Ocenite:
  • 48
(3 / 48)

Lipom

Učestalost


Lipomi su najčešći tumori vezivnog tkiva uopšte. Mogu se pojaviti u bilo kom životnom dobu, ali ih najčešće nalazimo kod mladih i odraslih.

Lipomi mogu biti pojedinačni (solitarni lipomi), a možemo ih u većem broju naći kod ljudi kod kojih postoji nasledna predispozicija. Ovo stanje naziva se lipomatoza. Žene su češće pogođene ovim poremećajem.

Klinička slika


Jedini znak postojanja lipoma je mala potkožna kuglica masnog tkiva, koja može biti smeštena na bilo kom delu tela. Čest je na ramenima, lopaticama, trupu, potiljku, uz tetive kolena, zglobovima ruku, unutar mišića (miolipom), na krvnim sudovima (angiolipom) i hrskavici (hondrolipom).

Lipom izgleda kao mekan i elastičan okruglasti čvorić koji je prekriven kožom normalnog izgleda. Glavne njegove osobine su da sporo raste, obično do određene veličine posle koje se veoma retko dalje uvećava, ne postoje nikakvi simptomi i tegobe kod osoba kod kojih se pojavio.

Za razliku od drugih dobroćudnih tumora, lipom nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva s obzirom da je obmotan tankom opnom podeljenom na više režnjeva. Uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja posle odstranjivanja je ako zaostanu male količine masnog tkiva. Lipom je inače građen od zrelog masnog tkiva čiji su režnjevi odvojeni tankim pregradama od vezivnog tkiva pa ga je teško razgraničiti od okolnog masnog tkiva.

Dijagnoza


Potrebno je uraditi patohistološku analizu (analiza tkiva pod mikroskopom). Pod mikroskopom vidimo da su lipomi građeni od zrelih masnih ćelija. Međutim, one se razlikuju od normalnih masnih ćelija u nekom biohemijskim karakteristikama. Naime, u njima je nađena povećan nivo enzima lipoproteina lipaze.

Lečenje


Pošto je lipom dobroćudan tumor koji ne stvara zdravstvene probleme, njegovo hirurško uklanjanje se preporučuje samo kada je veliki i kada pritiska neke važne organe.
Hirurško odstranjivanje lipoma se obavlja ambulantno pod lokalnom anestezijom, a bolesnik se pušta kući odmah posle zahvata ili posle nekoliko sati posmatranja. Kod komplikovanih slučajeva preporučuje se uzimanje antibiotika tokom nekoliko dana posle operacija.

 

 

 Komentari: 11 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Maligne bolesti i tumori