Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Logopedija  (304)

Lekari saradnici

    dipl. logoped Smilja Majević
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 29.08.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #139863

Postovani, moj sin ima 6, 5 godina i po pregledju logopeda trteba da vjezba 9 glasova s,. Z. C, l, r, ž, č, š. . . U pitanju je sigmatizam. Iz vaseg iskustva da li bi to dovoljno bilo da dijete ne krece u skolu ranje sa 6, 5 godina vec da saceka jos godinu dana. Hvala.

Poštovana,
Sigmatizam nije dijagnoza koja odlaže školu. Dete treba da krene u školu sa svojim vršnjacima. A trebalo je da se vi posvetite korekciji glasova ranije. Sada ćete to morati da radite uz školske zadatke.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 01.08.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #139110

Imam govornu manu, ne mogu lepo da izgovaram slovo l. . . Pa bih voleo to da ispravim.

Poštovani,
Javite se logopedu i budite uporni u vezbanju, samo tako mozete korigovati svoj govor. Srecno
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 24.06.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #138117

Poštovani, imam djevojčicu staru 2 god. I 2 mj. Porođaj normalan, sve kontrole uredne, rast i razvoj u redu. . Prohodala sa godinu dana, veselo, aktivno dijete, pri tom najmlađa u porodici-ima starijeg brata i sestru. Brine me njen govor. . Tj slab fond riječi-brat i sestra su u njenom uzrastu uveliko sklapali rečenice, a ona povezuje po dvije riječi, eventualno tri-npr"daj to", "puti me- (pusti me) ", "mama de si- (mama gdje si) ". . . . Po imenu zove brata i sestru: "pepe" "dada" (petar, aleksandra) . . . Između 20 i 30 riječi koristi, ostalo kako kažemo "brčka", jer priča, objašnjava na nekom svom jeziku. . Pjeva ponavljajući slogove-ba ba, de, de, du da, ma ma, ta ta. . . Lijepo se igra sa djecom. . I sa nepoznatom djecom isto. . Sa odraslima je stidljiva dok dobro ne upozna. . Ostvaruje kontakt očima, razumije kad joj se nešto traži-npr. Idi donesi sandale da idemo napolje-tačno to uradi što se traži od nje. . Uporna je, ispoljava emocije-ljutnju, tugu. . Raduje se kad vidi poznato lice a tu osobu npr nije vidjela neko vrijeme. . Pokazuje-nos, usta, uvo, oko, kosu. . Maše. . Pozdravlja -pa pa. . Jede sama, pere ruke sama. . . Kakvo je vaše mišljenje? Na koji način da stimulišem govor? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Poštovana,
Verujem da nije u pitanju nista alarmantno. Ovo što ste naveli odgovara njenom uzrastu. Naravno, uvek treba potražiti konkretnu pomoć, tj odvesti dete na pregled kod logopeda.
ono što vi sad možete uraditi jeste da što više pričate o onome što radite i što se dešava oko vas, čitate knjižice, učite pesmice. . .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 15.06.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #137963

Imam sina od 3 i po godine kada je poceo da hoda sa 13 meseci primetili smo da ima problema, do tada ne kada smo mu uradili ctg doktori su primetili da ima vrlo malo cak neprimecujucu hemiparezu od kije ima problema sa levom rukom i nogom ne puno jer radi fizioterapiu sa specijallistima iz igala ali mnogo malo govori moje pitalje jer gde god sam ga odvela su mi rekli u koliko govori da ce u buducem govoriti sve ali ja se plasim toga vodim ga redovno kod logopeda ali on kaze sve reci samo ih ne povezuje sta vi mislite o tome?

Poštovana,
Morate nastaviti rad sa logopedom. Svakako je on dete koje će govoriti jer on to već i radi. Ali zahteva ozbiljan rad i pristup jer ipak ima neurološku dijagnozu, ma koliko je da je ona minorna, ali postoji oštećenje mozga. U narednom periodu treba početi sa radom na osnovama grafomotorike, i nastaviti stimulaciju govora i jezika. Sve ovo sa ciljem da u školu krene kao i sva ostala deca, bez ikakvih teškoća
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 09.06.2015
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Majević

Pitanje broj #137796

Govorni poremecaj postovani, molila bih vas da mi date vase strucno misljenje o sledecem: zivim u inostranstvu. Moj sin je sa 2 1/2 godine poceo da muca. Sada ima tri godine i pet meseci. U poslednjih sest meseci se desava da tokom dve nedelje sasvim tecno govori, a onda dve nedelje strasno muca, nekada ne moze nijednu rec da kaze. Ono sto me najvise brine je sto je od prosle nedelje to mucanje poprimilo drugaciju formu. Na pocetku recenice mu je jako tesko da zapocne rec. . . Pokusava da udahne vazduh i kaze (najslicnije zvuk je suglasniku u) uuuuuuuuuu. . . . (nekad i po nekoliko puta, uz gestikulaciju rukom uvis i ponekad okretanjem ociju) , a zatim sasvim tecno kaze recenicu koju je hteo. I to ne uvek. U interakciji sa njim, sasvim dobro prica, a onda kada zeli nesto slozenije da isprica javlja se taj problem. Da li to znaci da se mucanje pogorsalo? Gde bih mogla da pogledam na internetu o takvom obliku mucanja i koja je prognoza. Nekoliko puta sam posetila logopeda u zemlji u kojoj zivimo, ali mi je logoped samo uneo nemir. Naime, kaze, ne znam, moze tako da ostane. . . Strasno mi je, bojim se kako ce biti u skoli ako se to nastavi. U skoli prica drugi jezik. Ono sto smo promenili kod kuce je da mu ne damo da gleda tv i pokusavamo da ga nista ne pitamo nego da inicijativa uvek zapocne od njega samog. - napomena: dete je hiperinteligentno. Socijalni razvoj pomalo zaostaje u odnosu na intelekt. Unapred zahvalna, srdacan pozdrav! Olja

Poštovana,
Ako se ne preduzme nešto, i ne započne neki tretman, mucanje će ostati. Morate nešto preduzeti, konkretno. Ja bih se trenutno usmerila na to koliko jezika vaše dete govori? Da li se vraćate u srbiju? I gde će dete ići u školu? On treba biti što je moguće više stabilan jezički. Što znači - jedan jezik kojim se priča uvek. To treba da bude jezik na kome će se školovati, jezik sredine. Tako da na televiziji gledate crtane filmove samo na tom jeziku, u kući ne pričate srpski, isključiti sve ostale jezike koje možda priča kućna pomoćnica, bebisiterka i sl. . . Tako je onda moguće i započeti logopedski tretman u zemlji u kojoj živite i pomoći detetu da prevaziđe problem u govoru.
takođe, moj savet bi vam bio da kad se obraćate detetu ne treba da ne postavljate pitanja jer svi mi želimo kontakt, interakciju i verbalnu potporu od okoline. Već da mu postavljate pitanja tzv. Zatvorenog tipa. Npr. Da li si bio u šetnji? Odgovor može biti da ili ne. Da li si se igrao sa drugarima? Odgovor je opet da ili ne. Ko je došao? Odgovor je jedna reč. Gde si bio sa mamom?. . . Dok npr. Pitanje šta si radio danas? Obuhvata mnogo stvari, treba prvo organizovati misli, sve to uobličiti u rečenicu i reći. Trenutno je to previše stvari za njega i tu on kreće da zamuckuje jer ne uspeva da se organizuje.
nadam se da ćete uskoro preduzeti konkretne korake.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 61 |  Sledeća»