Ocenite članak:
  • 75
(2.99 / 75)

Loše raspoloženje može biti korisno


loše-raspoloženje-može-biti-korisno

Loše raspoloženje može biti korisno, otkriva najnovija klinička studija iz Australije. Naime, takvo raspoloženje omogućuje osobi da bude manje naivna, poboljšava memoriju i prosuđivanje drugih osoba.

Pozitivno raspoloženje povećava kreativnost, fleksibilnost i saradnju, dok negativno povećava pažnju, pažljivo razmišljanje i analiziranje sveta oko sebe. Negativno raspoloženje podstiče način razmišljanja potreban za situacije koje su zahtevnije.

Profesor Forgas i saradnici sproveli su više eksperimenata izazivajući veselo ili tužno raspoloženje prikazivanjem filmova i potom evociranjem pozitivnih ili negativnih scena.

Negativno raspoložene osobe bile su manje sklone da donose brzoplete zaključke bazirane na rasnim i religijskim predrasudama i pravile su manje greške kada su bile upitane da se prisete detalja događaja kojem su prisustvovale. Blago negativno raspoloženje podstiče konkretnu, prilagodljivu i uspešniju komunikaciju.

Pozitivno raspoloženje nije uvek poželjno. Osobe sa negativnom raspoloženjem manje su sklone da prave greške u prosuđivanju, stabilne su u iskazivanju detalja događaja kojima su prisustvovale i njihovi zaključci su efektivniji i boljeg kvaliteta.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru