Ocenite članak:
  • 90
(3.87 / 90)

Kontraceptivna pilula za jutro posle


Autor: Doc. dr sc.  Artur Bjelica    

kontraceptivna-pilula-za-jutro-posle

Urgentna ( hitna) kontracepcija obuhvata nekoliko metoda namenjenih ženama koje su upražnjavale nezaštićen odnos, u slučaju neodgovarajuće primene nekog drugog kontraceptivnog metoda, u cilju sprečavanja nastanka trudnoće. Ovaj vid kontracepcije naziva se i postkoitalna kontracepcija, jer se primenjuje nakon seksualnog odnosa.

Preparati za hitnu kontracepciju se popularno nazivaju " pilula za jutro posle" ili  "pilula za dan posle".

Urgentna kontracepcija ima tradiciju dugu preko 30 godina. I pored ovako relativno dugog perioda korišćenja smatra se da je primena urgentne kontracepcije, čak i u zemljama sa visoko razvijenim sistemom zdravstvenog prosvećivanja i informisanja, daleko ispod optimalnog nivoa.

Prema procenama američkih stručnjaka, širenje metoda kontracepcije može da spreči nastanak preko 1,7 miliona neželjenih trudnoća i 800 hiljada abortusa godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sigurno je to da šira i adekvatna primena metoda urgentne kontracepcije, odnosno "pilula za jutro posle" zahteva i poznavanje osnovnih informacija o mogućnostima i ograničenjima koje ova metoda nudi.

Za razliku od dosadašnjih tableta koje su se uzimale u dve doze (dva puta po jedna tableta), sa razmakom od 12 sati, na naše farmaceutsko tržište je stigla Escapelle – jedna tableta za jutro posle. Escapelle tableta sadrži levonorgestrel i to 1,5 mg.

Hitnu kontracepciju putem primene levonorgestrela Svetska zdravstvena organizacija je još 1998. godine označila kao zlatni standard u hormonskoj hitnoj kontracepciji.

Standardni režim primene Escapelle tablete podrazumeva primenu u roku od 72 sata nakon nezaštićenog odnosa. Ipak, što se kasnije uzme tableta, kontraceptivni efekat se smanjuje, odnosno raste rizik od nastanka trudnoće. Najbolje je uzeti Escapelle tabletu u prva 24 časa od nezaštićenog seksualnog odnosa.

Dejstvo levonorgestrela zavisi od momenta primene. Ukoliko se primeni pre ovulacije može da je spreči, dok davanje nakon ovulacije utiče na transport spermatozoida i jajne ćelije i ometa proces oplođenja i implantacije.

Kontraindikacije

Najčešće se ne navode nikakve kontraindikacije za primenu ovih tableta, dok neki navode da ih ne treba primeniti u slučaju postojanja ozbiljnih oboljenja jetre ili pri postojanju vaginalnog krvarenja nepoznatog porekla. Njih ne treba primenjivati kada postoji ustanovljena trudnoća, jer tada primena neće imati efekta.

Takođe, treba istaći da primena ovih hormonskih preparata nije zamena za redovnu, klasičnu, kontracepciju i ne može predstavljati metodu koja se često praktikuje. Eventualno, ona može predstavljati metod izbora kod žena koje imaju zaista vrlo retke seksualne odnose.

U preko 80 zemalja sveta registrovani su specijalizovani preparati za urgentnu kontracepciju koji sadrže sam levonorgestrel, i koji se dobijaju direktno od farmaceuta i bez lekarske konsultacije. U našoj zemlji se ovaj preparat nalazi u prodaji pod imenom Escapelle.

Istraživanja pokazuju ukoliko se u prvih 24 sata primeni Escapelle tableta rizik od nastanka trudnoće iznosi 0,4%. U slučaju da se primeni nakon 24 sata, rizik raste  na 2,7%. Treba znati da rizik od nastanka trudnoće nakon jednog nezaštićenog odnosa u periodu "nesigurnih" odnosno plodnih dana iznosi preko 30%.  Ipak, potrebno je napomenuti da ova vrsta kontracepcije štiti od odnosa koji su se desili pre uzimanja pilule ali ne i odnosa koji su se dogodili nakon njenog uzimanja.

Završavajući ovaj tekst treba napomenuti da je primena urgentne kontracepcije zaista neophodna jer može da se spreči neželjena trudnoća, tačnije, njihov veliki broj a samim tim i abortusa. Primena hormonskih preparata je veoma bezbedna, komforna i jednostavna metoda, praktično bez kontraindikacija i sa minimalnim i retkim neželjenim efektima.

Ipak, potrebno je istaći da primenu ovakvih hormonskih preparata treba ograničiti samo na zaista izuzetne slučajeve nezaštićenog odnosa u plodnim danima uz još jedno podsećanje da ova metoda nije zamena za redovnu kontracepciju koja nosi kontinuiranu, visoku kontraceptivnu efikasnost.

Takođe, treba istaći i to da ova metoda štiti samo od nastanka trudnoće bez ikakvog efekta na zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.

   
 Komentari: 15 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru