Ocenite:
  • 47
(2.6 / 47)

Oftalmoplegija

Oftalmoplegije predstavljaju pareze ili paralize očnih mišića.

Uzrok nastanka

Uzroci mogu biti razni: traumatski (n pr. fraktura baze lobanje), zapaljenski ( meningitis, sifilis, botulizam, poliradikuloneuritis), degenerativni (progresivna nuklearna oftalmoplegija), vaskularni (sklerotična petehija u međumozgu), tumorski (meningeom pri bazi lobanje).

Klinička slika

Po mestu patoološkog procesa koji je uzrokovao paralizu, oftalmoplegije mogu biti:

  • supranuklearne - lezije su iznad jedara, oštećeni su kortikalni centri za pogled, kao i njhove veze sa centrom za horizontalni pogled (pons) ili centrom za vertikalni pogled (mezencefalon). Pacijent ne može ni voljno ni refleksno da pokreće oči.
  • nuklearne - oštećenje na nivou jedara, tj. moždanog stabla
  • infranuklearne - oštećeni su sami nervi, odnosno stabla. Može biti kompletna i nekompletna. Spoljašnja oftalmoplegija označava oduzetost mišića pokretača oka, a unutrašnja paralizu glatke muskulature unutar oka (u irisu i cilijarnom telu), zenice su široke i ne reaguju na svetlost i akomodaciju.
  • internuklearne - oštećen je tractus longitudinais medialis, to je asocijativni put moždanog stabla koji povezuje jedra bulbomotora međusobno, kao i sa jedrima vestibularisa i jedrima cervikalnog dela kičmene moždine (zahvaljujći ovoj vezi okrećemo glavu, oči i vrat u isto vreme ka istoj strani)

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu oftalmološkog i neurološkog pregleda i daljih ispitivanja radi utvrđivanja uzroka (rendgenografija, CT, NMR)

Lečenje

Lečenje je etiološko ako se zna uzrok. Simptomatsko lečenje se sastoji od medikamentnog (vitamin B), fizikalnog (elektroterapija) i operativnog.

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti oka (Oftalmologija)