Ocenite:
  • 47
(2.96 / 47)

Lichen ruber planus

Uzrok nastanka


Uzrok nastanka nije poznat. Ističe se značaj  psihogenog faktora, najčešće neki emocionalni šok i nervna labilnost. Pretpostavljaju se kao deklanširajući i drugi faktori kao infekcije bakterijama, virusima, alergije i dr.

Klinička slika


Klinička slika lihena je karakteristična. Pojavljuju se male lihenske papule (čvrsta promena iznad ravni kože,) veličine zrna prosa, najpre okruglog a potom karakterističnog poligonalnog oblika. Površina im je ravna i sjajna sa prisutnim belim prugama (fenomen mrežice, Wickhmannove strie). Boja im je lividna do smeđa. Papule ne konfluiraju već se grupišu u plaže dajući izgled mozaika. Svrab je najčešće intenzivan. Predilekciona mesta su fleksorne (pregibne) strane ručja, podlaktice, lumbosakralna regija, predeo pojasa, ali promene mogu da budu i generalizovane po koži čitavog tela izuzev lica. Za bolest je karakterističan pozitivan Kobnerov fenomen, tj. linearni raspored lihenskih papula usled češanja. Posle izlečenja može ostati sivkasta pigmentacija.

Klinički se lihen može manifestovati u više oblika: lichen anularis, lichen follicularis, lichen verrucosus, lichen atrophicus.  Na kapilicijumu (kosmati deo glave) su promene u vidu ružičastih plaža sa adherentnim skvamama nakon kojih ostaje alopecija (gubitak dlaka) sa atrofijom. Na noktima su promene u vidu longitudinalnih brazda i razaranja nokatne ploče. Od sluzokoža najčešće je ledirana bukalna i genitalna. Manifestuje se promenama beličastog čipkastog izgleda (Netz fenomen) bez subjektivnih smetnji. Može doći do pojave erozije i atrofije zahvaćene sluzokože.

Generalizovani akutni oblik lihena može da se razvije u eritrodermiju kada je praćen teškim opštim poremećajem sa temperaturom.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, histopataloškog nalaza.

Lečenje


Sprovodi se terapija koja ublažava svrab. To su kortikosteroidne masti ili borni krem sa 0,5-1% mentola i krioterapija. U opštoj terapiji ordiniraju se sedativi, a po potrebi i kortikosteroidi.

 Komentari: 16 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar