Ocenite:
  • 44
(2.82 / 44)

Iscedak iz dojke

Tečni iscedak iz bradavice ne mora uvek da bude patološki. Rak dojke se pronalazi u manje od 10 % žena koje imaju iscedak iz bradavice.

  • Mlečni iscedak (galaktoreja) viđamo kod žena još nekoliko meseci ili godina nakon porođaja. Ukoliko postoji mlečni ili serozan iscedak iz bradavice kod žene koja nije nedavno rodila ili uopšte nije rađala tada treba tražiti uzrok u mogućem hormonskom poremećaju (hiperprolaktinemija).
  • Krvavi iscedak najčešće je izazvan malom dobroćudnom izraslinom u mlečnom kanaliću (intraduktalni papilom). Neke od ovih izraslina mogu se napipati u dojci, a drugima se smeštaj može otkriti radiološkom pretragom (galaktografijom) kojom uz pomoć kontrastnog sredstva se mamografijom možemo otkriti eventualnu lokalizaciju papiloma (tumora) u mlečnom kanaliću dojke.

Maligniteti su povezani sa jasnim seroznim ili krvavim iscetkom iz bradavice. Što je najvažnije krvav iscedak, bio obilan ili minimalan, treba smatrati suspektnim za karcinom, sve dok se ta dijagnoza ne isključi.

Pre ekscizione biopsije, pacijentkinja sa upornim iscetkom bilo kog tipa treba da uradi mamografiju.

 Komentari: 3 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar