Ocenite članak:
  • 33
(3.18 / 33)

Korekcija kapaka (podizanje kapka)


Autor: doc dr sci med dr stom Predrag Kovačević    

korekcija-kapaka-podizanje-kapka

Korekcije očnih kapaka mogu se raditi:
  • na gornjim kapcima
  • na donjim kapcima
  • na gornjim i donjim kapcima
Kandidati za operaciju su pacijenti i pacijentkinje kod kojih postoji relativni višak kože na kapcima koja se nekada toliko opusti da ometa normalno gledanje, a i estetski izgled je narušen u različitom stepenu.

Nekada je za postizanje dobrog rezultata potrebno ukloniti deo masnog tkiva iza kapaka što se radi u istoj intervenciji. Kada postoji slabost mišića u kapcima moguće je uraditi i korekciju položaja mišića kapaka.

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji i relativno je bezbolna

Injekcija anestetika daje se ispod kože kapaka i nakon određenog vremena se popinje sa operacijom. Da bi moglo da se proceni koliko kože je potrebno ukloniti neophodna je saradnja pacijenta i u toku intervencije pacijent se zamoli da usmeri pogled na dole ili na gore kako bi se odredio tonus kapka i procenilo da ne dolazi do izvrtanja kapka.

Uklanjanje masnog tkiva produbljuje žleb na donjoj ivici kapka i osobi daje mnogo mlađi izgled.

Posle operacije se konci uklanjaju petog ili šestog dana i moguće je koristiti bezbojne konce tako da osoba može da se vrati svakodnevnim obavezama već posle 3 - 4 dana.

Komplikacije

Komlikacije posle operacije su:
  • pojava krvnog podliva oko očiju (podliv i otok se povlače za 7 do 10 dana)
  • postojanje ožiljka na kapku (zbog osobina kože da reaguje jakom ožiljnom reakcijom - primenjuju se kreme protiv ožiljaka)
  • izvrtanje i povlačenje kapka nastaje zbog uklanjanja više kože nego je potrebno ili zbog jake ožiljne reakcije u prostoru ispod kože koji se pri operaciji koristi za zatezanje kože. Nekada je za rešavanje komplikacije izvrtanja i povlačenja kapka potrebno uraditi novu operaciju

Operacija spuštenog gornjeg kapka

Druga operacije korekcije kapka je operacija spuštenog gornjeg kapka (Ptoza kapka). Spuštenost kapka onemogućava jasan vid, može biti urođeno ili stečeno.

Operacija urođeno spuštenih kapaka radi se primenom dela mišića sa čela, a kod stečenog oboljenja radi se zatezanje mišića podizača kapka. Operacija urođeno spuštenih kapaka se radi u opštoj anesteziji, dok se operacija stečenog oboljenja radi u lokalnoj anesteziji.
 
Posle operacije potrebno je raditi vežbe po uputstvu lekara u trajanju od najmanje tri meseca. U sklopu ove operacije moguće je uraditi i zatezanje kože gornjeg kapka.

Operacija izvrnutog donjeg kapka

Izvrnutost donjeg kapka (Ektropion) može nastati kao posledica povrede, posledica starenja ili nakon operacije zatezanja kože kapaka.

Operacija se radi u opštoj anesteziji i neophodno je kod povreda i ožiljaka nakon operacija nadoknaditi nedostatak kože. Najčešće se koristi koža sa gornjeg kapka.

Kod pacijenata kod kojih je rastezanje svih tkiva kapka dovelo do izvrtanja kapka radi se zatezanje tkiva kapka u poprečnom smeru posebnom tehnikom. Ova operacija ima za cilj zaštitu očne jabučice od isušivanja i sprečava se oštećenje vida.


Želite da zakažete plastičnu operaciju?


Zakažite pregled


 Komentari: 6 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru