Ocenite članak:
  • 102
(3.63 / 102)

Noga sa otvorenom ranom (ulcus cruris venosum)


              

                  pre                                                           posleTo NIJE SUDBINA.
POSTOJI REŠENJE !!!

Poštovani pacijenti!

Sa svojom bolešću Vi niste sami, u našoj zemlji preko 300 000 ljudi ima ozbiljne tegobe zbog hronične venske bolesti, a mnogi među njima su i sa otvorenom ranom. Lečenje kompresivnom terapijom, ako je do sada to rađeno zavojima, nažalost je često neprijatno, zahteva mnogo vremena i teško se podnosi. Zato sada postoji ortoza (pomagalo) koja se koristi brzo, jednostavno, efikasno i komforno - TUBULCUS.

Da bi razumeli koji je mehanizam delovanja tubulcus ortoze u zalečenju otvorenih venskih rana (ulcus cruris venosum-a), najpre ću Vam detaljno objasniti šta je to Ulcus cruris venosum i kako  nastaje.

Šta je to ulcus cruris venosum?

Ulcus cruris venosum je latinski izraz koji u prevodu znači venski čir na potkolenici.

Ulcus cruris venosum je dakle otvorena rana na nozi koja nastaje kao najteža posledica hronične venske slabosti. Zbog lošeg funkcionisanja vena u nogama  tokom vremena u zajedničkoj patnji propadaju i koža i tkivo. Zbog nepravilnog protoka krvi u venama one bivaju prepunjene i nezaustavljivo oštećene. Krv se nakuplja u nogama. Posle izvesnog vremena zbog tako mnogo krvi pritisak u nogama biva tako visok da se tkivna tečnost skuplja u nogama. To dovodi do otoka stopala i/ili potkolenice, ona postaju debela, javlja se crvenilo i počinju bolovi. Nakupljena tkivna tečnost pritiska na sve krvne sudove, na samo tkivo i kožu. Kiseonik i hranljive materije ne dopiru do kože i tkiva i ona počinju da odumiru. Nastaje otvorena rana. Samo pravovremenom terapijom se ovo može zaustaviti ili izbeći. Prvi pokazatelji nastajanja jednog venskog ulcus cruris-a su:
  • male otvorene ranice ili povrede kože koje nikako ne zarastaju na potkolenici
  • tamna pigmentacija na potkolenici
  • vezivno tkivo postaje tvrdje  

Kako nastaje venski ulcus cruris?

Odgovor uvek leži u tome, da prepunjene vene u nogama ne mogu da ispune svoje zadatke. One imaju važnu transportnu funkciju da iskorišćenu krv vrate nazad u srce i to uz pomoć  mišicno – venske pumpe. Pošto su smeštene izmedju mišića one pri kretanju bivaju pritisnute čime se krv potiskuje prema gore. Pri tome venski zalisci, koji funkcionišu kao ventil, sprečavaju da krv  poteče ponovo na dole.
 

Shema 1. Venski zalisci koji ispravno rade zatvaraju put krvi u pravcu stopala


Shema 2. Venski zalisci se otvaraju samo u pravcu srca. Tako se održava uredjen protok krvi prema srcu


Shema 3. Mišićno venska pumpa: napinjanjem mišića u nogama, krv u venama se potiskuje prema srcu


Shema 4. Pri napinjanju mišića venski zalisci sprečavaju protok unazad

Ako bolest nije na vreme sprečena dolazi do tkz.“začaranog kruga“. Krv se nakuplja u venama nogu. Zbog toga nastaje povišeni unutrašnji pritisak u venama i tkivna tečnost se zadržava u nogama. Ako pritisak i dalje raste, tkivo i koža više ne dobijaju kiseonik što polako dovodi do njihovog oštećenja. Tkivo odumire, a koža pokazuje prvu malu otvorenu ranicu, početak nastajanja venskog ulcus cruris-a.

Kako deluje TUBULCUS?

TUBULCUS je tubularna ortoza za lečenje otvorenih rana venskog porekla i stanja pred otvaranjem  venskih rana. Deluje na principu graduisanog pritiska, a to znači da je pritisak u tubulcus-u strogo definisan i najjjači u predelu medijalnog maleolus-a i postepeno idući nagore postepeno opada, na taj način pomažući venama da vraćaju krv ka srcu.


Shema 5. Pritisak u tubulcus-u je najjači u predelu medijalnog maleolusa,neposredno iznad clanka i postepeno idući nagore opada.

Sa željenim pritiskom koji se TUBULCUS-om postiže spolja, prekomerna tkivna tečnost se ponovo potiskuje u vene, a venski zalisci  bolje zatvaraju. Sa njime krv ponovo teče prema srcu, a unutrašnji pritisak u nogama opada. Istovremeno sa opadanjem pritiska koža i tkivo se bolje snabdevaju kiseonikom. Započinje izlečenje i ulcus se zatvara.


Shema 6. Spoljašnjim pritiskom ponovo se uspostavlja puna efikasnost mišićno-venske pumpe Komentari: 17 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru