Ocenite članak:
  • 217
(4.12 / 217)

Koronarografija - ogledalo vaših krvnih sudova srca


Autor: doc dr Zoran  Perišić    

koronarografija-ogledalo-vaših-krvnih-sudova-srca

Predstavlja dijagnostičku proceduru koja je zlatni standard za dijagnozu koronarne bolesti. Koronarna bolest predstavlja širok dijapazon od stabilne angine do naprasne srčane smrti a zajednički nalaz u svim fazama ove bolesti je da postoje promene na unutrašnjosti koronarnih arterija koje ishranjuju srčani mišić.Kada u krvnom sudu ove promene smanje unutrašnjost za više od 60% javljaju se tegobe od kojih je najvažniji bol u grudima.


Ukoliko ne vidite video sadržaj, treba da instalirate najnoviju verziju Flash Player-a.

Način izvođenja

Koronarografija se izvodi u sterilnim uslovima jer se kateterima i žicama ulazi u unutrašnjost tela i moguća je infekcija ako se radi u nesterilnim uslovima. Pacijent je pokriven sterilnom kompresom i ostavlja se samo deo polja iznad krvnog suda kome se pristupa. Punktira se neka od velikih arterija nakon što je pacijent dobio lokalnu anesteziju, obično femoralna arterija (u preponi) a može se uraditi i preko radijalne i brahijalne arterije. Preko igle za punkciju u arteriju se uvodi žica, preko nje se uvodi dilatator sa šitom preko koga se vrši izmena katetera. Čovek ima 2 koronarne arterije, levu i desnu, a one mogu polaziti iz aorte pod raznim uglovima pa se za pregled koriste razne vrste katetera. Kateter dolazi do početka koronarne arterije unutar aorte, a onda se špricem koji je na drugom karju katetera ubrizgava kontrasno sredstvo na bazi joda. Svaku arteriju treba snimiti iz više uglova i projekcija jer suženja na arterijama često mogu biti asimetrična i videti se samo iz jedne ili dve projekcije.

Nakon urađene koronarografije...

Nakon urađene koronarografije vade se svi sistemi iz arterije i pritiskom rukama (digitalna hemostaza) ili iz pomoć nekog sistema se zaustavlja krvarenje. Analizira se snimak i pacijentu se predlaže jedna od sledećih mogućnosti:
  • nastavak terapije lekovima
  • perkutana koronarna intervencija, kada se u krvne sudove postavljaju stentovi (male metalne proteze, nalik na feder iz hemijske olovke)
  • kardiohirurška intervencija na srcu, kada se delovi vene sa noge koriste da bi se premostilo suženje (baj pas-by pass)
Sama koronarografija ne traje dugo a pacijent je sve vreme svestan i ako ima tegobe tokom pregleda obavestiće doktora o tome. U timu koji izvodi koronarografiju učestvuje 1 lekar, 2 sestre instrumentarke, 1 rendgen tehničar i 1 bolničar.


 Komentari: 9 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru