Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Maksilofacijalna hirurgija  (1039)

Lekari saradnici

    Ass. dr Bojan Pejaković
    doc dr Dragan Krasić
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 25.08.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #139792

Poštovani, molim vas da me posavjetujete u vezi sledećeg problema. Moja mama (56. Godina) nekoliko godina imala je nešto u vidu mladeža (ponekad krastice prečnik 1 cm) u ćošku između desnog oka i nosa. Mislili smo da je upitanju mladež sve dok nije počelo da joj smeta i da je peče ako boravi na suncu. Otišli smo kod dermatologa gdje nam je saopšteno da se radi o nekoj vrsti tumora i da bi trebala to da ukloni, što je i učinila 15. 07. 15. Analiza uklonjenog tkiva pokazala je da se radi o bazocelularnom tumoru. Nije joj određeno liječenje samo kontrola za godinu dana. Problem je u tome što nju posle toga počinje da boli nos, osjeća nešto poput upale, ponekad joj nos malo i otekne sa strane. Koža oko ožiljka (koji je jako mali) je tamnije boje. Postoji li mogućnost da nije sve uklonjeno. Kome da se obratimo? Hvala unaprijed

Poštovana,
Uzroka moze biti vise. Moguce je da je kao posledica stvaranja oziljka doslo do zaposenja kanala koji suze iz oka cure ka nosu, te se pomenuti kanal upali usled zastoja. To sto je koza tamnije boje to je uobicajeno. Obratite se najpre hirurgu koji je lecio a potom oftalmologu, kada se pojavi otok.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 20.08.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #139675

Poštovani, četiri godine unazad imam uvećane limfne žlezde na vratu. Na poslednjem uz vrata konstatovano je da se vidi veći broj pojedinačnih limfnih žlezda od kojih su neke umereno uvećane, ali strukturalno pravilne, bez stvaranja konglomerata. Sa desne strane nekoliko dijametra 10-13mm, u donjoj trećini izdužena 15mm, bez strukturalnih lezija. U preostalim partijama sa leve strane uz m. Scm. Nekoliko 13mm. Uz levu submandibularnu pljuvačnu vidi se limfna 15mm, uz desnu 12, 5mm. Na pljuvačnim se ne uočavaju patološke eho promene. Ima li razloga za zabrinutost? Bolno su neosetljive, sem tokom prehlade kada se uvećavaju. Koji je dalji postupak i koje analize dodatno zatražiti? Pre četiri godine preležana mononukleoza. Krva slika ukazuje na povećane leukocite.

Poštovana,
Vasi limfonoduli su u fizioloskim granicama. Obzirom na uvecane leukocite (niste naveli vrednost) savetujem da se uradi leukocitarna formula, kako bi se videlo koji leukociti su povecani, sto moze ukazati na neku patologiju. Ne bih brinuo u vezi limfonodula.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 11.08.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #139421

Postovani, u martu sam imao dvostruki prelom donje vilice, rec je o sportskoj povredi. Operisan sam na vma, ugradjenje su mi titanijumske plocice. Operacija je odlicno prosla, sada ne osecam ama bilo kakve smetnje, osim sto mi vilica nije u totalno istom polozaju kao ranije. Zanima me da li vilica moze da bude u stanju kao pre preloma i koji je najbolji metod za vracanje vilice na staro? Unapred hvala. . .

Poštovani,
O tome morate popricati sa nadleznim lekarom. Poenta operacije jeste da se vilica vrati u prvobitni polozaj. Zasto to nije tako i sta je posredi, ne mogu vam ja reci, jer nisam upucen u stanje povrede niti operativno lečenje.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 31.07.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #139138

Aleksandar, imao sam pre 10-ak dana operaciju donje vilice (zbog preloma) . Prelom je bio s leve strane. Posle operacije koza s prednje strane tj koza na bradi mi je potpuno utrnula, kad je dodirnem kao da nije moja, jel to normalna pojava i ako jeste koliko traje? Takodje jos uvek ne mogu lepo da otvorim usta tj zinem, koliko vremena treba da zglob koji pokrece vilicu opet normalno proradi, kod preloma zglob nije bio ostecen nego se jednostavno ukocio ustvari znatno mu se smanjila pokretljivost posle operacije. Pozdrav, aleksandar

Poštovani,
Koza je utrnuta jer je povredjen zivac koji inervise to podrucje koze. Utrnulost je ili posledica preloma ili je hirurg tokom operacije manipulacijom povredio zivac, i to se desava kada je linija preloma u neposrednoj blizini zivca. Za ocekivati je da ce se zivac oporaviti u potpunosti. Sto se tice vilicnog zgloba, ne znam kakva je bila povreda i kakvo operativno lecenje je primenjeno, pa ne mogu komentarisati. Morate popricati sa nadleznim lekarom.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 28.07.2015
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #139041

Poštovani, pre 4 dana sam imala manju operaciju ma donjij usni, gde su mi uklonili deo tkiva i usili koncem. Zavoj kojim mi je rana bila previjena je spao. Da li je potrebno ponovno previjanje?

Poštovana,
Morate popricati sa nadleznim hirurgom, on je najvise upucen u to sta je radjeno i kako treba previjati.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 208 |  Sledeća»