Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Logopedija  (323)

Lekari saradnici

    dipl. logoped Smilja Majević
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 22.10.2016
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #149134

Postovani, oprostite ako cu biti opširnija. Moje dete ima 15m i u rečniku reč baba i svoj bebeci jezik. Moj muž je srbin a  ja sam rusinka. Ti jezici imaju dosta slicnih reci te moji sa detetom i ja pricamo rusinski a muz srpski. On razume na oba jezika sta se trazi od njega npr. idemo da se kupamo, idi u kupatilo, donesi cipele, i on donosi. Rano je prohodao,i imam osecaj da mu je sva paznja usmerena na fizičku aktivnost. Kako sam primetila da on slabije govori od nekih njegovih vrsnjaka, pocela sam intenzivnije da mu objasnjavam, pricam, ponavljam, iako sam toliko umorna, trudim se. Dete je do prekjuče prvi put bilo za lap topom za 15m jer sam morala ložiti vatru a primecujem da su neka deca koja su gledala non stop tv crtani komunikativnija od njega. Čitala sam na internetu da pomaže i da mu pricam dok se gledamo u ogledalo. Zapravo ne znam vise ni sama da li panicim bez potrebe i sta da radim? Da li je sve sa njim ok uvek se pitam zbog tezeg porodjaja. Sa 3m snimljen je uz cns bilo je sve ok, motorika mu je zavidna.

Poštovani,
Deca koja gledaju televiziju ili "vise" na kompjuteru po ceo dan nisu komunikativnija. I ne mogu biti to nikako, pošto televizija i kompjuter ne podstiču komunikaciju. Vi samo gledate šta tamo neki drugi ljudi pričaju, al vas tj dete niko ništa ne pita, oni čak i smeh puštaju kad smatraju da bi trebalo da se nasmejemo, a mi ipak nismo roboti i ne treba da budemo. Ne mozete ocekivati od vaseg deteta identican razvoj govora i jezika kao kod druge dece posto se kod vas u kuci govore dva jezika. Posto zivite u Srb, i dete ce ici u srpsku skolu, za pocetak pricajte samo na srpskom. Ne zbunjujte ga drugim jezikom. Kad progovori i kad vidite da ovladava srpskim jezikom mozete polako poceti da uvodite rusinski. Za sada nema mesta za zabrinutost. Ako se situacija ne promeni, javite se logopedu nakon 18-tog meseca.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 22.10.2016
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #149003

Postovanje. Mom trogodisnjem sinu je postavljena dijagnoza razvojne disfazije. Interesuje me konkretno da li ona moze potpuno da se izleci, da li dete moze da dostigne nivo vrsnjaka i da li je moguce školovanje u normalnim školama? Poznato mi je šta je razvojna disfazija ali niko nam nije rekao šta da ocekujemo u najboljem slučaju? Hvala

Poštovana,
U najboljem slučaju možete očekivati da dete dostigne nivo vršnjaka i da bez većih teškoća prati nastavu u redovnoj školi. Budite uporni i vežbajte, trud će se isplatiti.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 29.09.2016
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #148816

Poštovani, imam 19 godina i na pregledu glasnica kod orl doktora ustanovljena mi je intermedijalna paraliza lijeve glasnice. Preporučene su mi logopedske vježbe i logoped sumnja na lažnu mutaciju. Možete li mi reći na koji način se ovaj problem može riješiti ukoliko logopedske vježbe ne daju željani rezultat? Da li je iz vašeg ličnog iskustva ovaj problem rješiv i ako jeste na koji način? Srdačan pozdrav

Poštovani,
Problem je najčešće rešiv uz redovno sprovodjenje logopedskih vežbi. Za ostale načine morate se obratiti doktoru orl specijalisti fonijatru.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 23.09.2016
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #148082

Postovanje, imam jedno pitanje u vezi svog unuka koji ima 2 godine i 3 meseca a nista ne progovara ustvari samo jednu rec. Sve zna da nam objasni i pokaze gestikulacijom ali nista ne progovara. Pre par meseci je cak par puta rekao tata i mama ali mi deluje da ne razume znacenje mada zna kada mu se pokaze ko je ko, izgleda vrlo pametno ali nece da prica. Da li ima mesta panici? Cerka i zet ga jos ne vode logopedu jer mnogi kazu da dosta dece progovore u trecoj godini pa se i oni tome nadaju ali mene je strah. Dete je vrlo intiligentno, nasmejano, voli drustvo,  jedino sto je vrlo energican i voli da trči. Nikada mira nema jedino kada gleda tv. Srdacan pozdrav i puno hvala unapred.

Poštovana,
Ja se ne bih nadala već odvela dete kod stručnjaka. Njegov govor dosta kasni i mislim da ima mesta za paniku.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 29.06.2016
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #147001

Poštovani, moj deda (73 godine) je imao moždani udar 24. 5. 2016. Zamolila bih vas da mi protumačite ovaj nalaz: pri prvom pregledu registruje se pretežno fluentan spontani govor, dobre artikulacije i prozodije, sa deficitom semantički sadržajnih reči, teškoćama u prizivanju reči, te pojavom verbalnih parafazija i neologizama, dobre dužine fraze, bez agramatizma. Auditivno razlikovanje reči redukovano, neophodno ponavljati stimuluse, utisak "čitanja s usana": na slikovnom materijalu 34/72, šema tela 14/18. Izvršava samo pojedine jednostavne naloge (2/15) . Automatske serije relativno očuvane. Repeticija oštećena. Narednih dana utisak blažeg spontanog oporavka (blaža redukcija parafazičnosti, nešto informativniji iskaz; i dalje prisutni zastoji i teškoće u prizivanju reči) . Konfrontaciono imenovanje oštećeno u većoj meri po tipu ekspresivne anomije, sa povremenom nemogućnošću prizivanja reči (bnt: 14+3ed. Gr. /60) . Čitanje blaže paraleksično; delimično moguće razumevanje pročitanog: reči 7/10; rečenice 5/10. Pisanje (na diktatu reči) sa lit. Paragrafijama i ispuštanjima grafema, povremeno distorzija reči do neologizama. Nalaz u većoj meri odgovara vernikeovoj afaziji. Unapred hvala.

Poštovana,
Nastale su teskoce u govoru, tj jeziku, nakon mozdanog udara. Takve teskoce se zovu afazije, pa sad se one dele u zavisnosti od prisutnih teskoca u govoru i jeziku. To sto vas deda prica najcesce nije smisleno, dugo mu treba da nadje pravu rec, ili da je pravilno upotrebi. A naruseno je i njegovor razumevanje onoga sto mu se kaze. Neophodan je logopedski rad na korekciji jezickih deficita i istih tih ispada na planu citanja i pisanja.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 65 |  Sledeća»