Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Logopedija  (297)

Lekari saradnici

    dipl. logoped Smilja Majević
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 11.04.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #136434

Postovani, moj sestogodisnji sin ima poteskoca u pisanju svog imena, (sto je zapravo jedino sto i zna da napise) kao i u prepoznavanju slova istog. On je jako inteligentno i aktivno dete, njegovo vizuelno pamcenje je perfekto. Problem u pisanju je to sto ponekada ponovi ista slova, jedno za drugim, i kada ga pitam koja su ta slova, za oba iako su ista kaze dva razlicita kojih se prosto seti. Cak i kada mu ja napisem i ispricam slovo po slovo, vec nakon treceg on je ono prvo zaboravio. Kod nas je tesko naci logopeta ili defektologa, da li bi ste mi mogli dati kakav savet, da li upste treba traziti strucnu pomoc ili sacekati polazak u predskolsko gde ce sa njim raditi vaspitaci? Unapred hvala.

Poštovana,
Vase dete nema poteskoca u pisanju, jer on naprosto i ne treba da pise, mali je. Sama obuka pisanja ne sastoji se od pukog ucenja slova i njihovog zapisivanja ili imenovanja. Postoji citav skup vestina koje dete treba da nauci da bi se krenulo sa samim pisanjem, to su tzv predcitacke i predpisacke vestine. Npr. Orijentacija na sebi, u prostoru, igre na slovo-na slovo, auditivna analiza reci na glasove, sastavljanje reci od ponudjenih glasova,. . .
sacekajte polazak u predskolsko, s jedne strane ce vaspitaci odraditi ceo predskolski program, a sa druge strane vas sin ce biti zreliji i lako ce moci da usvaja nova znanja
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 02.04.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #136190

Postovani, imam govornu manu i zelim da je se resim. Problem je u tome sto sam ja zivim u inostranstvu i ovde ne mogu da nadjem naseg logopeda. Inace sam isao kod nas kratak period kod logopeda pre nego sam se preselio i ovde sam nastavio da radim vezbe ali se plasim da radim na svoju ruku. Pa sam hteo da vas zamolim za neki savet, da li mozda postoji neki online kurs ili sajt ili logoped?? Bio bih vam zahvalan na bilo kakvom korisnom predlogu. Unapred hvala!

Poštovani,
Moracete da nastavite sami sa vezbanjem, i da se kontrolisete kad dodjete u srbiju na odmor.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 02.04.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #136177

Djevojcica, 5 god. Ide od logopeda 4 mjeseca po 2 puta nedeljno. Do skoro n ije pricala skoro nista, sad ima napretka ali kad je pitamo nesto ona ne daje odgovor nego ponavlja pitanje, djeluje kao da nerzmislja, jeli to normalno

Poštovana,
I rad logopeda i vas rad kod kuce sad treba da budu usmereni na njeno davanje odgovora, pa i najjednostavnijeg da/ne. Samo ponavljanje pitanja nije prihvatljivo, ali je u potpunosti ocekivano kad postoji ovako veliko kasnjenje u govorno-jezickom razvoju, kao sto ste i naveli. Znaci, jeste ocekivano, ali se svim silama trudite da to ponasanje iskorenite. Logoped ce vam pokazati na koji nacin se to radi.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 21.03.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #135827

Postovani, moj sin ima 2 god i 8 meseci, logoped mu je posle samo jednog pregleda dao dijagnozu razvojna disfazija, pedijatar pervazivni poremecaj. Da li je to isto sto i autizam? Mali se povremeno gubi, odsutan je, retko se odaziva na ime (ali se i odaziva kada mu se da neka naredba npr ustani odmah ili dodji brzo) . Jos uvek ne povezuje reci, ali zna da broji do deset i unazad, zna tacno koji je svaki broj, naucio je 6-7 boja i jos nekoliko reci, medjutim sve sto zana je na engleskom zbog besumucnog gledanja crtaca. Kada se igra uglavnom voli da redja i slaze predmete. Da li ova odsutnost moze da bude zbog preteranog gledanja televizora ili je to ipak poremecaj druge prirode? Da li je autizam izleciv? I da li mogu ucestale svadje roditelja izazvati ove smetnje kod deteta?

Poštovana,
Razvojna disfazija je logopedska dijagnoza, i on je daje nakon pregleda, bilo jednog, dva ili pet. Pedijatar ne može dati dijagnozu pervazivni poremećaj, to može uraditi samo specijalista psihijatar ili neuropsihijatar. Tako da o autizmu treba da popričate sa tim specijalistima jer oni i daju takve dijagnoze, ostali nemaju prava na to. Takodje, trebalo bi uraditi i proveru sluha, u situacijama kad govor i jezik kasne provera sluha se radi rutinski.
ostale stvari su do vas: isključivanje televizora i kontrolisanje deteta kako provodi vreme, igranje s njim i pokazati mu kako se treba ugrati, učiti ga igri, i izbegavati svadje sa supružnikom. I, naravno, početi odmah sa logopedskim tretmanom jer ste ipak dobili ozbiljnu dijagnozu koja zahteva dugotrajan rad sa terapeutom i vaš ozbiljan rad sa detetom kod kuće.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 24.02.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #135113

Od kako znam za sebe imam problema sa izgovorom slova r i l. To mi stvara probleme u komunikaciji sa drugim ljudima jer neke rečenice moram da ponavljam po nekoliko puta. Da li postoji način da u ovom godinama rešim rtaj problem? Unapre zahvalan.

Poštovani,
Niste naveli koliko imate godina, ali sve je moguce uz pomoc vezbi i truda. Javite se logopedu i krenite sa korigovanjem izgovora. Bice vm potrebno vreme i mnogo upornosti, ali ne odustajte! Srecno!
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 60 |  Sledeća»