POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Onkologija  (10)

Lekari saradnici

    Dr Luka Jovanović
    Prim. dr sci. med. Mirjana Durbaba
    dr Slavica Veselinović
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 19.11.2017
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #154387

Poštovani,

Koja ustanova u Beogradu ima operativan aparat za zračnu terapiju (akcelerator) najnovije generacije? 

Poštovana,

Institut za radiologiju i onkologiju Srbije je referntna ustanova za radioterapiju za Beograd i okolinu, mapu na žalost ne znam na pamet. Nešto od radioterapijskih modaliteta se radi i na kcs-u kao npr. Gama nož, ali bilo kako bilo odluku o primeni radioterapije donosi odgovarjući konzilijum. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 19.11.2017
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #154425

Poštovani, 

Možete li mi detaljno objasniti šta znači ovaj nalaz rendgena i skenera. Osim metastaze na plućima, ovde ništa drugo ne razumem. Na rendgenu piše: obostrano u plućima tumorske promene topovska djulad- sek. Depozit, levo parahiralno zona konsolidacije parenhima kfs transparentni, srčana senka aortne forme dg. R91 pulmo ad dijagnosticam abnormalis dat uput za ct toraksa,  a na skeneru piše: nalaz: mdct toraxa difuzno obostrano u parenhimu pluća u pleuralno mikro i makronodularne kao i tumorske pojedinačne i silver infiltrativne, heterogene promene, najveća bazalno levo 45x50x75mm pl. Kavumi bez tečnih kolekcija konglomerati ln u levom hilusu u bliskom kontaktu sa levom art. Pulmonalis. U svim spratovima medijastinuma manji ln na prikazanim aksijalnim skenovima jetra i slezina bez fokalnih lezija uvecan desni nadbubreg dijametra 20mm zaključak: metastaska bolest pluća.

Poštovana,

Nalaz skenera je vrlo jasan. Radi se o proširenoj malignoj bolesti, koja pored plućnog parenhima zahvata i limfne žlezde. Do duše iz poruke se ne zna primarna lokalizacija tumora tako da dalje informacije ne mogu da dam. Ali bilo kako bilo odluku o daljem lečenju donosi odgovarajući konzilijum. Nadam se da sam Vam makar malo pomogao.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 11.11.2017
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #154008

Poštovani,

Želim samo kratko objašnjenje ph nalaza koji sam dobila posle operacije tumora na debelom crevu. Ako možete da mi kažete kakvu ću terapiju dobiti i koje su posledice? Perineualna invazija -nije nađena, tudepoziti-nisu prisutni, limfni čvorovi -izolovano 25-m limfna čvora sa prisutnim metastazama i 22 limfna čvora bez etastaza, pn 1b adenocarcinoma intesiti crassi, g2, pt2 n1b adenocarcinoma metastaticum in lymphonodorum 3/25 lymphadenitis rectiva 22/25

Poštovana,

Odluka o daljem lečenju se donosi konzilijarno. Ali verovatno u obzir dolazi adjuvantna hemio i radioterapija-terapija koja se daje nakon izvedene operacije. Takođe jako je bitno koji deo debelog creva je bio aficiran tim procesom, rektum ili neki drugi deo debelog creva, što menja donekle terpijske protokole. Ukoliko lečenje budete nastavili hemioradio terapijom mogu da kažem da se ona dobro podnosi i da nema mesta preteranom strahu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 09.11.2017
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #154285

Poštovani, 

Mom ocu, posle hemoterapije zloćudnog tumora z08, nije predložena operacija zbog astme. Urađen je ultrazvuk abdomena i za jetru piše da na granici desnog režnja uz falciformni ligament se vidi okrugla hipoehogena promena veličine 10mm, te se ne može isključiti postojanje sec. depozita. Da li to znači metastaza jetre ili nešto drugo? Zaključaj u izveštaju je da se uradi ct toraksa i abdomena po protokolu za jetru, a o daljem terapijskom tretmanu, zračna. 

Poštovana,

Eho abdomena je dobar dijagnistički alat ukoliko želimo da isključimo postojanje promena na parenhimatoznim organima kao što su jetra i slezina. Međutim kada se na ultrazvuku detektuje kakva promena diferencijalna dijagnoza iste može biti veliki problem s toga je potrebno uraditi neku drugu tehniku kao što je ct stomaka uz primenu kontrasta kojim se može razrešiti dijagnostička dilema. Postojanje metastaze na jetri treba da bude na umu svakog lekara koji vrši kontrole pacijenata sa malignom bolešću pogotovo ako se promena razvila na mestu gde ranije nije bila prisutna ili je postojeća promena uvećala svoju veličinu, ali definitivni odgovor se dobija ct-om. Međutim i dalje je ne moguće iz Vašeg pitanja utvrditi dijagnozu Vašeg oca jer šifra z08 znači da je obavljena kontrola maligne bolesti međutim ne precizira koje tako da više informacija Vam ne mogu dati.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 08.06.2013
Odgovorio: dr Rami Aburas

Pitanje broj #116984

Postovani, zamolola bih vas da mi protumacite ove dijagnoze n86 erosio et ectopia cervicis uteri i d39. 0 neoplasma uteri incipiens. Lezala sam u bolnici zbog dugotrajnog i obilnog krvarenja, ali mi niko nije ni rec pojasnio, samo su mi dali otpusnu listu i rekli da idem da uradim papa i kolposkopiju. Bila bih vam zahvalna ako bi ste mi pojasnili ove dijagnoze. Unapred zahvalna.

Poštovana,

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (6)
Prikaži:
1 | 2 |  Sledeća»