POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Logopedija  (344)

Lekari saradnici

    dipl. logoped Smilja Vukotić
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 30.08.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #158924

Poštovani, želim da dete koje ima 6 godina odvedem kod logopeda zbog problema pri izgovaranju glasova r i l. Kako da pripremim sina za prvi susret sa logopedom? Kako izgleda prvi pregled? Hvala vam unapred na odgovoru

Poštovani,
Sto ste vi opusteniji, bice i dete. Sa osmehom na licu pricajte o poseti koja vas ceka. Recite da idete kod tete/ cike koji ce mu pomoci da nauci lepo da prica. Da malo ucite pa da u skolu krenete spremni.
prvi pregled podrazumeva prvo opustenu konverzaciju sa vama i detetom da bi kroz spontani govor opservirali stepen razvijenosti govora i jezika. Potom, po potrebi, koriscenje testova govornih i jezickih, a to vec zavisi od procene strucnjaka u datom trenutku.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 30.08.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #158879

Poštovani, 

Imam bratanca koji ima 13 meseci. On je veselo i lepo dete, koje je veoma aktivan i lepo se igra, reaguje na svoje ime, ume da izgovori nekoliko prostih reči... Brine me činjenica da je majka malo više zaštitnički nastrojena prema njemu i da dete retko interreaguje sa drugim ljudima, osim sa mamom i tatom. Dete je naviklo na mamu i malo stresnije prihvata druge ljude. Da li će ovo uticati na dalji razvoj deteta u govoru, ponašanju, igranju? 

Hvala unapred na odgovoru!

Poštovana,

Naravno, mi svi se razvijamo i nadogradjujemo kroz interakcije sa drugim ljudima. Što je taj krug širi, tako su i naše komunikacijske veštine bolje, kao i sposobnosti socijalizacije, adaptacije, empatije...
Ali opet, sa druge strane, mlade mame imaju i brojne strahove vezane za svoju bebu, pa nama sa strane njihovo ponasanje može izgledati neadekvatno.
U slučaju da se problem produbi trebalo bi da se javite psihologu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 22.08.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #158815

Poštovana gđo vukotić, kada je normalno da dete počne da govori, a kada roditelj treba da se obrati logopedu? Unapred hvala

Poštovana,
Do 18. Meseca dete treba da izgovori bar jednu rec sa znacenjem. Npr. "mama" koje ce se odnositi na vas a nikad na komsinicu, babu ili tatu. To "mama" ce za deteta imati znacenje "mama dodji", "mama gladan sam", "mama vidi".
takodje, ako dete staro 12 meseci pitate "gde je lopta? ", a ono ne zna da pokaze gde je lopta ili ne pogleda u njenom pravcu, treba da se javite logopedu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 22.08.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #158816

Imam 28 godina i mucam gotovo celog života. Da li ovo može da se ispravi kod mene?

Poštovani,
Sigurno je da se mozete obuciti tehnikama koje vam mogu olaksati govor i pomoci vam u kriznim govornim situacijama. Javite se logopedu u domu zdravlja. Srecno!
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 19.08.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #158688

Zdravo, imam decaka 4god, rodjen ulaskom u 37ned, porodjaj carskim rezom jer mi je posteljica unapred saurevala. Sifra na porodjaju p07 i p21. 0. Dete je pretrpelo asfikciju. Sa 8mes poceo da govori osnovne reci po 1 rec. Traje do 1god i 3, 4mes onda izostaju reci on postaje mirniji nismo shvatali da je nesto opasno. Kada nesto zeli vuce nas za ruku do zeljenog predmeta. Kasnije uz vrisku pokisava da dobije sve. Sa 3god vodim ga kod logopeda koji me salje na zavod za govornu patologiju u bg i vise vezbanja. On posle 3mes vezbi pocinje opet osnovne reci mama baba deda, ajde, daj, ne. . . Oko 15reci i to traje 20ak dana i prestaje opet. Kad je imam 3god i 5mes na zavodu kazu usporen psihomotorni razvoj, i dalje nema reci firektnno upucenih, desava se da sam i tiho izgovori neke reci ili cak po 2, 3reci. Bili smo u junu na institutu za majku i dete radjen magnet glave ispitan sluh i vid i jos mnogo nalaza sve je uredu. Eeg isto uredni jos cekamo genetske nalaze da stignu. Kada negde idemo on ponavlja ajde, ajde. Zanima me dali bi njemu pomogli ovi tretmani u hiper barnicnoj komori? Uzimajuci u obzir da se boji doktora i svega povezanog sa istim mnogo vristi i opire se, pa dali bi to nesto pomoglo ili se ne primenjuje kod dece? Molim za savet i misljenje. Pozdrav. . .

Poštovana,
Moje mišljenje je da vam je potreban intenzivan logopedski tretman. I da je to prioritet. Trebalo bi da razmislite i istražite šta se dešavalo u periodima kad je on odlazio u regresiju, tj kad je gubio reči koje je koristio.
sa kojim ciljem biste išli u hiperbaričnu komoru? Asfiksija se desila pre 4god i to ne može tretman u hiperbaričnoj komori da ispravi. Govor deteta se može popraviti samo logopedskim tretmanom, radom kod kuće i stvaranjem bezbroj situacija za interakciju sa detetom, što verbalnih, što neverbalnih.
sama hiperbarična komora ne može da naškodi. Ali u vašem slučaju ne mislim da može da pomogne.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 69 |  Sledeća»