoperativnom periodu pacijent noću ne nosi elastični zavoj preko ušiju, pa se  povredi u snu ili ga - neko povredi (povuče ga za uvo) može doći do pucanja ivica rane. Rizik od ove kompikacije je teoretski i u mojoj praksi se nisam sreo sa tim. 

Ni jedna o ove dve operacije ne utiče na sluh pacijenta.


Želite da zakažete plastičnu operaciju ušiju? Popunite kontakt formu i mi ćemo Vas odmah kontaktirati.


Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 23 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru