Ocenite članak:
  • 81
(3.05 / 81)

Misterija orgazmičkog paradoksa


Autor: prof dr Jezdimir  Zdravković   

misterija-orgazmičkog-paradoksa

Od ideja Vilhelma Rajha, publikovanih u prvoj polovini prošlog veka, u dve njegove najvažnije knjige "The Function of Orgasm" i "Character Analysis", društvena i seksualna misao teško se oslobađa zabluda da je pražnjenje seksualne energije završnim sladostrašćem jedini siguran put ka zdravlju. U međuvremenu, napisano je na hiljadu radova i analiza na ovu temu i publikovano bezbroj "seksualnih vodiča" koji upućuju muškarce i žene na koji način treba doživeti pravi orgazam a sve u cilju da se skine "neurotični oklop" sa karaktera i ličnost postane sposobna da, kako tvrdi Rajhov učitelj Sigmund Frojd, postane sposobna "da voll i radi" - vrhovni uslov zdravlja. Mnogo buke i potrošenih tona papira ni oko čega!

Cilj i svrha seksa

Cilj i svrha seksa nisu, prema zakonima koji vladaju u prirodi, prevashodno upravljeni prema uživanju muškarca i žene. Naprotiv, vrhunsko uživanje koje se pripisuje spajanju dva bića je mit. Ono što biologiju ili prirodu interesuje, je produženje vrste, odnosno reprodukcija. Samo na taj način mogu se objasniti neki paradoksi povezani sa raznim aspektima seksualnosti oba pola. Posebno sa orgazmičkim sladostrašćem.

Neosporne činjenice

Seksološka istraživanja širom sveta pokazuju da dve trećine žena, bez obzira na rasu i veru, a u punoj snazi za rađanje, ne  doživljava orgazam koitalnim putem. Preko devedeset posto tih istih žena, pri tome, uz veće ili manje napore, samozadovoljavanjem, same uz ručnu pomoć partnera ili vibratora, mogu da postignu vrhunsko seksualno zadovoljstvo.

Ako je koitus prirodan put kojim većina žena ostaje trudna, sveopšta prisutnost ove pojav e upućuje na pretpostavku da koitalni orgazam, na neki način, ometa reprodukciju. Pretpostavka je, dalje, da je priroda najvećem broju žena u punoj snazi za rađanje (uglavnom njima!) uskratila zadovoljstvo koitalnog sladostračća jer, zbog opstanka vrste, nije "želela" da rađanje bude bilo čime uslovljeno. Reprodukcija, kao vrhovni princip života, mora da se odvija bez ultimatuma i uslovljavanja. Između ostalih dokaza za ovu pretpostavku, skepticima predočavamo pojavu da i silovane žene ostaju trudne.

Biologija

Biologija, a na njenoj osnovi i društvo u većoj meri kaznama (zabranama, etiketiranjem, izopštenjem) kontroliše žensku u odnosu na mušku seksualnost. Nije čudno! Iz ugla reprodukcije, žene su bitnije od muškaraca. Broj dece isključivo zavisi od sposobnosti žena da rađaju, dakle, u daleko manjoj meri od muškaraca. Ako jedan muškarac nije sposoban da oplodi ženu, "posao" će završiti drugi ili treći. Evo slučaja u kojoj bračni trougao nije apsolutna neželjena pojava.

Da su muškarci povlašćeni

Osim u zanemarljivo retkim kliničkim slučajevima svi muškarci (pa čak i delimično potentni) doživljavaju orgazam bez problema. Ali, kako? Izgleda da se priroda, kada je reč o ovom pitanju poigrala sa muškarcima u daleko većoj meri nego sa ženama. Ako su muškarci zbog jače fizičke snage sebi priuštili veću društvenu moć u životu, takva moć se u krevetu topi kao hladan sneg na toplom suncu.

Priroda je praktično, i ovog puta logikom opstanka vrste, svim muškarcima podarila zadovoljstva orgazma, ali uz relativno tešku cenu. Preokupacija "predmetom slatke želje" ih čini nezajažljivim u jurcanju i osvajanju žena bez obzira na njihove estetske ili intelektualne sposobnosti. U trenutku kada dobiju ono što su tražili nastaju muke. Zašto muke? Zato što sva svetska istraživanja seksualnosti (a između ostalih i stručnjaka oko "Psihologije danas" na oko hiljadu Srba i Crnogoraca raznih uzrasta) pokazuju da je njihova prosečna izdržljivost od početka polnog akta do ejakulatornog orgazma - praktično zanemarljiva. Dva do tri minuta, a zatim sledi pravdanje!

Priroda se igra sa ljudskim uživanjem

Postoje muškarci, istina, koji uvežbavanjem "kočećeg refleksa" mogu dugo da odlažu ejakulaciju. Naravno, "kočenje muškarca" "otkočuje" emotivnu nevoljnost i skriveno ili vidljivo nezadovoljstvo partnerke, kojoj je, pod uslovom da je orgazmički sposobna, potrebno u proseku od petnaest do dvadesetak minuta da bi dostigla orgazam. Veliki broj muškaraca zapravo nije u stanju da bez prekida izdrži seksualni akt ni ta bedna dva minuta. Stručnjaci govore o postojanju "prevremene ejakulacije". Jedan broj seksologa smatra da "prevremena ejakulacija" i nije vrsta seksualnog poremećaja. Kažu da smo seksualne nagone nasledili od životinja, a one posao završavaju brzo čime osiguravaju potomke ne vodeći računa o dugotrajnom uživanju.

Ne igraju se, dakle, samo ljudi sa prirodom, ovde se i priroda igra sa ljudskim uživanjem.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru