Ocenite:
  • 62
(2.89 / 62)

Menierova bolest (Morbus Meniere)

Meniereova bolest, morbus Meniere (MM) ili hidrops labirinta je bolest unutrašnjeg uva i karakteriše se napadima vrtoglavice, šumom u ušima i oslabljenim sluhom, a nastaje zbog poremećaja mikrocirkulacije u labirintu uva. Nagluvost je promenjiva, ali s vremenom napreduje.

Uzrok nastanka

MM nastaje kao posledica poremećaja produkcije ili resorpcije endolimfe u unutrašnjem uvu, usled čega nastaje hidrops (nagomilavanje tečnosti) membranskog labirinta. Smatra se da ova bolest nastaje kao nespecifičan odgovor labirintnog tkiva na različite bolesti i poremećaje u organizmu:
  • poremećaj autonomnog nervnog sistema
  • psihogeni uzroci, premor, psihičke traume
  • alergije unutrašnjeg uva (često na alergene hrane), prekomerna upotreba kafe I nikotina
  • poremećaj sastava elektrolita i metabolizma vode
  • ateroskleroza i druge promene krvnih sudova
  • hormonski poremećaji

Klinička slika

Bolest počinje naglo, sa napadima vrtoglavice, praćena gađenjem ili povraćanjem, jednostranim oštećenjem sluha i šumom u uvu. Bolesnik ima utisak da se vrti sam oko sebe, a nekada da se predmeti okreću oko njega. Napad vrtoglavice traje pola do nekoliko sati ili nekoliko dana. Ponekad napadi mogu da se jave i dva puta u toku dana. Svaki napad šteti periferne strukture uva pa je nagluvost sve izraženija, a osetljivost organa za ravnotežu sve slabija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, karakterističnog kliničke slike, neurološkog pregleda i audiološkog ispitivanja. Audiogram pokazuje oštećenje sluha u početku u niskim frekvencijama, a kasnije i u visokim.

Lečenje

Za vreme napada i prvih dana preporučuje se ležanje, zatim neslana dijeta. Za saniranje akutnog napada vrtoglavica daju se antivertiginozna sredstva, vazodilatatori, antihistaminici, diuretici i blokada simatikusa. U mirnom periodu se utvrđuje uzrok i daju se lekovi prema vrsti oboljenja i tako se smanuje hidrops. Zabranjuje se upotreba duvana i alkohola. Ukoliko konzervativno lečenje ne uspe, u izvesnim slučajevima preporučuje se  hirurška terapija.

 Komentari: 19 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti uha, grla i nosa (Otorinolaringologija)