Ocenite članak:
  • 10
(1.9 / 10)

Masna hrana šteti mozgu


masna-hrana-šteti-mozgu

Svakodnevno uživanje u kaloričnoj ishrani osim na telo deluje i na rad mozga. Neurotransmiteri nas uveravaju da je vreme obilja - mozak se opušta, a pronicljivost opada.

Malaksalost, nervna napetost ili usporenost osećanja su koja mogu biti posledica pogrešne ishrane. Kontinuirano uživanje u kolačima ili hrani koja obiluje masnoćama dugoročno šteti jer može uzrokovati gojaznost, dijabetes pa čak i zastoj srca. Naučnici su otkrili da i na kratke staze ima razoran učinak.  

Hrana bogata masnoćama smanjuje i fizičku izdržljivost pojedinca i sposobnost razmišljanja čak i nekoliko dana posle konzumiranja, objavili su naučnici sa Oksford univerziteta.

Istraživanje provedeno na pacovima pokazalo je kako su nakon devet dana masne ishrane mogli da trče  50 posto manje od onih koji su zadržali zdravu ishranu te su pravili više grešaka u zadacima, što ukazuje na pogoršanje kognitivnih sposobnosti.

"Naime, ovo je vreme obilja i prejedanja, instinkti za preživljavanje se isključuju na neko vreme pa zbog toga unos masne hrane usporava rad mozga i moć razmišljanja – na to ukazuju neurotransmiteri”, objasnio je svoja zapažanja dr. Alan Maryon-Davis.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru