Ocenite članak:
  • 144
(3.17 / 144)

Med i pčelinji proizvodi


Autor: dr Milan Kostić   

med-i-pčelinji-proizvodi

Med predstavlja prirodno bogatstvo hranjivih materija koje su od značaja za ljudski organizam. Zbog toga je izvanredna životna namirnica, neophodna u svakodnevnoj ljudskoj ishrani.

Kristalizacija je prirodna osobina meda po kojoj se pravi med razlikuje od falsifikovanog. Sklonost prema kristalizaciji zavisi od odnosa groždjanog i voćnog šećera u medu, temperature i vlage.
Svaki kristalisan med se može vratiti u tečno stanje grejanjem. To se može izvršiti uranjanajem posude sa medom u sud sa toplom vodom, pri čemu temperatura vode ne sme da prelazi 55 stepeni, jer tada med gubi vitamine.

Prirodni med curi u vidu tanke neprekidne niti. Okretanjem zatvorene tegle sa medom, formira se vazdušna lopta koja ukazuje da je med prirodan.

Dobre efekte pokazao je u lečenju mnogih bolesti kod kojih je njegova delotvornost uslovljena pravilnom primenom: – Med se duže vreme drži u ustima, dok se ne otopi, jer lekovite materije pri dodiru sa jezičnim žlezdama brzo i ne promenjeno prodiru u krv te se na taj način raznose po celom telu. – U slučaju zatvora, med se uzima rastvoren u hladnoj vodi. – Med rastvoren u toploj vodi zatvara stolicu. – Kod povećanja želudačnih kiselina med se uzima 1 do 2 sata pre jela. – Protiv nazeba, uzima se jedna kasika lipovog meda rastvorenog u šolji toplog mleka, ujutru i uveče. – Med sa čajem od šipka, efikasan je kod oboljenja bubrega i mokraćnih kanala. – Kod srčanih tegoba preporučuje se 1 kašika livadskog meda rastvorenog u čaši vode i soku od jednog limuna. – Bagremov med sa čajem od kamilice preporučuje se kod nesanice, vrtoglavice i klimaterističnih smetnji. – Obolelim od tzv. šećerne bolesti ne preporučuje se upotreba meda!

Propolis kapi

Propolis kao prirodni antibiotik nalazi široku primenu u zaštiti i lečenju od infekcija, lečenju rana i ekcema, kožnih oboljenja, opekotina, upale bronhija, te jačanju odbrambenih sposobnosti organizma. U lečenju disajnih organa , 15 do 20 kapi tinkture staviti u mleko ili čaj od kamilice i piti 3x dnevno pre jela. Kapi se mogu staviti i na kocku šećera ili na kašičicu meda (broj kapi se takodje kreće od 15 do 20). Deca uzimaju do 5 kapi. Za inhalaciju 20 kapi tinkture se stavi u 2 dcl vruće vode ili čaja od kamilice te se potom udiše para.

Med sa cvetnim prahom (polen)

Preporučuje se kod hronične upale jetre, čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja prostate, arteriskreloze, depresije, malokrvonsti, za opštu otpornost organizma. Naročito se preporučuje osobama koje su u velikim količinama uzimale antibiotike. Ova mešavina se uzima 3x dnevno po jedna kašičica pre jela.

Med, polen i pšenične klice

Preporučuje se kod hroničnih crevnih oboljenja, stomačnih oboljenja, te kao regulator probave.

Med i matična mleč

Pored mnogobrojnih sastojaka sadržanih u medu, matična mlec je bogata belančevinama, aminokiselinama, vitamina A, B, C te čini smešu od vitalnog značaja za ljudski organizam. Veoma efikasnom se pokazala u slučaju: – slabosti, iznurenosti, senilnosti, – poremećene ishrane – srčanih oboljenja, poboljšava cirkulaciju – nesanice, psihičkih smetnji, neuroza, prevremenog starenja – ubrzava regeneraciju izgubljene energije kod fizičkih i umnih napora, te održava opčtu vitlanost organizma. Uzima se 3x dnevno pre jela.

UPOZORENJE: Pri konzumaciji mleča isključivo koristiti plastične ili drvene kašike jer treba strogo izbegavati da mešavina dodje u kontakt sa metlanim predmetima.

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 3 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru