Ocenite članak:
  • 25
(2.68 / 25)

Noćno mokrenje kod dece


noćno-mokrenje-kod-dece

Prema svetskoj statistici, u uzrastu od pet godina svako četvrto dete ima enurezu - problem sa noćnim mokrenjem, rekla u utorak na konferenciji za novinare dr Mirjana Kostić iz Dečje klinike u Tiršovoj.

U Srbiji oko 150.000 zdrave dece ima taj problem, a oko 18.000 njih živi u Beogradu.

Dr Kostić je objasnila da je kod dece sa tim problemom bešika potpuno normalna, njeno pražnjenje je kompletno, ali da se umokravanje dešava mimo volje deteta, u snu, jer je dete u budnom stanju suvo i nikada nema problema sa mokraćnim infekcijama.

Prema rečima Kostićeve, najznačajniji uzroci noćnog mokrenja kod zdrave dece su genski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu ili relativno smanjen kapacitet mokraćne bešike.

Ona je kazala da deca sa enurezom imaju brojne psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje koji su posledica, a ne uzrok noćnog umokravanja.

Dr Kostić je istakla da je česta zabluda da se enureza ne može izlečiti ili da je ne treba lečiti, jer se taj problem može uspešno eliminisati uz pomoć pedijatra, a ako problem potraje duže u tim se uključuju psiholog, psihijatar i defektolog.

Trajanje lečenja je individulno ali, kako je rekla Kostićeva, uglavnom se može eliminisati u roku od šest meseci, pri čemu je važno da dete započne lečenje pre polaska u školu.

Dečji neurolog i psihijatar dr Aneta Lakić iz Kliničkog centra Srbije je ukazala da je noćno mokrenje za dete treći po važnosti stres na listi stresnih životnih događaja, posle razvoda roditelja i roditeljskih tuča.

"Roditelji zbog noćnog umokravanja svog deteta imaju niz problema, počev od finansijskih (pranje rublja, menjanje postreljine, veći trošak za deterdžent i pelene...) preko uticaja na organizaciju života koja obuhvata planiranje godišnjih odmora, posete prijateljima i rodbini što dovodi do niza negativnih emocionalnih reakcija i osećanja prema detetu", kazala je ona.

Lakićeva je naglasila da je kod dece koja imaju problem sa noćnim mokrenjem prisutna svakovečernja uznemirenost, neizvesnost i jutarnja uznemirenost, osećaj stida, krivice i odbačenosti, tako da je kvalitet života te dece lošiji nego kod njihovih vršnjaka.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru