Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Maksilofacijalna hirurgija  (1095)

Lekari saradnici

    Ass. dr Bojan Pejaković
    doc dr Dragan Krasić
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 22.04.2016
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #146100

Postovani, trenutno nisam u mogucnosti da posjetim doktora (jer jos uvijek nemam odobreno zdravstveno osiguranje - isto dobijam sredinom maja) , no zeljela bih da pitam za savjet, jer evo skoro dva mjeseca mucim muku sa vilicom. Elem, prije otprilike dva mjeseca tokom zijevanja, osjetila sam bol u predjelu lijevog vilicnog zgloba. Od tada, prilikom jela, i generalno otvaranja usta imam bolove, tj. Cim pokusam da otvorim usta malo vise, osijetim bol u predjelu lijevog vilicnog zgloba. Mimo toga, na ovom podrucju osjecam blago ''zarenje'' - bude bolje kada, na primjer, stavim nesto hladno na to mjesto. A bol osjecam prilikom otvaranja usta uvijek u istom mjestu - podrucje lijevog vilicnog zgloba. Da li postoji nesto sto mogu uraditi da sebi olaksam dok cekam priliku da posjetim doktora, da bar mogu lakse da jedem, jer je na ovaj nacin i vise nego otezano. Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Poštovana,
Samo konzumirajte mekanu hranu i ne forsirajte otvaranje usta, do pregleda. Mozete uzimati brufen a 400mg 2x1
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 19.04.2016
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #146026

Poštovani, imam parezu facijalisa koju sam zadobio kao beba, prilikom traume na porođaju. Potom sam prošao čitavu terapiju, a kao dete sam radio i vežbe koje su mi prepisane. Međutim, to je sve imalo jedan ograničen učinak, a hirurg je još u ono vreme predložio da, ako posle puberteta, ne budem zadovoljan svojim stanjem, postoji mogućnost da se odlučim za jedan relativno jednostavan hirurški zahvat. Ja sada imam 29 godina, i tek odnedavno sam počeo da se ozbiljno nosim mišlju da nešto učinim povodom ovoga. Pročitao sam, između ostalog, jedan članak u kojem se navodi da se na vma izvodi jedinstvena procedura presađivanja potiljačnog mišića čime se leči pareza i vraća simetrija lica. Ja pretpostavljam da sam dobar kandidat za takvu vrstu lečenja, te me najiskrenije interesuje vaše mišljenje u vezi sa tim. Najlepše se zahvaljujem. Srdačan pozdrav!

Poštovani,
Postoji vise nacina za tzv. Suspenziju lica, odnosno podizanje lica sa povredjene strane. Ona ne podrazumeva lecenje pareze vec samo korekciju asimetrije lica ali ima nepovoljnost sto vremenom, usled gravitacije i atrofije misica ponovo bude izrazena asimetrija u odredjenom stepenu. U svakom slucaju preporucujem da se konsultujete sa kolegama sa vma i direktno popricate sa njima u vezi iskustava i rezultata.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 18.04.2016
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #145979

Poštovani, u januaru ove godine zadobio sam blow out frakturu i prelom prednjeg zida gornje vilice. Tom prilikom došlo je do propadanja određenih struktura kroz prelomljeni pod orbite. Ct pre hirurškog zahvata: http: //imgur. Com/okgzawx dva meseca nakon zahvata, i dalje imam duple slike pod određenim uglovima i levo oko mi je još uvek malo uvučeno i spušteno u odnosu na desno. Sa vidom nema problema prilikom gledanja pod normalnim uglovima (pravolinijski, udesno itd) . Ovo je ct nakon operacije: http: //imgur. Com/1sjn5ng zanima me šta je ovo što je obeležno crvenim krugovima na drugoj slici. Ja i dalje osećam nešto za šta sam mislio da je otok između levog oka, ali sada, videvši ovaj snimak, ne znam da li je to za šta mislim da je otok u stvari ostatak nekog tkiva koji nije izvađen prilikom operacije. Možete li mi dati mišljenje? Takođe, zanima me da li moguće izvesti neki zahvat kojim bi mi oko bilo vraćeno u normalan položaj. Pozdrav.

Poštovani,
Navedene snimke ne mogu da otvorim (verovatno ovaj format sajta to ne podrzava) . Sto se tice navedenog da i dalje imate duple slike pri pojedinim uglovima, kao i uvuceno oko, moguce da operativno lečenje nije izvedeno adekvatno tj. Oko nije pozicionirano dobro. Potrebna je konsultacija sa nadleznim mf hirurgom koji je vrsio operativno lečenje kao i oftalmologom, koji moze da prepise odredjene vezbe kako bi se mozda uspostavila puna pokretljivost oka, bez potrebe za ponovnom operacijom.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 18.04.2016
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #146002

Tokom puberteta ustanovljena mi je progenija donje vilice. Izbacenjija je za oko 5mm. Koliko je sam postupak resavanja ovog problema komplikovan i koliko su ceste oboljenja kostiju nakon operacije i da li postoje jos neki nezeljeni efekti nakon hir. Inerv. Hvala

Poštovani,
Lečenje progenije je ortodontsko-hirurskim putem. Ne znam sta podrazumevate pod "obolenjem kostiju". Sto se tice komplikacija, one su vezane kao i za svaki hirurski postupak - infekcije i krvarenje, ali su na srecu retke.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 05.04.2016
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #145671

Postovani, imam 20 godina. Problem je sledeci - obrazi su asimetricni, sto je meni vidljivo kad god se gledam pravo, dok se iz profila ne primecuje uvek (sve zavisi kako se gleda) . U prilogu je slika. Kao da mi vilica pada u jednu stranu kada zagrizem normalno zadnjim zubima, pa ovako izgleda kao sto sam opisala. Nosila sam fiksnu protezu, a ovakva je situacija i pre i posle proteze, mada kad sam bila mladja nije bilo bas ovako. Da li postoji nacin da se ovo resi (npr. Da se taj obraz popuni tkivom ili sl. Pa da izgleda kao drugi) i da li je uopste preporucljvo raditi nesto ako ima posledica, i koja bi bila cena? Hvala unapred, srdacan pozdrav

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,
Evidentna je asimetrija ali slika, sem sto ukazuje na problem, nije dovoljna da bi se utvrdio definitivan uzrok kao i nacin lecenja. Pozivam vas da pogledate sajt, te eventualno zakazete pregled, na www. Medikdent. Com, gde cemo razmotriti uzroke i terapiju.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 219 |  Sledeća»