Ocenite članak:
  • 102
(3.05 / 102)

Ješić: Deca ne smeju da piju mleko sa aflatoksinima


ješić-deca-ne-smeju-da-piju-mleko-sa-aflatoksinima

Vojvodjanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da država ne sme da problem sa opasnim aflatoksinima gura pod tepih, već mora da preduzme mere koje su joj na raspolaganju.

Goran Ješić: Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate, i uvek ću ih objaviti"

Ako mene pitate da li sada treba kupuvati mleko a€“ odgovor je ne. Ali, eto postoje stručnjaci koji tvrde suprotno. Vaša stvar je da li ćete kupovati ili nećete mleko, rekao je Ješić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Na pitanje šta treba država da uradi, Ješić je odgovorio:

Šta se dešava kad imate pokvaren proizvod na polici? Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate, i uvek ću ih objaviti. Ne vidim zašto ih je država skrivala. Država je kriva za ovo. Ovo nije političko pitanje, već pre svega bezbednosno pitanje, rekao je Ješić i dodao da su vrednosti aflatoksina u mleku prekoračene od 10 do 200 odsto.

Najviše aflatoksina u svežem mleku

Pogledajte rezultate uzoraka mleka: Najviše aflatoksina u svežem mleku

On je kazao da su mnogi poljoprivredni proizvodjači rešili taj problem sa aflatoksinima u kukuruzu. Ješić je optužio i laboratorije da nisu radile svoj posao i upitao zašto ne radi nacionalna laboratorija u Batajnici.

On je rekao da mu je potpuno nejasno zašto država nije reagovala i zašto je ranije objavila da je mleko na graničnim vrednostima, kada je analiza mleka pokazala suprotno. Prema njegovim rečima, postojale su razne vrste pritisaka na njega, a jedina odbrana od tih priitisaka je javnost u radu. Dodao je da je MUP-u Srbije dostavio spisak brojeva telefona s kojih mu je prećeno, kao i spisak pretećih mejlova.

On je podsetio da su analize još u septembru prošle godine pokazale da je oko 70 odsto kukuruza bilo puno aflatoksina, kao posledica suše.

Da je bilo bolje reakcije u septembru, nikakav problem ne bi bio, ali država je odlučila da ne preduzme ništa, kazao je Ješić.

Izvor: Blic

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru