Ocenite članak:
  • 55
(3.13 / 55)

Istraživači iz Rumunije stvorili veštačku krv!


istraživači-iz-rumunije-stvorili-veštačku-krv

Stručnjaci širom sveta već godinama rade na stvaranju veštačke krvi, ali tela na kojima su je isprobavali uvek bi je odbacivala. Ovih dana istraživači iz Rumunije konačno su došli su do fantastičnih rezultata.

Uskoro neće biti potrebe za transfuzijom krvi s čoveka na čoveka. Naučnici su od vode, soli i proteina izvučenih iz morskih crva stvorili prvu veštačku krv!

Istraživači s rumunskog univerziteta Babes-Bolyai novu krv su isprobali na miševima koji su fantastično reagovali. Oni se nadaju da će u naredne dve godine ovu životnu tečnost početi da testiraju na ljudima kako bi bili sigurni da se neće javljati neželjena dejstva.

Ako se pokaže da je ova krv dobra za čoveka, nauka će konačno dati odgovor na nestašicu krvi, a ovo će biti najbolji način da se spreče infekcije primaoca zaraženom krvlju donora.

Naučnici širom sveta već decenijama rade na stvaranju veštačke krvi

Naučnici širom sveta već decenijama rade na stvaranju veštačke krvi, ali tela na kojima su je isprobavali uvek su je odbacivala. Doktor Silaghi Dumitresku smatra da će ovog puta imati uspeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika s Univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. godine stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži.

Izvor: Jutarnji list


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru