Ocenite članak:
  • 71
(2.8 / 71)

Ne znamo oprati zube?


ne-znamo-oprati-zube

Oprati zube... pa to zna i malo dete. Ali, stanje plaka kod mnogih je za plakanje – niti znamo pravilno očistiti zube, niti smo svesni svog neznanja. I ko još koristi konac?

Upoznajte se sa zubnim koncem

Nije važno samo koliko često čistimo zube. Vrlo je važna i tehnika čišćenja zuba, nepravilnim čišćenjem nećemo uspeti odstraniti sve nečistoće i naslage sa zuba. I onda se čudimo što nemamo divne i zdrave zube... Čak i oni, koji su svladali pravilnu tehniku čišćenja zuba zubnom četkicom, često nisu nikada držali u ruci interdentalnu četkicu ili zubni konac. Nažalost, to se vidi u zubarskim ordinacijama.

To je isto kao i čišćenje

Pokazalo se da je za kvalitetno čišćenje zuba zubnom četkicom puno važnije kako čistite zube, nego npr. kakvu zubnu pastu koristite. Bolja i skuplja zubna pasta ne može nadoknaditi dobar «ručni rad», koji je najbolje sprovesti nakon svakog obroka. To je kao da za pranje poda kupite najbolje sredstvo, ali operete površno. Na njemu bi, ipak ostale mrlje.

Svesno odstranite plak

Klasičnu zubnu četkicu tokom čišćenja zuba i desni trebalo bi postaviti pod uglom od 45 stepeni, tako da vlakna četkice dotiču zube i desni. Nežno pomerajte četkicu, kako bi vlakna došla do žleba desni i skidajte plak u smeru od desni, prema vrhu zuba. Trudite se da čistite svesno svaki zub samostalno. Kod donjih zuba nečistoće otklonite u smeru od desni prema zubima, dakle odozdo prema gore.

Čistač za ružičasti jezik

Temeljno očistite zube sa svih strana – prvo čistite unutarašnju stranu, zatim i zadnju stranu zuba, pokretima u smeru gore i dole. Potom napred i pozadi očistite površine kojima usitnjavate hranu, odnosno na kutnjacima. Na kraju koristite posebnu četkicu sa čistačem. Ne radi se o nepotrebnom luksuzu – čistač je određen za čišćenje naslaga na jeziku, gde se skupljaju bakterije, koje dovode do neprijatnog zadaha. Naslage se čiste od korena jezika, prema njegovom vrhu.

Interdentalne četkice

Interdentalne četkice prikladne su za čišćenje prostora među prednjim zubima i prostora među kutnjacima. Izaberite pravilnu veličinu, koja će ispuniti prostor među zubima i kojom će se lako čistiti. Za jedno korišćenje pripremite oko 30 cm zubnog konca i omotajte ga oko kažiprsta svake ruke. Konac se prihvati između palca i kažiprsta obe ruke, tako da napeta nit između prstiju bude dugačka oko 5 cm. Tako je konac pripremljen za čišćenje gornjih zuba.

Za kontrolu vodica za ispiranje usta, indikator plaka

Za čišćenje koncem na donjoj vilici, ponovno napnite nit između palca i kažiprsta, tako da kažiprstom pritiskate nit. Konac će se fino uvući između zuba i pokretima je potrebno obuhvatiti zub. Nikada nemojte koristiti pokret napred - nazad, jer biste mogli  povrediti desni. Kada je zub očišćen, odmotajte novi deo konca i nastavite. Ukoliko niste sigurni jesu li Vaši zubi potpuno čisti, koristite ogledalo ili posebnu vodicu za ispiranje usta, koja menjanjem boje ukazuje na pojavu plaka.

Kako biste se mogli stalno smejati

Pravilna oralna higijena može popraviti Vaše zdravlje i izgled zuba. Prisutne bakterije ulaze u krvotok i mogu se širiti po celom telu, gde uzrokuju infekcije. Zato se ne isplati podcenjivati oralnu higijenu, ako želite imati divne zube i sprečiti razne bolesti, povezane sa bakterijama u ustima.


Želite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru