POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Logopedija  (340)

Lekari saradnici

    dipl. logoped Smilja Vukotić
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 19.08.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #158688

Zdravo, imam decaka 4god, rodjen ulaskom u 37ned, porodjaj carskim rezom jer mi je posteljica unapred saurevala. Sifra na porodjaju p07 i p21. 0. Dete je pretrpelo asfikciju. Sa 8mes poceo da govori osnovne reci po 1 rec. Traje do 1god i 3, 4mes onda izostaju reci on postaje mirniji nismo shvatali da je nesto opasno. Kada nesto zeli vuce nas za ruku do zeljenog predmeta. Kasnije uz vrisku pokisava da dobije sve. Sa 3god vodim ga kod logopeda koji me salje na zavod za govornu patologiju u bg i vise vezbanja. On posle 3mes vezbi pocinje opet osnovne reci mama baba deda, ajde, daj, ne. . . Oko 15reci i to traje 20ak dana i prestaje opet. Kad je imam 3god i 5mes na zavodu kazu usporen psihomotorni razvoj, i dalje nema reci firektnno upucenih, desava se da sam i tiho izgovori neke reci ili cak po 2, 3reci. Bili smo u junu na institutu za majku i dete radjen magnet glave ispitan sluh i vid i jos mnogo nalaza sve je uredu. Eeg isto uredni jos cekamo genetske nalaze da stignu. Kada negde idemo on ponavlja ajde, ajde. Zanima me dali bi njemu pomogli ovi tretmani u hiper barnicnoj komori? Uzimajuci u obzir da se boji doktora i svega povezanog sa istim mnogo vristi i opire se, pa dali bi to nesto pomoglo ili se ne primenjuje kod dece? Molim za savet i misljenje. Pozdrav. . .

Poštovana,
Moje mišljenje je da vam je potreban intenzivan logopedski tretman. I da je to prioritet. Trebalo bi da razmislite i istražite šta se dešavalo u periodima kad je on odlazio u regresiju, tj kad je gubio reči koje je koristio.
sa kojim ciljem biste išli u hiperbaričnu komoru? Asfiksija se desila pre 4god i to ne može tretman u hiperbaričnoj komori da ispravi. Govor deteta se može popraviti samo logopedskim tretmanom, radom kod kuće i stvaranjem bezbroj situacija za interakciju sa detetom, što verbalnih, što neverbalnih.
sama hiperbarična komora ne može da naškodi. Ali u vašem slučaju ne mislim da može da pomogne.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 14.06.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #157714

Poštovani,

Ćerka ima 4 godine. Još uvek ne izgovara reči čisto i razumno. Pola slova ne zna da kaže. Da li je to normalno za njen uzrast ili treba ići logopedu?

Poštovana,

Treba ići logopedu. Krenite što pre da biste sve glasove iskorigovali pre predškolskog i da bi devojčica pravilno mogla da krene sa pripremom za školu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 15.05.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #157349

Poštovani,

Imam problem u izgovoru slova š, č, ć i x i voleo bih to da ispravim. Zubi u donjoj vilici mi nisu najbolje raspoređeni da li to može biti deo problema?

Poštovani,

Za pravilan izgovor ovih glasova presudan je pravilan polozaj jezika. Ako zubi predstavljaju estetski problem, javite se ortodontu. A da bi korigovali izgovor ovih glasova, javite se logopedu. Budite uporni, vezbajte i videcete kako se trud isplati. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 04.05.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #157136

Poštovani, 

Već par godina imam problem sa izražavanjem ličnog mišljenja i stava, prepričavanjem priča ili naučenog teksta kao i sa čitanjem i pisanjem. Ovaj problem se postepeno razvijao do toga da trenutno vrlo često mešam ćirilicu i latinicu dok pišem a da to i ne primetim, i, mešam slova dok čitam reči, što mi se u detinjstvu nikada nije dešavalo. Ovo je jako loše uticalo na moj uspeh u školi koji je ranije uvek bio odličan, kao i na moje psihičko stanje. Kada god treba da se usmeno odgovara neki predmet, mene je sram i osećam se jako glupo, jer, iako dosta čitam i vokabular mi je bogat, nikako ne mogu da dobijem dobru ocenu jer prosto rečeno, ne mogu da sklopim dve prosto proširene rečenice a da to ima smisla. Ni na pismenim ocenjivanjima situacija nije bolja jer tada dođe do takve blokade da mi po par sati nijedna misao ne prolazi kroz glavu, u bukvalnom smislu. Najgore je kada je potrebno da koristim formalan govor tačnije razgovaram sa nekim ko ima autoritet jer tada dođe i do fizičkih problema kao što je, na primer, jaka uznemirenost praćena otežanim disanjem i mučninom. Svi u porodici su izuzetno elokventni i zbog toga se stalno pitam šta to meni fali i šta to nije u redu sa mnom. Kako mogu da rešim ovaj problem?

Poštovana,

Mišljenja sam da bi Vam najviše pomogao psiholog i psihološko savetovanje, i da Vaš problem nije govorno-jezički iako se tako manifestuje.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 09.04.2018
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #156764

Poštovani, 

Imam 19 godina i krenuo bih kod logopeda da ispravim glas r. Imam krive jedinice, dvojke i trojke gornje vilice, pa me zanima da li bi to moglo uticati na dužinu terapije i koliko bi terapija, otprilike, mogla trajati? 

Poštovani,

Nezgodno je da ovako on-line, bez slike da vidim raspored zuba a i toga da čujem kako izgovarate glas r, dajem procenu o dužini tretmana. Zubi mogu, ali trebalo bi da ne prave veći problem pri tretmanu. Javite se logopedu u domu zdravlja koji će nakon pregleda moći više da Vam kaže. Budite uporni i trud će se isplatiti. Srećno

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 68 |  Sledeća»