Ocenite članak:
  • 82
(3.27 / 82)

Merenje pritiska, kako i kojim aparatom


merenje-pritiska-kako-i-kojim-aparatom

Lekari upozoravaju da nije svejedno kako se i na kojem aparatu meri pritisak.

Aparati za merenje pritiska kod kuće su korisni za ljude kod kojih je dijagostikovana hipertenzija, jer tako mogu da proveravaju da li im je terapija delotvorna i da je prilagođavaju svojim potrebama.

Dr Miloš Stojanović, internista endokrinolog Instituta za endokrinologiju i član Lige za hipertenziju, međutim, upozorava da je važno koji se aparat koristi.

"Merač koji nije klinički testiran i nema odgovarajući atest, ne smatra se pouzdanim", kaže dr Stojanović.

Evropsko udruženje za hipertenziju objavilo je spisak aparata koji su najpouzdaniji, ali i opšta pravila za merenje pritiska. Izabrani lekar može pomoći u odabiru najboljeg aparata.

Najveća dilema kod merenja pritiska je koji merač upotrebiti - živin manometar, ili sve upotrebljiviji digitalni merač.

"Evropsko udruženje za hipertenziju je zvanično objavilo da je živin stub i dalje standardna metoda za merenje krvnog pritiska, ali se kod njega često mogu pokazati pogrešne vrednosti", objašnjava dr Stojanović.

Često se dešava, naročito kod starijih osoba, da pogrešno postave stetoskop, ne nameste pravilno manžetnu, i na kraju ne čuju dobro zvuk koji označava vrednost pritiska.

S druge strane, digitalni aparat je znatno pouzdaniji, a greška se može pojaviti samo ako manžetna nije adekvatno pričvršćena.

Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, treba voditi računa o temperaturi, unosu kofeina i nikotina, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska.

"Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta po konzumiranju kafe ili cigareta. Trebalo bi meriti pritisak na levoj ruci, sedeti mirno i ne pričati. Ako imate duge rukave, zavrnite rukav, ali tako da ne zaustavite cirkulaciju", napominje dr Stojanović.

I loše postavljena manžetna može aparat "navesti" na pogrešne vrednosti. Manžetna se postavlja na nadlakticu, pri čemu treba paziti da ne bude previše zategnuta. Ona treba da bude udaljena oko dva-tri santimetra od pregiba ruke. Lakat se položi na sto, tako da se manžetna nalazi u istoj visini sa srcem, sa dlanom okrenutim naviše.

Prema rečima doktora Stojanovića, da bi se dobila tačna vrednost krvnog pritiska, potrebno ga je meriti tri puta u razmaku od jednog minuta. Kao tačna vrednost računa se srednja vrednost drugog i trećeg merenja.

Dok traje merenje pritiska, aparat treba držati dalje od drugih uređaja koji emituju elektromagnetna zračenja, naročito mobilnih telefona.


 Komentari: 5 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru