Ocenite članak:
  • 56
(3.02 / 56)

Kako deca mogu da ispune ciljeve u pogledu preporučene fizičke aktivnosti


kako-deca-mogu-da-ispune-ciljeve-u-pogledu-preporučene-fizičke-aktivnosti

Uprkos brojnim dokazima o prednostima fizičke aktivnosti za decu, većina mladih u Americi ne poštuje saveznu preporuku od 60 minuta dnevno. Nova studija tima sa Univerziteta u Tenesiju je ustanovila načine i prosečno trajanje svakog pristupa koji mogu da pomognu deci da ispune cilj u pogledu preporučene fizičke aktivnosti.

Rezultati različitih pristupa, od obaveznog fizičkog vaspitanja u školi do promena dizajna opreme na dečjim igralištima, nedavno su objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine. Studiju je finansirala Fondacija Roberta Vuda Džonsona kroz program pod nazivom Istraživanje aktivnog načina života.

"Škole i zajednice u velikoj meri mogu da imaju glavnu ulogu u pomoći mladima da budu aktivnii zdravi", kaže Dejvid Baset, profesor sa Katedre za kineziologiju, rekreaciju i sportske studije na Univerzitetu u Tenesiju i glavni autor studije. "Ove informacije mogu da pomognu zakonodavcima, upravama škola i drugim kreatorima politike da donesu informisane odluke koje mogu da unaprede stepen fizičke aktivnosti među mladima."

Baset i njegov tim su ispitali podatke iz preko 85 prethodnih studija o fizičkoj aktivnosti među decom – kao što je hodanje ili vožnja bicikla do škole, duži periodi fizičkog vaspitanja u školi ili pristup parkovima, koristeći akcelerometre, pedometre, monitore za praćenje rada srca i direktno posmatranje. On i njegove kolege su pretvorili rezultate iz svake studije u standardnu meru utroška energije. Zatim su odredili prosečne rezultate da bi procenili broj minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti za decu.

Smernice za fizičku aktivnost za Amerikance, koje je savezna vlada objavila 2008. godine, preporučuju da deca i adolescenti budu aktivni najmanje 60 minuta svakog dana. Studija Univerziteta u Tenesiju nudi sledeće predloge o tome kako deca mogu da vrše ili kombinuju razne fizičke aktivnosti da bi ispunila taj cilj:
  • Obavezno dnevno fizičko vaspitanje u školi: 23 minuta
  • Pauze za fizičku aktivnost u učionici: 19 minuta
  • Hodanje ili vožnja bicikla do škole: 16 minuta
  • Renoviranje parkova sa više opreme i mogućnosti za aktivnost: 12 minuta
  • Programi fizičke aktivnosti posle škole: 10 minuta
  • Prilagođavanje školskih igrališta: 6 minuta
  • Standardizovanje programa fizičkog vaspitanja da bise povećali aktivni i smanjili neaktivni periodi: 6 minuta više od tradicionalnog časa fizičkog vaspitanja
  • Prilagođavanje odmora da bi se obezbedilo više opreme za igranje koja podstiče fizičku aktivnost: 5 minuta više od tradicionalnog odmora


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru