Ocenite članak:
  • 22
(2.95 / 22)

Lupanje i preskakanje srca, stezanje u grudima = stres


lupanje-i-preskakanje-srca-stezanje-u-grudima-stres

Iscrpljenost je fizički i emotivni odgovor na stalni visoki nivo stresa. Znakove iscrpljenosti je dobro što ranije prepoznati kako se ne bi razvili u ozbiljnije poremećaje.

Pitanje: Imam 31 godinu i radim kao službenica. Inače sam energična osoba ali u poslednje vreme sam često utučena i neraspoložena, kako kod kuće tako i na poslu. Postala sam dosta pasivna, samo sedim kod kuće dok sam pre redovno vežbala. Primećujem da povremeno patim od pritiska u grudima i noćnih mora, a često osećam i preskakanje srca. Imam utisak da sam se nekako usporila u životu, svi moji prijatelji imaju karijeru, decu, kuće, dok ja tapkam u mestu. Često ove probleme pokušavam da rešim čašicom alkohola pred spavanje. Kako da se trgnem?

Na vaša pitanja odgovara dr Aleksandar Misojčić,
doktor opšte medicine

Tegobe koje ste naveli su ustvari simptomi iscrpljenosti – emotivne i fizičke na visok nivo stresa. Vrlo je važno da ove simptome prepoznamo što pre kako se ne bi razvili u ozbiljnije zdravstvene tegobe. U rešavanju vašeg problema možete da birate izmedju dve mogućnosti:
Izbor A:
Moguće je da je vaša iscrpljenost posledica nekih okolnosti na radnom mestu – na primer, možda smatrate da je Vaš rad nedovoljno cenjen i primećen ili nešto slično. Prvi korak ka rešavanju vašeg problema je upravo pronalazak glavnog uzroka stresa. Kad detektujete uzrok, probajte da razmislite o promenama i prilagodite se kako bi rešili ovaj problem. U tom cilju vam mogu pomoći i neke veštine za smanjenje stresa kao što su joga ili autogeni trening, ali i redovna fizička aktivnost. Radite na sebi i svojoj karijeri, upišite neki vanredni kurs ili postdiplomske studije. Spavajte redovno – ako imate problema sa snom, uzmite neki lek za smirenje prirodnog porekla kao što je Persen, koji ne uzrokuje zavisnost, a poboljšava koncentraciju i aktivnost.
Izbor B:
Negativne misli vode ka osećaju nemoći. Traženje sreće i uspešnosti u alkoholu ima vrlo negativne posledice. Treba da znate da alkohol, baš kao i sintetička sredstva za smirenje nepovratno vode u zavisnost. Pod uticajem alkohola ili sintetičkih lekova za smirenje vaša će efikasnost na radu biti sve manja, a nezadovoljstvo i slabljenje odnosa sa drugima neminovno.

Odlučite se za jedno od navedenih rešenja, izbor je na vama.

Persen je prirodan lek za smirenje koji vam pomaže da otklonite stres u svakodnevnom životu.

    *     efikasno poboljšava koncentraciju i sposobnost za rad
    *     smanjuje nervozu i nemir
    *     ublažava napetost
    *     ne izaziva zavisnost
    *     pomaže kod nesanice


Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo! O indikacijama, riziku i neželjenim efektima posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Zdrava odluka

Doziranje: 1-2 Persen F kapsule, 1-2 puta dnevno; 2-3 Persen dražeje 2-3 puta dnevno


 Komentari: 6 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru