Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Neurologija  (3991)

Lekari saradnici

    dr Branislava Orlandić Stojanović
    Dr Dušanka Petrović
    Prim. dr Mihailo Mirković
    dr Mirjana Jovanović
    dr Nikola Vukasinović
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 30.03.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #136097

Postovani moj brat je vise od dva meseca u plitkoj komi posle saobracajnog udesa. Hematon se povukao koji je bio na mozgu. Uradjen je eeg i rekli su da je mozdano stablo pretrpelo velika ostecenja, mozak radi ali pomalo usporeno. Ineteresuje me dal se moze videti koji centri su osteceni, jer jedni lekari kazu moze ko zna dobro da procita, protumaci snmak, jedni kazu se ne zna nista vreme ce pokazati dok treci kazu da je upao u stanje vegetacije. Pre mesec dana je poceo da otvara oci na pola, pomalo razgleda, malo okrece glavu, guta po par kapi preko usta, hrani se na gastrosomu, ima velike dekubite koje obradjuje plasticni hirurg, previjaju se redovno, nega je uljucena i fizioterapet jer ne pomera ruke i noge, par puta je na jaci nadrazaj mrdne jedva primetno prste u jedne noge, kada se dodirne do cela trepce. Dise samostalno i nakasljava se. Otvara usta kao da hoce nesto da kaze. Molim vas vase misljenje dal se moze videti koji su centri osteceni i dal je u stanju vegetacije. Dijagnoza je laesio traumatica multiplex to7 coma. Hvala unapred, pozdrav!

Poštovana,
Najbolje je da o trenutnom stanju vašeg brata, daljem oporavku i svemu što vas zanima porazgovarate sa lekarima koji o njemu brinu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 30.03.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #136088

Moj tast ima 80 godina, ali je izuzetno vitalan (recimo, neposrednu pre nove godine pešačio je 4-5 kilometara bez nekog velikog napora) . Pre 5 godina lečen je od tromboembolije pluća i to se lepo zalečilo. Od decembra 2014. Sve se teže kreće, jako se zamara i teško diše. Primili su ga u bolnicu tek kad je već totalno kolabirao. Ustanovljeno je da mu je pukao čir na dvanaestopalačnom crevu i stanje mu se jako pogoršalo. Bio je u bolnici tokom januara i stanje mu se malo poboljšalo. Hod mu je postao nesiguran ali je mogao da hoda. Skoro sve vreme oseća veoma jaku mučninu i gađenje. Tokom februara mu se stanje opet pogoršalo, teško je disao, ali tek kad nisu mogli da mu čuju puls, ponovo su ga primili u bolnicu. Tokom boravka u bolnici, praktično za desetak dana, izgubio je mnogo mišićne mase i snagu. Ne može više da ustane (ali ruke i noge su mu pokretne, ima solidno jak stisak šake, deluje mi da je osnovni problem u trbušnim i ramenim mišićima) , govor je malo izmenjen, ima stalno teškoća sa gutanjem i jako je osetljv po celom telu. Koliko sam shvatio, dosadašnje lečenje je bilo koncentrisano na srce i pluća, ali je gubitak sposobnosti kretanja zanemaren. Da li je moguće da je u pitanju neki neurološki problem i šta nam savetujete? Hvala, nenad

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovani,
Ne mogu da pročitam otpusnu listu koju ste poslali u prilogu - ne mogu da uvećam slova, ali koliko mogu da vidim, tokom hospitalizacije je uradjen ct pregled endokranijuma i obavljen je konsultativni pregled kod neurologa (ne vidim nalaz ct-a niti izveštaj neurologa) . Potrebno je da se javite neurologu sa kompletnom medicinskom dokumentacijom o dosadašnjem lečenju – najbolje bi bilo da se javite neurologu bolnice u kojoj je vaš tast lečen (ukoliko je to moguće) .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 30.03.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #136054

Postovani, ako vam mailom posaljem snimak svoje kicme/ostecenja vratnih prsljenova/ da li bi ste mi mogli reci sta da radim dalje jer imam uzasne, periodicne bolove

Poštovani,
Ne znam koje snimanje ste radili (rtg, ct ili mr pregled vratne kičme?) . U principu, kada imate problema sa vratnom kičmom javljate se neurologu koji obavlja neurološki pregled, propisuje potrebnu terapiju i indikuje dalja ispitivanja i preglede lekara drugih specijalnosti.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 26.03.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #135817

Dobar dan, imam 19 godina i prije 10 godina sam prelezala meningitis bakteriski, a 2 godine prije toga virusni. Uspjesno je izlijecen i nisam imala nikakve posledice. Jos u osnovnoj skoli sam pocela da primjecujem da nekad zamuckujem, i imam ogromnu tremu cak i kad pricam sa mamom i drugaricom, al smo to pripisivali nesigurnisti i pubertetu. Sada sve vise imam problem sa komunikacijom, desi se da zaboravim u sred razgovora sta pricam, i motorika mi je znatno oslabljena. . Da li to moze bit posledica meningitisa?

Poštovana,
Potrebno je da se javite neurologu koji će obaviti neurološki pregled, indikovati eventualna dalja ispitivanja (mr pregled endokranijuma, eeg, neuropsihološko testiranje, laboratorijske analize…)
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Neurologija | Odgovoreno: 26.03.2015
Odgovorio: dr Mirjana Jovanović

Pitanje broj #135847

Poštovani, pre dve godine imala sam hemoragijski moždani udar, sa krvarenjem u desnom frontalnom režnju. Moždani udar nije ostavio fizičke posledice (oduzetost delova tela, funkcije govora i slično) , ali sam nakon izlaska iz bolnice primetila da je ostavio psihičke posledice-postala sam užasno napeta i naprasita. Dr. Mi je tada rekla da je to posledica pretrpljene traume i da će to stanje za 2 do 3 meseca proći. I dve godine kasnije izuzetno sam napeta i nervozna, a primećujem da su mi i emocije pomalo otupele (mnogo sam, , hladnija'' nego pre, a neki put i prilično bezosećajna) , što me naročito brine. Da li je fizičko oštećenje mozga doprinelo da se moja ličnost izmeni i da li je, i na koji način, moguće da se ovaj problem leči? Unapred se zahvaljujem na odgovoru!

Poštovana,
Oštećenja frontalnog režnja mozga mogu dovesti do izmena ličnosti i promena u ponašanju. Potrebno je da se javite neurologu koji će obaviti neurološki pregled, indikovati potrebna dalja ispitivanja (kontrolni mr pregled endokranijuma, neuropsihološko testiranje, laboratorijske analize…) i propisati adekvatnu terapiju.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 799 |  Sledeća»