Ocenite članak:
  • 37
(2.78 / 37)

Kafa izaziva visok krvni pritisak


kafa-izaziva-visok-krvni-pritisak

Kafa kao topli napitak pored svoje prijatne arome nosi sa sobom i određene rizike. Naime, ljubitelji kafe imaju povećane izglede da budu prinuđeni da uzimaju lekove koji kontrolišu visok krvni pritisak, utvrdili su finski naučnici. Oni, međutim, nisu otkrili povezanost između količine kafe koju neko popije i povećanog rizika koji nosi hipertenzija.

Mada je i ranije bilo istraživanja o poveznosti konzumiranja kafe i hipertenzije, ta veza još nije sasvim razjašnjena, napisali su dr Gang Hu s Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Helsinkiju i njegove kolege u članku, objavljenom u američkom 'Časopisu za kliničku ishranu'.

Istraživači su stoga pratili 24.710 Finaca starih između 25 i 64 godine koji nikada nisu uzimali lekove protiv hipertenzije, koronarnih srčanih bolesti ili šloga. Oni su dali podatke o svojoj dnevnoj potrošnji kafe. Te osobe su praćene tokom prosečno 13,2 godine, a u međuvremenu je 2.505 njih otpočelo lečenje visokog krvnog pritiska.

Potreba za otpočinjanjem uzimanja lekova bila je veća kod potrošača kafe nego kod onih koji je nisu pili, pri čemu je najveće povećanje rizika (od 29 odsto) povezano s konzumiranjem dve do tri šoljice dnevno. Ispijanje više od osam šoljica kafe dnevno povećalo je, međutim, rizik samo 14 odsto.

"Mada je rizik od hipertenzije povezane s unošenjem kafe relativno mali, on može biti od izvesnog značaja za javno zdravlje jer je kafa, posle vode, najčešće konzumirani napitak, dok hipertenzija predstavlja veliki problem u svetu", istakli su dr Hu i njegove kolege.

Izgleda da pijenje kafe, sa druge strane, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, dok je veza između konzumiranja kafe i rizika od kardiovaskularnih bolesti komplikovana i tu su potrebna dalja istraživanja', zaključili su naučnici.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru