Ocenite:
  • 72
(2.74 / 72)

Kamen u žučnoj kesi

Kamenci u žučnoj kesi  pretstavljaju čestu bolest, četiri puta češću kod žena nego muškaraca. Procenjuje se da 10% stanovništva boluje od žučnih kamenaca, a 30% populacije iznad 65 godina. Postoje dve grupe kamenaca, holesterolški i pigmentni. U većem broju slučajeva (70-80%) su u pitanju holesterolski.

Klinička slika

Centralno mesto u kliničkoj slici zauzima bilijarni bol. Karakteristike bilijarnog bola su sledeće: najčešće je isprovociran masnom hranom (podvarak, sarma, pržena jaja...), vrlo je jak, u vidu grčeva, čupanja, uglavnom kontinuiran. Bol je lokalizovan u desnom podrebarnom prostoru ili u čašici, može da se proteže pozadi, ispod desne lopatice i u desno rame i može da sprečava duboki udisaj. Može da traje od nekoliko sati do tri dana. Kao tegobe se mogu javiti i osećaj gađenja i povraćanja. Oko 50% bolesnika je bez tegoba karakterističnih za ovu bolest.  

Dijagnoza

Metoda izbora za postavljanje dijagnoze je ultrazvuk. Ovom metodom je procenat lažno pozitivnih kamenaca smanjen na minimum. Dijagnoza se može postaviti i rendgenskim snimkom.

Komplikacije

Zapaljenje žučne kese (holecistitis) je najčešća komplikacija i javlja se uglavnom kao posledica opstrukcije žučnih puteva. Zapaljenje može biti akutno i hronično. Kao komplikacije se mogu javiti i tzv. bilijarni pankreatitis i holedoholitijaza (pojava kamenaca u žučnim putevima), kao i infekcija.

Lečenje

Hirurško lečenje podrazumeva odstranjivanje žučne kese (holecistektomija). Holecistektomija se može izvršiti na dva načina, klasično i laparaskopski. Laparaskopska operacija omogućava pacijentu brzi oporavak u odnosu na klasičnu operaciju.

 

 Komentari: 5 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti sistema za varenje (Gastroenterologija)