Moždani udar (Cerebrovaskularni insult, Šlog)

1 | 2 |  Next »

  poslao: Nermina | Datum: 10.12.2011


Najgore od svega je to sto se veoma ceka da dodjes do odredjenih lekara, a o zakazivanju da se i ne prica.

Na zalost.

  poslao: Dušanka | Datum: 03.12.2011


Imam 55 godina. Od kad znam za sebe pa do pre desetak godina imala sam užasno jake glavobolje. Više je to bila samo jedna strana glave, sa povraćanjem i to jednom nedeljno. Rečeno mi je da je migrena. Prvi prekid govora imala sam u svojoj 26. Godini, što je trajalo oko 20-tak minuta. Ni slovo nisam mogla da izgovorim i desna strana mi je bila crna i nisam osećala desnu ruku. Kod lekara opšte prakse mi je rečeno da je to na nervnoj bazi i dat mi je sedativ. Nakon 3 ili 4 godine to se isto ponovilo. Ne znam kada sam osetila trnjenje ruku i nogu a i osećaj na dodir u desnoj nozi sam sve više osećala. Neurolog mi je rekao da je to zbog spondiloze lumbalnog i vratnog dela kičme. Pre 4 ipo godine dobila sam jak vertigo, imala sam osećaj da mi oči rotiraju i nisam mogla na noge skoro 2 meseca. Prosto nisam mogla da funkcionišem. Analize su pokazivale dosta uvećane transaminaze i lekar, neurolog, zbunjen, poslao me je kod invektologa. Toksična jetra, uticaj upale žučne kese i 2 kamenca. Izvršena je hir. Intervencija i odstranjena je žučna kesa. Vertigo je ostao, nekada se pojača, vodim računa da ne pravim nagle pokrete glave, da ne ustajem naglo, da ne ležem naglo. Pri okretanju u krevetu osećam vrtoglavicu, ali se nosim sa tim. Kako sam bila uporna kod neurologa, a njemu nije bilo jasno otkud slabost u desnoj ruci i nozi i jaki bolovi, poslao me je da uradim eeg. Posle toga mi je rekao da bi trebalo da odrdim mr glave. Utvrdjen je manji broj moždanih lezija leve strane mozga. Nisam znala da imam povremeno visoke pritiske, jer se nosim sa niskim krvnim pritiskom od kad znam za sebe. To je pokazao holter i od tada po savetu kardiologa pijem lekove. Obzirom da u kraljevo dolazi i neurohirurg iz bg, na osnovu svih nalaza rekao je da slabost i bolovi u desnoj strani tela dolazi usled posledica moždanih udara, a ne zbog nernijacija lumbalog i vratnog dela. Trenutno sam na fizikalnim terapijama. Bolovi su se pojačali i glavobolja u desnoj strani glave, koja nije jaka, ali skoro stalno prisutna. Uz ove probleme, što je za mene jako veliki, ne mogu da kontrolišem pražnjenje sreva. Kada dobijem nagon, ako ne pronadjem toalet za par sekundi, ja se ispraznim, a onda mogu na sav glas da kukam. Gastro hirurg kaže da tu nema pomoći. Moj neurolog mi kaže da je to zbog kičme, a neurohirurg zbog moždanih udara i da nije za hiruršku intervenciju. Šta mi je činiti? S poštovanjem, zahvalna dušanka iz kraljeva.

  poslao: milosgrabez | Datum: 02.03.2011


Ja se zovem milos grabez rocen sam 20 novenbra 1990 /na nesrecu sa osam god sam doziveo ishemican mozdani udar, oduzela mi se desna komlet strana govor pamcenje nisam mogao da hodam nisam imao misica na desnoj strani, do sada plivam bavim se teretanom prva sam god fakilteta pmf ekologije i dan danas neosetim tu desnu stranu kao sto levu osetim, jel postoji neka mogucnost da se regenerisu nervi i da spazam taj prodje?

  poslao: Mira Novakovic | Datum: 21.10.2010


Moj svekar je doziveo mozdani udar, ne moze da se krece, da jede, da gura lekove i sl. Na zalost, skoro tri nedelje je ziveo bez prave dijagnoze i lecenja. Obracali smo se njegovom lekaru opste prakse, nosili nocu na hitnu, dva puta zvali hitnu pomoc i nista - posto covek ima 86 godina kazu to je demencija, starost, kucna nega i nista vise. A covek niti zivi niti mre. Pored toga boluje i od astme. I onda nadjemo privatno lekara, neurologa koji radi i kucne posete, pa onda kupimo i infuziju i jos neke lekove, pa nadjemo i medicinsku sestru koja moze kuci da mu da infuziju i izvadi krv za analizu, sve se naravno placa. Njegov lekar kaze, bolnica ne prima ove slucajeve, pogotovo u njegovim godinama. Pitam je sto onda od odredjenog doba starosti ne dozvole eutanaziju, da ih lepo uspavamao da se ne muce. Ne moze kaze u ime humanosti. To je humanost na nas nacin - necemo ga leciti, necemo ga ubiti, neka umire polako. . A porodica neka se bori sama kako zna i ume da mu olaksa poslednje dane ili sedmice. Sto ce posle i ta porodica da se razboli, nema veze. Uzas.

  poslao: antić predsrag | Datum: 28.07.2010


Moja supruga je imala/za neverovati/jedan strasan moz udar i dva slabija. Zahvaljujući dok. Nikoli sa neurologije u nisu moja supruga danas vozi auto i aktivno učestvuje u svim segmentima života


1 | 2 |  Next »