POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Maksilofacijalna hirurgija  (1133)

Lekari saradnici

    Ass. dr Bojan Pejaković
    doc dr Dragan Krasić
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 14.02.2017
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #150946

Poštovani, 
moja trogodišnja djevojčica je već tri puta u zadnjih 6 mjeseci imala upalu parotidne žlijezde. Sva tri puta su laboratorijski nalazi pokazali bakterijsku infekciju. Prvi put (avgust 2016.) je liječena sumamedom. Drugi put (17. nov) smo krenuli pancefom, poslije par dana se razvila i gnojna angina, uključili ospen, a nakon konsultacije sa maksilofacijalnim hirurgom završili treapiju bactrimom (ukupno 21 dan antibiotske terapije). Radili smo uzv kada je bila pod upalom. Uzv nalaz "desna parotidna žlijezda voluminozna heteroehogene ehostrukture sa hipoehogenim zonama u smislu hroničnih parotitisa (vj. Juvenilni idiopatski parotitis). Treću upalu (sredinom januara) smo smo zaustavili u startu unošenjem dosta C vitamina, toplim oblogama i žvaćući žvaku. Međutim, žlijezda se nikako nije skroz povukla, i sada pod prstima osjetim otvrdlinu. (krajem januara je bila na pancefu zbog opstruktivnog kašlja, crp 45). Od juče se opet žali da je boli, naročito se povrijedi kada jede. Rekli su mi da ćemo se boriti sa tim do njene 10-12 godine. Da li je to sve što možemo učiniti - tople obloge, C vitamin, žvake? Da li predlažete još neke pretrage i eventualno neki drugi pravac liječenja? Želim samo da napomenem da naša pedijatrica nije sklona davanju antibiotika tek tako, i da ih zaista uključi kada laboratorijski nalazi na to upućuju. Hvala

Poštovana,
smatram da je Vaš pedijatar potpuno u pravu. Nažalost, to kod dece ide tako i sa sazrevanjem će se učestalost upala smanjiti. Ne postoji način da predupredite upale, eventualno periodična stimulacija lučenja pljuvačke tabletama vit. C, limun... Što ste manje više i radili.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 10.02.2017
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #150893

Poštovani, 
prije 3 i po mjeseca su počeli da mi se javljaju problemi oko umnjaka osmice, naime zub je počeo sa rastom, ali je tkivo raslo preko njega, pa sam otišla na oralnu hirurgiju. Hirurg mi je odstranio to tkivo, kako bi zubu dao šansu da normalno raste. Neki zubari su govorili da mi vilica nije mala za umnjak, a neki da jeste. Zub je baš fino izrastao, čak veoma brzo u prvih par dana, i sa njim nisam imala problema sve do prije par dana, kada je opet počeo bol u tkivu koje se nalazi sa zadnje strane umnjaka (meso samo na tom dijelu kao da želi da pređe preko zuba, koji je skoro skroz izrastao). Teže otvaram usta i žlijezda mi je otekla, ali oboje minimalno. Zubarka mi je rekla da probam sa tvrđom zdravom hranom, ali ukoliko se nastavi da pođem kod oralnog hirurga. Na internetu sam pročitala da se možda radi o perikoronitisu, pa ukoliko je to u pitanju, postoji li bilo koji drugi način za rješavanje problema osim vađenje umnjaka? To mi je i glavno pitanje, može li se ikako proći bez te intervencije? 
Hvala i srdačan pozdrav!

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,
po opisu tegoba bih rekao da je sigurno u pitanju perikoronit a jedino resenje u Vašem slučaju je "vađenje" umnjaka. Nije u pitanju samo tkivo oko umnjaka već verovatno i koštani džep sa zadnje strane zuba koji takodje pogoduje nastanku perikoronita. To je vrlo česta pojava danas čak i u svetu, obzirom da se jede termicki obrađena hrana, i ne treba bežati od vadjenja umnjaka. Potrebno je samo sačekati da se smiri upala.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 09.02.2017
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #150860

Poštovani, 
pre 3 dana mi je uradjena biopsija pljuvačnih žlezda. Zbog sumnje na Sjogrenov sindrom. A inače dijagnostikovan mi je vaskulitis. Biopsija je uradjena tokom bolničkog ležanja, a skidanje konaca će biti u nadležnoj zdravstvenon ustanovi, tj u totalno drugom mestu. Pošto nisam imala priliku da pitam lekare u bolnici, molila bih vas da mi odgovorite na sledeća pitanja i hvala unapred na razumevanju. 1. Koliko posle biopsije je normalno osećati bol i utrnutost i koliko dugo će usna biti natečena? 2. Konci se skidaju posle 7 dana? I to može da uradi stomatolog, oralni hirurg, maksilofacijalni hirurg? 3. Savetovano mi je da samo odražavam redovnu higijenu bez ikakvog ispiranja hidrogenom i mazanja nečim. Da li je to dovoljno ili bih još nekako mogla da ubrzam zarastanje? Da ispiram nečim, itd? 4. Ono najbitnije i što me najviše muči iako ce možda pitanje zvučiti pomalo čudno je, da li to što mi je izvadjeno tih 5, 6 malih pljuvačnih žlezda, da li će mi sada zbog toga biti suvlja usta, tj da li će to nešto značajno uticati na nedostatak pljuvačke? Da li je to beznačajno malo broj pljuvačnih žlezda? 5. Koliko često sme da se radi biopsija pljuvačnih žlezda? Tj kad najranije posle ovog zahvata bi se smeo raditi isti, ukoliko bude moralo? 6. Koliko je dugačak oporavak sve ukupno sa skidanjem konaca, i zarastanjem nakon toga? Da li su moguće neke komplikacije i koje? 7. Da li treba sačekati neko vreme sa recimo popravkom zuba i stavljanjem zubnih mostova dok to skroz ne zaraste? 
Hvala na razumevanju zbog ovolike opširnosti. : ) 

Poštovana,
moram reći da sam začudjen, kao prvo, da ste uopšte ležali u bolnici zbog takvog zahvata. Biopsija se radi kroz mali rez od nekoliko milimetara na usni, odakle se uzme nekoliki malih žlezdi, par konaca i to je to. No, verovatno su kolege procenile da im je na taj način "zgodnije". Što se tiče utrnulosti usne, ona se ne očekuje jer, ponavljam, rez je mali. Otok je normalan dan dva posle intervencije ali ne nešto preterano jer je i sama intervencija vrlo mala. Konci se skidaju posle 7 dana i može uraditi bilo koje stručno lice, nikakva specijalost ne treba za to. Što se tiče nalaza, vama je već postavljena sumnja na suvoću usta tj. Sjogrenov sindrom, a žlezde koje su izvadjene su nebitne za ukupan status u ustima. U vezi posla, ne vidim nikakvu prepreku za posao osim što imate par končića na usni koji bi vam možda predstavljali estetski problem ako radite sa ljudima. Intervencija nema nikakve veze sa zubima i izradom mostova, pa samim tim možete pristupiti protetskom radu bez bojazni.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 26.01.2017
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #150536

Prošle godine decembra meseca bila sam kod zubara jer mi se pokvarila jedinica levo gore i pošto su mi slabi zubi nasledno. On se slomio - zubar mi je iglicama umrtvio živac a i lečio ga nekim lekom i onda sam bila da ga popuni plombom i dogradi. Kada je to radio bolelo me. Posle toga sam pila antibiotik i bol je stala, ali od tada stalno imam trnjenje i kad pipnem deo ispod nosa boli me. Isto mi se dešava kod druge jedinice gore jer mi je i ona deo njen slomljen i dogradjen. Da li je to normalno, da to trnjenje i povremeni bol neprijatni bude prisutan još uvek i nije li nekako zakačen sinus pa sada uvek ujutru imam sekret iz nosa i moram da duvam nos konstantno.

Poštovana, u predelu "jedinica" nema sinusa, tako da sa te strane možete biti mirni. Samim tim i sekret koji se javlja, nije prouzrokovan stanjem u ustima. Sto se tiče trnjenja, izmedju "jedinica" prolazi živac te je moguće da je on nečim isprovociran. Treba utvrditi čime, kako i sl.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 26.01.2017
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #150535

Dijagnoza neoplasma benignum labii, oris et pharyngis d10. Molim za objašnjenje.

Poštovana, radi se o "izraštaju" u predelu usta i/ili grla, dobroćudne prirode.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 227 |  Sledeća»