Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Maksilofacijalna hirurgija  (1035)

Lekari saradnici

    Ass. dr Bojan Pejaković
    doc dr Dragan Krasić
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 28.07.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #139041

Poštovani, pre 4 dana sam imala manju operaciju ma donjij usni, gde su mi uklonili deo tkiva i usili koncem. Zavoj kojim mi je rana bila previjena je spao. Da li je potrebno ponovno previjanje?

Poštovana,
Morate popricati sa nadleznim hirurgom, on je najvise upucen u to sta je radjeno i kako treba previjati.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 27.07.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #138995

Postovani, vec 3 dana imam bol u levom uvetu, koji se spusta na desne. Imam jake bolove. Isla sam na orl kazu da nije upala uveta, vec preskakajuci zglob koji imam od rodjenja. Kada popijem hladno prija mi, ali kada stavim oblogu na obraz ne prija mi. Sta da radim, bolovi su jaki,

Poštovana,
Mora se utvrditi uzrok bola zgloba. Pogledajte sajt www. Medikdent. Com i eventualno zakazite pregled.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 25.06.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #138192

Poštovani, imam djevojčicu od 3 godine. Prije godinu dana na desnoj strani jezika joj se pojavila izraslina (veličine trešnje) nedugo nakon toga je operisana u tuzli (ph nalaz: granuloma pyogenicum - haemangioma capillare lobulare - exulceratum mucosae oris) . Nakon 15 dana izraslina se ponovo pojavljuje, iste veličine. Posle je još dva puta operisana (u beogradu) i svaki put se ponovo pojavljuje i ph nalaz je uvek isti. Sada bi trebala opet na operaciju. Interesuje me da li sve to može da se odgodi neko vreme dok ona malo ne odraste, jer je 4 puta uspavljivana za nepunu godinu dana! Da li taj granulom može da prouzrokuje neke veće probleme? Hvala

Poštovana,
Promena je benignog karaktera i ako se ne uvecava previse ne bi bilo lose da se ista ne dira do puberteta jer cesto te tvorevine se povuku u doba adolescencije. Ukoliko se ista znacajno uvecava, pravi problem sa govorom, disanjem i sl. Treba intervenisati. Obzirom da je vec nekoliko puta operisana preporucujem da se nacini ct angiografija radi bolje dijagnostike, jer ocigledno da prethodne intervencije nisu bile dovoljno radikalne.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 16.06.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #137994

Postovani, ja sam iz makedonije. Na moj otac mu je dijagnizovano maligni tumor vrata. Prvi put promena se pojavila pre oko tri i po godine kada smo bili na pregled kod maksilofacijalni doktor pa kt uredan, exo uredno, struktura ovalna sa simenzije 20mm*0, 9mm benigna. Pre jedan mesec zbog povecanje isti izrastak otisli smo opet kod maksilofacijalni specijalist odradio exo i nalaz je sledeci: u predelu izmedzu desne parotidne i podvilicne plunkove zlezde prati se ovalnu promenu, dimenzije 35*15mm jasno ogranicena od okolina, ne sasvim homogena (od hiper do hipoehogeni pa i sonolucentne zone) , sa sopstvena relativno dobra vaskularizavija. Tiroidna zlezda i krvne sudove su uredni. Rezultati biopsije: klinicka dijagnoza: 1 tumor colli lateris dextri vid poslatog materijala: 0 fine needle aspiration biopsy punkciona biopsija sa desne strane vrata ispod ramus mandibulae jazel sa precnikom 3, 5 cm nepodvizan citoloski naod klasifikaciona grupa: iv (196002-801300- ☑) na uradene direktne razmaske iz punktat osim eritrociti, fibrociti i fibroblasti pronadzene si brojne gnezda iz epitelnih kletka, koji ukazuju na parcijalne karakteristike za malignitet, sa uvecani hiperhromatski i pleomorfni jadra. Sa ogledom na vakav nalaz savjetuje se ekstripacija promene i histopatoloska verifikacija. Molim vas recite mi sta ovo znaci, koliko je opasno i koliki su sanse za izlecenje. Inace moj otac ima 68 god. Aktivan sportist, svaki dan vozi bicikl, radi fizicke poslove i ne oseca nikakave tegobe niti bol, normalno jedi, krvna slika mu je sve u granice normale (nista nije ni preko ni ispod dozvoljene vrijednosti) . Hvala puno i sve najbolje.

Poštovani,
Rezultat biopsije je dosta nekarakteristican (bez preciznog odgovora) te bih rekao da ili lekar nije dobro "naciljao" tumor i uzeo pravi uzorak ili patolog nije dovoljno stručan za tumačenje citološkog nalaza. Predlazem ili da se ponovi punkciona biopsija od strane nekog ko to radi serijski uz adekvatnog patologa/citologa ili da se načini op. Biopsija.
pogledajte sajt www. Medikdent. Com, obzirom da uspešno radimo biopsije više godina unazad, i to pod kontrolom ultrazvuka.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 12.06.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #137910

Poštovani, pre godinu dana sam imala operaciju vilice i to prilikom su mi ugrađene metalne pločice (ili šrafčići) u donju vilicu. Zanima me da li mogu da nosim magnetni pojas za ledja posto u kontraindikacijama da se ne preporucuje nosenje ukoliko osoba ima ugrađen pejsmejker ili neke metalne delove u organizmu. . . Pošto je kod mene vilica u pitanju, nisam sigurna da li se odnosi i na to, pa vas molim da me posavetujete!

Poštovana,
Mozete.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 207 |  Sledeća»