POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Onkologija  (20)

Lekari saradnici

    Dr Luka Jovanović
    Prim. dr sci. med. Mirjana Durbaba
    Prof. dr Miroslav Granic
    dr Slavica Veselinović
    Dr Vladimir Vukov
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.03.2018
Odgovorio: Mr sci med dr Dragana Petrović-Popović

Pitanje broj #156413

Poštovani,

Da li možete da mi objasnite sledeću dijagnozu: carcinoma planocellulare invasivum keratodes, hg: ii, ng: ii. U pitanju je nalaz mog oca. 

Poštovana,

Molim Vas da mi napišete još neke informacije da bih mogla korektno i pravilno da Vam rastumačim rezultat i dam savet, a to je kada i gde je Vaš otac operisan, šta je tačno operisao, koliko ima godina..

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155915

Poštovani,

Moj otac ima 60 godina, i ima tumor prostate. Prvi psa je bio 15, a drugi 20 i nakon toga je predložena biopsija. Nakon 15 dana od biopsije dobijeni su sledeći rezultati, pa ako možete da ih protumačite. Dijagnoze: adenocarcinoma prostate g3, gleason score 8 (4+4) - gradus prognosticka grupa 4, tumor volumen 10% . Neoplasia intraepithelialis prostate pin high grade focalis. U oko 10% volumena tkiva prostate prisutan je acinarni tip adenokarcinoma, identicne primarne i sekundarne forme rasta: gleason gradus 4- fuzionisane mikroacinarne tumorske strukture. Fragment tumorskog tkiva odrzava se dodatnim serijama preseka. Perineuralna invazija nije vidjena. Fokalno u tkivu prostate prisutna je histoloska slika naborane varijante intraepitelne neoplazije prostate visokog gradusa. 
Hvala unapred.

Poštovani,

Na osnovu inicijalnog psa (psa koji je detektovan neposredno pre biopsije) i gleason scora radi se o high risk tumoru prostate. High risk znacč da postoji povećana verovatnoća širenja bolesti u okolne strukture u odnosu na tumore prostate sa manjim inicijalnim psa i nižim gleason scorom. Tako da je u svakom slučaju neophodno načiniti imidzing abdmoemna i male karlice (magnet ili ct u zavisnosti od mišljenja Vašeg ordinirajućeg lekara), rtg srca i pluća i eventualno scintigrafija skeleta, po dobijanju nalaza odluku o lečenju donosi nadležni konzilijum. Postoji mogućnost dobijanja hormonske terapije lhrh agonisti uz radikalnu zračnu terapiju, operativno lečenje itd. . . Ovisno o stadijumu bolesti, koji se određuje na osnovu predhodno pomenutih dopunskih nalaza.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155419

Poštovani,

Molim Vas da mi objasnite sledeće dijagnoze. Završna dijagnoza c800 zloćudni tumor nepoznate primarne lokalizacije, kao što je navedeno neoplasma malignum, primarium locus ignotum, sic dictum 469 zastoj srca, neoznačen institio cordis, non specificata r092, zastoj disanja stasis respiratoria 313 nakupljanje tečnosti u perikardu nezapaljenskog porekla exudatio pericardii non inflammatoria 148, treperenje pretkomora i lepršanje pretkomora fibrillatio atriorum et fluctuatio atriorum. Ostale dijagnoze j90 grip, virus dokazan influenza, virus identificatum.

Poštovana,

Nije mi jasan osnovni uzrok hospitalizacije. Ali ukoliko se maligna bolest manifestuje malignim izlivom tečnosti u perikard, takvo stanje nazivamo effusion pericardi, a može da se javi i stanje koje je opasno po život i tada se postavlja dijagnoza tamponada cordis. Tamponada srca znači da se tečnost u srčanoj maramici toliko brzo nakupila da srce više ne može da kuca. Razvija srčana insuficijancija. Lečenje je urgentna hospitalizacija i punkcija perikarda sa drenažom. Taj sadržaj se obavezno šalje na orjentacioni pregled patologa koji pokušava da detektuje elementa maligniteta -maligne ćelije. Patolog ne može da da prezime i ime tumora kojeg je našao na ovaj način, a pojava maligne efuzije u perikardu je inače znak proširene maligne bolesti neke primarne (glavne lokalizacije) kao npr. Efusia perikarda kod primarnog karcinoma pluća ili dojke. Zato je zaključena dijagnoza tumor nepoznate primarne lokalizacije. Primarna lokalizacija tumora se detektuje daljim dijagnostickim ispitivanjem ili kliničkom autopsijom.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155167

Poštovani,

Da li možete da mi protumačite nalaz bronhoskopije. U pitanju je moj otac. Ima 60 godina, sve je počelo upalom pluća u novembru i tada počinje sve. Ležao je u bolnici 10 dana gde mu ništa nisu uradili, rekli su mu da ima vodu u desnom plućnom krilu i nisu ništa uradili jer im ne radi skener. Tada je krenuo dalje i u jednoj od bolnica u Beogradu kreće na prave preglede. Urađen mu ct i bronhoskopija, rezultati bronhoskopije (slika). Zanima me da li znate koji je stadijum, šta i kako? Doktor nam je rekao da će ići na hemoterapije i to je to. Trenutno čeka rezultate sa medicinskog fakulteta jer je odneo neku pločicu tamo. 

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,

U prilozenoj dokumentaciji je tumor staziran ako t3n2m1 što odgovora proširenoj malignoj bolesti. Terapijski modalietet obično zavisi od histologije tumora (imena i prezimena tumora), stadijuma bolesti, i opšteg stanja pacijenta. U svakom slučaju ukoliko je opšte stanje pacijenta uslovno dobro i lab analize uslovno tolerantne vid lečenja raširenih malignih bolesti, pa i ove bi bio primena sistemske hemoterapije. Postoji više protokola za primenu različitih lekova, uglavnom se koristi kombinacija istih. Režim davanja zavisi od imena i prezimena tumora s toga je pločica otišla na medicinski fakultet u ref. laboratoriju. Odluku o lečenju donosi nadležni konzilijum po pristizanju svih nalaza.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Onkologija | Odgovoreno: 17.02.2018
Odgovorio: Dr Luka Jovanović

Pitanje broj #155827

Poštovani,

Moj tata je 29. 11. 2017. operisao tumor na mozgu. Ph nalaz je glioblastom gradus 4. Bio je dobro do 25. 12. kada dobija jak epi napad i opet ostaje nepokretan ali pri pameti. Na ct, recidiv 4 cm×2, 8. Išao je na bilježenje za zračenje ali zbog pogoršanog opšteg stanja vraćen je kući. Trenutno stanje je strašno, nervozan je, ne spava, slabo jede i često se zagrce, jako loše se razumije šta priča. Molim da mi neko kaže šta i kako dalje. Da li on ima pravo na palijativno liječenje i kako mu jednostavno pomoći?

Poštovana,

Palijativna zračna terapija se sprovodi pri uslovno rečeno dobrom stanju pacijenta ( s obzirom na psnovnu bolest). Kako zračenje izazva otok zračene regije ukoliko dolazi do pogoršanja simptomatologije i pre sprovedenog zračenja palijativna zračna terapija se odlaže, a pacijentu pripisuje neki od vidova suportivnog lečenja, kao na primer antiedematozna terapija što je verovatno i dobijao ( kortikosteroidi ili mantiol, profilakticke doze antiepileptika itd.) , po oporavku opšteg stanja obično se ponovo izlazi na konzilijum radi nastavka palijativne zračne terapije. To bi bila otprilike skica, ako sa takvim pacijentom. Modalitet lecenja odlucuje nadlezni konzilijum i zavisi od opsteg stanja pacijenta, osnovne bolesti i statovova lekara clanova konzilijuma. Predlog za terapiju ne možete dobiti preko interneta, to Vam je valjda jasno. Svako dobro i svu sreću želim.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 |  Sledeća»