Ocenite članak:
  • 49
(3.29 / 49)

Inkontinencija


Autor: dr Bojan Jovanović   

inkontinencija

Inkontinencija predstavlja poremećaj koji se karakteriše nevoljnim pražnjenjem mokraće. Najčešće se radi o stres inkontinenciji koji se manifestuje umokravanjem pri kijanju, kašljanju, smejanju, podizanju tereta, pri vežbanju, sportskim aktivnostima, hodanju, trčanju. Nakon završetka mokrenja može doći do dodatnog kapanja što takođe predstavlja inkontinenciju. Karakteristika ovog poremećaja je i to da osobe ne mogu na vreme da stignu do toaleta. Osobe sa ovom vrstom inkontinencije imaju snažan nagon ili potrebu učestalog mokrenja, češće odlaze u toalet nego normalne osobe (normalno mokrenje je svaka 3-4 sata).

Kako mokraćna bešika postaje slaba?

Mišići kontrolori mokraćne bešike mogu postati slabi u toku trudnoće ili porođaja, ili zbog slabe upotrebe mišića koja se pojačava i pogoršava sa starošću. Mnoge žene imaju slabiju kontrolu zbog promena rada hormona u menopauzi. Neke žene zbog fizičke onesposobljenosti (promene na zglobovima i invalidnost) ne mogu brzo ni sigurno stići do toaleta. Kod muškaraca problemi sa prostatom mogu izazvati inkontinenciju. Ovaj poremećaj pogoršavaju gojaznost, pušenje, zatvor, kafa i alkohol.

Promenite način života

Neophodno je da lekar utvrdi koji tip inkontinencije postoji kod pacijenta, a zatim napravi plan i program tretmana. Terapeut se prethodno mora upoznati sa načinom života pacijenta (ishranom, aktivnostima, zanimanjem), kao i vrstom problema sa mokrenjem. Izbor tretmana zavisi od tipa inkontinencije, stepena promene i načinu života.

Postoji nekoliko načina da se postigne kontrola mokrenja. Prvo, potrebno je naučiti kako se kontroliše nagon mokrenja i učestalost odlaska u toalet. Neophodno je voditi evidenciju o broju odlazaka u toalet, a treningom se može postići normalan broj odlazaka u toalet. Značajno je da se unosi potrebna količina tečnosti u toku dana (6-7 čaša dnevno), jer neumerena količina povećava inkontinenciju. Čaj, kafa, sokovi, alkohol moraju biti redukovani ili potpuno isključeni iz ishrane. Svi ovi napici nadražuju mokraćnu bešiku i pojačavaju nagon mokrenja. Da bi smanjili ili ukinuli noćno mokrenje potrebno je smanjiti unos tečnosti 2-4 sata pre odlaska na spavanje.

Mišići koji se nalaze na dnu karlice pomažu procesu mokrenja. Jačanje ovih mišića vežbanjem, pomaže kontroli mokrenja. Vežbe su jednostavne, jednom naučene mogu se lako uklopiti u pacijentove svakodnevne aktivnosti.  Većina osoba može da nauči kako da kontrhuje mišiće karličnog dna i uspešno dovesti do kontrole mokrenja. Međutim, kod pojedinih osoba ovi mišići su izuzetno slabi ili ih ne umeju kontrahovati, tako da se tada može u terapiju uključiti elektrostimulacija. Ova metoda je bezbolna i lako izvodljiva uz kontrolu terapeuta.

Vežbajte svoje mišiće

Žene koje su imale više trudnoća i porođaja trebalo bi da vežbaju mišiće karličnog dna. Potrebno je radini «stop test», što znači da tokom mokrenja osoba pokuša da zaustavi mlaz mokrenja, ako to ne može da izvede, znači da su mišići slabi i neophodne su vežbe za jačenje. «Stop test» ne bi trebalo raditi više od jedanput dnevno. Kontrola mokrenja se može poboljšati bez obzira na godine života. Preporučuje se izbegavanje konzumacije većih količina tečnih napitaka.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru