Ocenite članak:
  • 93
(4.22 / 93)

Nedostatak cinka u organizmu


nedostatak-cinka-u-organizmu

Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala. On takođe učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja.

Nedostatak cinka u organizmu tako utiče na pojavu problema sa učenjem i ponašanjem, kao i problema emotivne prirode.

Cink podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida.

Cink je važan za lepu kožu. Njegov nedostatak dovodi do sušenja kože, lomljenja noktiju, pojave peruti i opadanja kose. On povoljno utiče na zarastanje rana, naročito opekotina.

Vodite računa o nedostatku

Cink nedostaje organizmu najviše zbog usvojenih navika u ishrani, i to najčešće ženama, tinejdžerima, deci i starim osobama. Nekad su potrebe prirodno povišene, kao kod trudnica ili dojilja ili kod dece u periodu rasta.

Pored toga, neki lekovi utiču na gubitak cinka, kao što su antibiotici i antiinflamatori posle duže upotrebe, ili diuretici. Ne zaboravite da alkohol, kao i duža terapija gvožđem ili bakrom, znatno ometa apsorpciju cinka. Do nedostatka cinka može doći ukoliko osoba ima problema sa crevima, dugotrajnu dijareju ili pak gubi cink putem mokraće, kao u slučaju dijabetesa, bubrežnih oboljenja ili velikih opekotina.

Gde se nalazi?

Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g),
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),
- konjsko meso (6 mg/100 g),
- žumance (4 mg/100 g),
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)

Integralne žitarice, mahunarke, orasi, zrna lana i susama, takođe sadrže veliku količinu cinka. Ali pazite, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla! To znači da vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Kolike su potrebe za cinkom ako...

... jedete malo mesa

... jedete mnogo mesa

 

količine cinka mg/dan

deca od 1-12 godina

8-14

5-9

tinejdžeri

11-14

9-11

odrasli i starije osobe

12-14

7-9

trudnice

16

11

dojilje

23

15

Znaci upozorenja

  • Bele fleke ili pruge na noktima
  • Suva koža, perut, opadanje kose
  • Česte infekcije

Zapamtite!

  • Dugotrajna terapija gvožđem ili bakrom dovodi do nedostatka cinka.
  • Cink iz namirnica životinjskog porekla se bolje apsorbuje.


 Komentari: 2 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru