Makrobiotička ishrana

Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća i kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i u temeljnom žvakanju hrane pre gutanja. Termin „makrobiotika“ vodi poreklo od grčkih reči macro (veliki) i biotokos (život).


Članak iz oblasti Makrobiotička ishrana
Ocena: 2.67 | Komentari: 2
Piše: dr Olga Murgaški

Zlatna Maka - Lepidium Meyenii - Adaptogen

zlatna-maka-lepidium-meyenii-adaptogen
Zlatna maka (lepidium meyenii) ili maca peruvia jedina biljka koja raste na preko 4000m peruanskih Anda već hiladama godina pokazuje moćne lekovite osobine i njenom upotrebom pored snage, vitalnosti i energije dolazi do značajnog poboljšanja periferne cirkulacije, pojačavanja vazodilatacije (širenje krvnih sudova).
 
Članak iz oblasti Makrobiotička ishrana
Ocena: 2.88 | Komentari: 0
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Makrobiotičke namirnice

makrobiotičke-namirnice
Makrobiotska ishrana podrazumeva sledeće opšte proporcije: 50-60% - integralne žitarice, 20-30% - povrće,  5-10%  mahunarke i morke alge, 5-10% supe, 5% začini, dodaci, napici, riba, slatkiši, ( voće se konzumira povremeno i nikada zajedno s povrćem).
 
Članak iz oblasti Makrobiotička ishrana
Ocena: 2.59 | Komentari: 1
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Makrobiotička ishrana isceljenja

makrobiotička-ishrana-isceljenja
Osnovi makrobiotike zasnovani su na principima sadejstva dve suprotne energije koje makrobiotičari nazivaju jin i jang, pri čemu se vodi računa da ove energije budu usklađene u životu i samoj ishrani, tako da nijedna ne prevagne, a sve u cilju postizanja idealne ravnoteže istih.
 
Članak iz oblasti Makrobiotička ishrana
Ocena: 2.55 | Komentari: 0
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Istorijat makrobiotike

istorijat-makrobiotike
Japanac Žorž Osava, suočen sa tuberkolozom u terminalnom stadijumu izgubio je svaku iluziju da će mu medicina pomoći. Započeo je proučavanje stare orijentalne medicine i u njoj pronašao sasvim drugačije viđenje zdravlja i bolesti. Bio je izlečen.
U Srbiji, od 2007. godine makrobiotika je zakonom priznata kao metoda tradicionalne medicine.
 
Članak iz oblasti Makrobiotička ishrana
Ocena: 2.94 | Komentari: 0
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Makrobitika - osnove

makrobitika-osnove
Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća. To je specifičan način ishrane koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i u temeljnom žvakanju hrane pre gutanja.