Ocenite članak:
  • 150
(2.97 / 150)

Ministarstvo poljoprivrede smanjuje dozvoljeni nivo aflatoksina


ministarstvo-poljoprivrede-smanjuje-dozvoljeni-nivo-aflatoksina

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da će u februaru biti smanjen dozvoljeni nivo aflatoksina u stočnim hranivima, dok će dozvoljeni procenat aflatoksina u mleku biti vraćen na niži nivo u aprilu.

Glamočić je novinarima kazao da je dogovor o snižavanju nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku dogovoren s komesarom za zdravlje Evropske unije.

On je rekao da će sve biti uradjeno u skladu sa evropskim normama.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrdjeno da je zbog suše nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.

Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrdjen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

Da bi se sprečila ponovna pojava aflatoksina u kukuruzu, država je pooštrila kontrolu skladištenja, uz očekivano smanjenje dozvoljenog nivoa aflatoksina u stočnoj hrani.

Ministarstvo poljoprivrede je pre nekoliko dana saopštilo da je povišen nivo aflatoksina pronadjen u dva od 426 analiziranih uzoraka prošlogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji.

Najavljeno je da će u drugoj fazi monitoringa fitosanitarna inspekcija do kraja februara kontrolisati i uzimati uzorke kukuruza u skladištima i kod proizvodjača u koševima i ambarima.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je kontrola, koja je obavljena od početka godine do kraja januara, pokazala da nivo aflatoksina nije bio iznad dozvoljenih granica u ishrani životinja.

Izvor: Beta


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru