Ocenite članak:
  • 52
(2.9 / 52)

Liposukcija i dermolipektomija


Autor: doc dr sci med dr stom Predrag Kovačević    

liposukcija-i-dermolipektomija

Plastične operacije trbuha rade se obično kod žena nakon porođaja kada na koži ima doskta strija, i kada je koža trbuha opuštena. Tada se radi operacija uklanjanja kože i masnih naslaga. Drugi razlog za operaciju je postojanje masnog tkiva na bokovima i prednjoj strani trbuha kada je potrebno uraditi liposukciju.

Uklanjanje kože i masnih naslaga (abdominoplastika ili dermolipektomija abdomena)

Kod žena koje imaju višak kože na trbuhu kao i masne naslage moguće je izvršiti operativnu korekciju trbuha. Operacija se radi u opštoj anesteziji i nakon operacije rez na koži je u obliku sidra. Rez ide vertikalno posredini trbuha i lučno po granici bikinija. Posle operacije se primenjuje drenaža koja stoji 3 do 4 dana. Nekada je moguće izbeći primenu drenova. U ovoj operaciji je moguće uraditi zatezanje mišića trbušnog zida tako da se dobija povoljan efekat u predelu struka.

Plastična operacija uklanjanja viška kože sa trbuha može biti kombinovana i sa liposukcijom na trbuhu na regijama pednjeg trbušnog zida ili na bokovima.

Kod žena koje nemaju višak kože a kod kojih postoje veće naslage masnog tkiva moguće je primeniti liposukciju trbuha. Liposukcija se radi posebnim aparatom i može biti konvencionalna ili se radi sa primenom ultrazvučnih talasa. Nakon operacije se nosi kompresivno odelo (steznik, pojas) najmanje tri nedelje. Potrebnoje pre operacije konsultovati plastičnog hirurga o režimu ishrane i podvrgnuti se detaljnom pregledu da se utvrde regije koje treba tretirati liposukcijom.  

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


Zakažite pregled


 Komentari: 12 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru